Klasszikus

Zongorafenomén a Vigadóban

2014.06.11. 10:23
Ajánlom
Június 22-én a Pesti Vigadó Dísztermében kerül megrendezésre a VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny megnyitó gálakoncertje, amelyet az MMA támogatásával a Ferenczy György Alapítvány rendez.

Shaun Choo a huszonkét éves művész hét nemzetközi verseny győztese, illetve több másik díjazottja. 2010-ben nyerte meg a IV. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Ázsiában és Európában is játszott, de Chopin vonatkozásában a legértékesebb emlékek számára a zeneszerző hazájában, Żelazowa Wolában, Varsóban, illetve Duszniki Zdrójban adott nagysikerű koncertjei. Magyarországon 2013-ban játszott az Óbudai Társaskörben és Miskolcon a Bartók Teremben. Shaun Choo izgatottan várja fellépését a nagy múltú, gyönyörűen ragyogó régi- új koncertteremben. Előadásának első részében egy-egy Bach, Schubert és Rachmaninov mű, a másodikban öt Chopin darab szerepel a műsoron.

A VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt június 22-28 között rendezik meg a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában, Zuglóban. A versenyen huszonnyolc országból nyolcvannégy, ebből huszonnégy magyar résztvevő mutatja meg művészi felkészültségét a hét országból érkezett tíz fős nemzetközi zsűri előtt. A pénzdíjakon kívül nagyon jelentős a varsói Chopin Intézet koncert felajánlása Chopin szülőházában, a Duszniki Chopin Fesztivál koncert felajánlása, valamint Prof. Vincent Russo zongoraművész koncert meghívása Palma de Mallorcára egy művészeti fesztivál keretében az általa kiválasztott versenyzőnek. Ezen kívül magyarországi koncertmeghívásokat ajánlott fel a Miskolci és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. 

A főszervező alapítványt Havasiné Darska Izabella lengyel származású zongoraművész, Ferenczy György utolsó tanítványa hozta létre, tanára emberi, művészi és pedagógiai kultúrájának megőrzése és továbbítása érdekében. Izabella asszony ezt az elhalóban lévő kifinomult humánumot, polgári értékérzetet próbálja megmutatni a versenyeken, kurzusokon és magánórákon, amit Ferenczy örök véleménye tömören fémjelez: "sokan játszanak jól, kevesen játszanak szépen". "Úgy gondolom a játék maga az előadó, a hangzásban benne van az ember, tehetségével, szorgalmával, humánumával és teljes élettapasztalatával, amit önmaga megélt és átvett tanáraitól. Liszttől Thomán, tőle Ferenczy György, aki továbbította tanítványainak legyen az Iványi, Cziffra, Medveczky, Reményi, Szokolai, Durkó, Kocsár, vagy én magam." nyilatkozta az alapító.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.