Klasszikus

Zongorafenomén a Vigadóban

2014.06.11. 10:23
Ajánlom
Június 22-én a Pesti Vigadó Dísztermében kerül megrendezésre a VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny megnyitó gálakoncertje, amelyet az MMA támogatásával a Ferenczy György Alapítvány rendez.

Shaun Choo a huszonkét éves művész hét nemzetközi verseny győztese, illetve több másik díjazottja. 2010-ben nyerte meg a IV. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Ázsiában és Európában is játszott, de Chopin vonatkozásában a legértékesebb emlékek számára a zeneszerző hazájában, Żelazowa Wolában, Varsóban, illetve Duszniki Zdrójban adott nagysikerű koncertjei. Magyarországon 2013-ban játszott az Óbudai Társaskörben és Miskolcon a Bartók Teremben. Shaun Choo izgatottan várja fellépését a nagy múltú, gyönyörűen ragyogó régi- új koncertteremben. Előadásának első részében egy-egy Bach, Schubert és Rachmaninov mű, a másodikban öt Chopin darab szerepel a műsoron.

A VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt június 22-28 között rendezik meg a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában, Zuglóban. A versenyen huszonnyolc országból nyolcvannégy, ebből huszonnégy magyar résztvevő mutatja meg művészi felkészültségét a hét országból érkezett tíz fős nemzetközi zsűri előtt. A pénzdíjakon kívül nagyon jelentős a varsói Chopin Intézet koncert felajánlása Chopin szülőházában, a Duszniki Chopin Fesztivál koncert felajánlása, valamint Prof. Vincent Russo zongoraművész koncert meghívása Palma de Mallorcára egy művészeti fesztivál keretében az általa kiválasztott versenyzőnek. Ezen kívül magyarországi koncertmeghívásokat ajánlott fel a Miskolci és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. 

A főszervező alapítványt Havasiné Darska Izabella lengyel származású zongoraművész, Ferenczy György utolsó tanítványa hozta létre, tanára emberi, művészi és pedagógiai kultúrájának megőrzése és továbbítása érdekében. Izabella asszony ezt az elhalóban lévő kifinomult humánumot, polgári értékérzetet próbálja megmutatni a versenyeken, kurzusokon és magánórákon, amit Ferenczy örök véleménye tömören fémjelez: "sokan játszanak jól, kevesen játszanak szépen". "Úgy gondolom a játék maga az előadó, a hangzásban benne van az ember, tehetségével, szorgalmával, humánumával és teljes élettapasztalatával, amit önmaga megélt és átvett tanáraitól. Liszttől Thomán, tőle Ferenczy György, aki továbbította tanítványainak legyen az Iványi, Cziffra, Medveczky, Reményi, Szokolai, Durkó, Kocsár, vagy én magam." nyilatkozta az alapító.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.