Klasszikus

Zongorabillentyűk

2013.06.13. 14:10
Ajánlom
Jeles magyar muzsikusokról, Thomán Istvánról, Szalay Stefániáról és Böszörményi-Nagy Béláról szóló tanulmányokat ad közre a Gramofon-könyvek új darabja.

A kötet szerzője, Szirányi Gábor, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia könyvtárában dolgozva kollégájával, Gádor Ágnessel az intézmény történetét is feldolgozta, zenészcsaládban született - akárcsak testvére, Szirányi János, a Csalán utcai Bartók Emlékház igazgatója.

Maga a könyv, amelynek bemutatóját június 12-én tartották, több muzsikus- és tanárnemzedék történetét öleli fel a Zeneakadémia 1875-ös alapításától egészen 1950-ig, kitérve arra, milyen szerepe volt Liszt mellett Erkel Ferencnek, Mihalovich Ödönnek vagy éppen Thomán Istvánnak abban, hogy a zökkenőmentesnek éppen nem nevezhető kezdeti évtizedek problémái ellenére is sikerült megőrizni az oktatás folytonosságát, sőt létrejöhetett egy jelentőségteljes képzési műhely, amelynek neveltjei hamarosan világszerte ismertté tették a budapesti intézmény nevét. Jóllehet a Liszt nevével fémjelzett hagyományokra épülő, híres magyar zongoraiskola kiemelkedő tagjai a második világháború, majd az 1956-os forradalom után, sajnos, elhagyták Magyarországot, a pedagógia, a művészképzés hírét a 20. század második felében is számosan öregbítették világszerte Földes Andortól és Anda Gézától Frankl Péteren és Sebők Györgyön át Vásáry Tamásig.

A kötet második fele részben az egykori Bartók-tanítvány Szalay Stefániának (a szerző nagyanyjának) állít emléket, aki férjével, Fischer Ervin zongoraművésszel Nagyvárad pezsgő zenei életének főszereplője volt. A házaspár zeneiskolát is alapított a városban, és jelentős mértékben nekik köszönhető a nagyváradi Bartók-kultusz megalapozása és életben tartása.

A könyv személyes hangvételét erősíti Böszörményi-Nagy Béla pályafutásának ismertetése is. Szirányi Gábor édesapjának egykori osztálytársa Keéri-Szántó Imre növendékeként tanult a Zeneakadémián, és hamar a magyar zongoraiskola egyik csillagává vált, egy sorba kerülve Fischer Annie-val, Ferenczy Györggyel, Hernádi Lajossal, Földes Andorral, Solymos Péterrel. 1945 után a zongora szak vezetésével is megbízták, 1948-ban azonban az emigráció mellett döntött - így elhalványult emlékét időszerű volt megidézni.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.