Klasszikus

Zongorából luxusbútorokat

2009.03.08. 00:00
Ajánlom
Gazdasági válság idején kevesebb zongora fogy, és ez komoly hatással van a cseh Petrof cég bevételeire is. A pénzkiesést luxusbútorok gyártásával igyekeznek ellensúlyozni.

2008-ban 850 hangversenyzongorát és 2000 pianínót készített a Petrof, ami jóval a szokásos, évi hétezres teljesítményük alatt van. Mivel hangszereik 90%-át külföldi piacokon, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában értékesítik, megrendeléseik pedig jelentősen csökkentek, tavaly október óta komoly problémákkal küzdenek. Júliusra a jelenlegi 390 fős dolgozói létszám 200-ra csökken. Akik maradnak, munkaidejük felét töltik majd zongorakészítéssel, a többi alatt luxusbútorokat gyártanak.

A két terület nem esik egymástól túl távol, hiszen fával kell dolgozni, lakkozni kell, illetve polírozni a felületeket. A Petrof képviselői bíznak az orosz piac lehetőségeiben, már most háromszor annyi megrendelésük van a 70-100.000 eurós bútorokra, mint az ősz elején volt. A Petrof az elmúlt 145 év kríziseit sikerrel vészelte át: a 30-as években vasúti talpfákat gyártottak, a háború alatt pedig fegyvertartó ládákat. A módosított termékstruktúra tulajdonképpen nem is esik távol az alapító Antonin Petrof alkalmazkodóképességétől: a Hradec Kralovéban 1864-ben megnyitott üzem ugyanis az első évben szekrényeket gyártott, csak a második évben állt át a zongoragyártásra, így a túlélés kulcsa úgy tűnik, a termékváltásban rejlik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.