Klasszikus

Zongorabillentyűk

2013.06.13. 14:10
Ajánlom
Jeles magyar muzsikusokról, Thomán Istvánról, Szalay Stefániáról és Böszörményi-Nagy Béláról szóló tanulmányokat ad közre a Gramofon-könyvek új darabja.

A kötet szerzője, Szirányi Gábor, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia könyvtárában dolgozva kollégájával, Gádor Ágnessel az intézmény történetét is feldolgozta, zenészcsaládban született - akárcsak testvére, Szirányi János, a Csalán utcai Bartók Emlékház igazgatója.

Maga a könyv, amelynek bemutatóját június 12-én tartották, több muzsikus- és tanárnemzedék történetét öleli fel a Zeneakadémia 1875-ös alapításától egészen 1950-ig, kitérve arra, milyen szerepe volt Liszt mellett Erkel Ferencnek, Mihalovich Ödönnek vagy éppen Thomán Istvánnak abban, hogy a zökkenőmentesnek éppen nem nevezhető kezdeti évtizedek problémái ellenére is sikerült megőrizni az oktatás folytonosságát, sőt létrejöhetett egy jelentőségteljes képzési műhely, amelynek neveltjei hamarosan világszerte ismertté tették a budapesti intézmény nevét. Jóllehet a Liszt nevével fémjelzett hagyományokra épülő, híres magyar zongoraiskola kiemelkedő tagjai a második világháború, majd az 1956-os forradalom után, sajnos, elhagyták Magyarországot, a pedagógia, a művészképzés hírét a 20. század második felében is számosan öregbítették világszerte Földes Andortól és Anda Gézától Frankl Péteren és Sebők Györgyön át Vásáry Tamásig.

A kötet második fele részben az egykori Bartók-tanítvány Szalay Stefániának (a szerző nagyanyjának) állít emléket, aki férjével, Fischer Ervin zongoraművésszel Nagyvárad pezsgő zenei életének főszereplője volt. A házaspár zeneiskolát is alapított a városban, és jelentős mértékben nekik köszönhető a nagyváradi Bartók-kultusz megalapozása és életben tartása.

A könyv személyes hangvételét erősíti Böszörményi-Nagy Béla pályafutásának ismertetése is. Szirányi Gábor édesapjának egykori osztálytársa Keéri-Szántó Imre növendékeként tanult a Zeneakadémián, és hamar a magyar zongoraiskola egyik csillagává vált, egy sorba kerülve Fischer Annie-val, Ferenczy Györggyel, Hernádi Lajossal, Földes Andorral, Solymos Péterrel. 1945 után a zongora szak vezetésével is megbízták, 1948-ban azonban az emigráció mellett döntött - így elhalványult emlékét időszerű volt megidézni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.