Klasszikus

Zongorából luxusbútorokat

2009.03.08. 00:00
Ajánlom
Gazdasági válság idején kevesebb zongora fogy, és ez komoly hatással van a cseh Petrof cég bevételeire is. A pénzkiesést luxusbútorok gyártásával igyekeznek ellensúlyozni.

2008-ban 850 hangversenyzongorát és 2000 pianínót készített a Petrof, ami jóval a szokásos, évi hétezres teljesítményük alatt van. Mivel hangszereik 90%-át külföldi piacokon, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában értékesítik, megrendeléseik pedig jelentősen csökkentek, tavaly október óta komoly problémákkal küzdenek. Júliusra a jelenlegi 390 fős dolgozói létszám 200-ra csökken. Akik maradnak, munkaidejük felét töltik majd zongorakészítéssel, a többi alatt luxusbútorokat gyártanak.

A két terület nem esik egymástól túl távol, hiszen fával kell dolgozni, lakkozni kell, illetve polírozni a felületeket. A Petrof képviselői bíznak az orosz piac lehetőségeiben, már most háromszor annyi megrendelésük van a 70-100.000 eurós bútorokra, mint az ősz elején volt. A Petrof az elmúlt 145 év kríziseit sikerrel vészelte át: a 30-as években vasúti talpfákat gyártottak, a háború alatt pedig fegyvertartó ládákat. A módosított termékstruktúra tulajdonképpen nem is esik távol az alapító Antonin Petrof alkalmazkodóképességétől: a Hradec Kralovéban 1864-ben megnyitott üzem ugyanis az első évben szekrényeket gyártott, csak a második évben állt át a zongoragyártásra, így a túlélés kulcsa úgy tűnik, a termékváltásban rejlik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.