Klasszikus

Zoller Attila dzsesszöröksége

2003.08.13. 00:00
Ajánlom
Zoller Attilát – Szabó Gábor mellett – a huszadik század talán legjelentősebb magyar dzsesszgitárosaként tartják számon. Legalábbis azok, akik a pályáját jórészt Németországban és az Egyesült Államokban befutó, 1998-ban meghalt muzsikust egyáltalán idehaza ismerik. Simon Géza Gábor dzsesszkutató jó fél évvel ezelőtt Mindhalálig gitár címmel mindenesetre 250 oldalon összefoglalta Zoller életét és művészetet, Szabó Sándor gitárművésztől pedig a napokban jelent meg lemezen a maga főhajtása a mester emléke előtt.

Az 1927-ben Visegrádon született muzsikus a negyvenes években Tabányi Mihály zenekarában mutatkozott be először, 1948 októberében Ausztriába emigrált, majd Németországban és az Egyesült Államokban futotta be a maga pályáját. Olyan neves partnerekkel játszott együtt, mint Herbie Mann, Benny Goodman, Herbie Hancock, Ron Carter vagy Tony Scott. Tanítványai között tartják számon Pat Methenyt, Peter O’Marát és Helmut Kagerert. Simon Géza Gábor kötete – melynek bővített változata Immens Gut néven nemrég németül is megjelent – a szerző bevallása szerint közel harmincesztendős kutatómunka eredménye. A magát mindig magyarnak valló, és ezt zenéjében is megjelenítő muzsikus életútját a teljes diszkográfia mellett a pályatársak, tanítványok és újságírók visszaemlékezései, illetve több mint százötven fotó teszi teljessé. No és az a CD-melléklet, mely hét, zömében kiadatlan Zoller-felvételt tesz mindenki számára elérhetővé.

Szabó Sándor tisztelgő albuma, a Hungarian Jazz Rhapsodie koncepciója több pilléren nyugszik. A neves dzsesszgitáros egyrészt igyekszik felidézni a számára legszebb Zoller-kompozíciókat, másrészt a maga olvasatában eljátszani azt a népdalt (Csitár), amit Zoller is sokszor eljátszott, harmadrészt pedig a mesternek dedikált saját szerzeményeit bemutatni. Mindezt a zolleri hagyományoknak megfelelően egy szál gitáron.

„Zoller több tekintetben is a különc gitárosok kategóriájába tartozott, csupán azzal is, ahogyan a zenét tekintette – írja Szabó a CD kísérőfüzetében. – Nem gondolkodott élesen stílusokban. Gyakran játszott teljesen szabadon témák és megkomponált részek nélkül. Ez a gyakorlat aztán olyan izgalmas improvizációkat és zenei élményeket adott, amit más gitárosok nem tudtak megérteni és megmagyarázni. Nagyon ízléses kontrasztokat tudott megvalósítani modális témák és teljesen atonális improvizációk között. A mai fülemmel hallgatva valóban meszszire jutott az atonalitás feszegetésében, anélkül, hogy zenéje elvesztette volna talaját”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.