Klasszikus

Zongorafenomén a Vigadóban

2014.06.11. 10:23
Ajánlom
Június 22-én a Pesti Vigadó Dísztermében kerül megrendezésre a VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny megnyitó gálakoncertje, amelyet az MMA támogatásával a Ferenczy György Alapítvány rendez.

Shaun Choo a huszonkét éves művész hét nemzetközi verseny győztese, illetve több másik díjazottja. 2010-ben nyerte meg a IV. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Ázsiában és Európában is játszott, de Chopin vonatkozásában a legértékesebb emlékek számára a zeneszerző hazájában, Żelazowa Wolában, Varsóban, illetve Duszniki Zdrójban adott nagysikerű koncertjei. Magyarországon 2013-ban játszott az Óbudai Társaskörben és Miskolcon a Bartók Teremben. Shaun Choo izgatottan várja fellépését a nagy múltú, gyönyörűen ragyogó régi- új koncertteremben. Előadásának első részében egy-egy Bach, Schubert és Rachmaninov mű, a másodikban öt Chopin darab szerepel a műsoron.

A VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt június 22-28 között rendezik meg a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában, Zuglóban. A versenyen huszonnyolc országból nyolcvannégy, ebből huszonnégy magyar résztvevő mutatja meg művészi felkészültségét a hét országból érkezett tíz fős nemzetközi zsűri előtt. A pénzdíjakon kívül nagyon jelentős a varsói Chopin Intézet koncert felajánlása Chopin szülőházában, a Duszniki Chopin Fesztivál koncert felajánlása, valamint Prof. Vincent Russo zongoraművész koncert meghívása Palma de Mallorcára egy művészeti fesztivál keretében az általa kiválasztott versenyzőnek. Ezen kívül magyarországi koncertmeghívásokat ajánlott fel a Miskolci és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. 

A főszervező alapítványt Havasiné Darska Izabella lengyel származású zongoraművész, Ferenczy György utolsó tanítványa hozta létre, tanára emberi, művészi és pedagógiai kultúrájának megőrzése és továbbítása érdekében. Izabella asszony ezt az elhalóban lévő kifinomult humánumot, polgári értékérzetet próbálja megmutatni a versenyeken, kurzusokon és magánórákon, amit Ferenczy örök véleménye tömören fémjelez: "sokan játszanak jól, kevesen játszanak szépen". "Úgy gondolom a játék maga az előadó, a hangzásban benne van az ember, tehetségével, szorgalmával, humánumával és teljes élettapasztalatával, amit önmaga megélt és átvett tanáraitól. Liszttől Thomán, tőle Ferenczy György, aki továbbította tanítványainak legyen az Iványi, Cziffra, Medveczky, Reményi, Szokolai, Durkó, Kocsár, vagy én magam." nyilatkozta az alapító.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.