Klasszikus

Zongoraleckék

2005.12.05. 00:00
Ajánlom
A harmadik bárzongorista-verseny döntőjére készülődvén, a Hotel Intercontinental folyosóján, egy ipari tanuló bajuszos fiatalember a bennfentesek megkérdőjelezhetetlen fölényével a következő szóviccet bátorkodja: A bárzongoristák bár zongoristák, de tuti, hogy nem művészek.

Ebben a veretes marhaságban egyébként nincs semmi különös: a vendéglátós zenészekről dohos sztereotípiák élnek a köztudatban: e szerint a bárzongorista lecsúszott, mindenhonnan kiszorult művész, aki konyaktól szétesett arcát a zongorán álló hangulatlámpa mögé rejti, miközben nosztalgikus dallamokat kerget a billentyűkön.

Hát nem ilyen. A hozzáértők ilyenkor Cziffra Györgyöt szokták emlegetni, aki egy időben maga is a Váci utca presszóiban muzsikált, esetleg Szakcsi Lakatos Bélát, aki kezdő zenészként annyira nem értette az idősebb kollégák igényességét, hogy bánatában még azt is belekarcolta a Zöldfa étterem zongorájába: "Itt szenvedett Lakatos Béla". De nem kell ilyen messzire mennünk ahhoz, hogy bebizonyítsuk, igenis művészekről van itten szó.

A bárzongoristák harmadik vetélkedéséhez az Intercontinental Szálloda helyett alighanem jobban illett volna mondjuk a Kispipa vendéglő vagy egy szivarfüstös kávéház, de végtére is mindegy, a lényeg a muzsika. A szervezők, a Roland East Europe és a Filmmúzeum munkatársai ebben az esztendőben a korábbi versenyek dobogósait hívták a hangszer mögé, hogy közülük zsűri helyett ezúttal a közönség válassza ki azt a kettőt, aki jövőre egy nemzetközi versenyen képviseli hazánkat.

Az öt résztvevő közül elsőként Orosz János ül a hangszerhez, aki egy híján nyolcvanéves, húszat simán letagadhatna. Hulló falevelek, Take Five, Tico Tico, a végére egy kis Gershwin, minden szám alaposan megbolondítva, a közönség nem kevésbé. Orosz később arról mesél, hogy a bárzongoristák hangulatemberek, pontosabban a hangulatok emberei, a lélek nagy ismerői, ha meg még néhány ezer dallamot is ismernek, az kivált jó. Magyarországon haldoklik a műfaj, ezért egy ideje ő is külföldön játszik. Taligás Tibor következik, mosolyogva szórja az illatos melódiákat és a bravúrszámokat, miképpen a Svájcban zenélő Táborosi István is, aki mellesleg azt is megsúgja a közönségnek, hogy zongorázni a világ legegyszerűbb dolga, csupán jól kell választani a fekete és a fehér billentyűk között. Jön Ökrös Ottó, akiről szabadjon megjegyezni, hogy zseni, és akit amúgy a Firkász étteremben lehet meghallgatni, bár nem valószínű, hogy ott is ezt a műsort adja elő. Ezúttal ugyanis a bárzongorázást komoly színpadi produkcióval dúsítja: kalimpál, erős arcjátékkal kíséri a hangulatokat, örömében néha akkora vihart kavar a hangszer körül, hogy annak épségéért aggódunk. A zongorázás Ronaldinhója, Lajkó Félixe, aki később a folyosón azt mondja, kár, hogy ez a műfaj nálunk lassan meghal, és kár, hogy ma már a muzsika egyre kevésbé fontos, mert a fiatalok többnyire szemmel hallgatják a zenét... Farkas Sándor következik, aki az unokájának szánt Bújj, bújj zöld ággal kezd, hogy aztán stílusokon és korszakokon át eljusson a vastapsig. Ő úgy tartja: a bárzongorázás nem egyéb, mint zenei műveltség, kreativitás, életstílus, szeretet és annak képessége, hogy az ember bárkit és bármit képes megszelídíteni. A két győztes Farkas Sándor és Táborosi István, vagyis azok, akik a közönség szerint ezen az estén, az adott pillanatokban a legjobban választottak a fehér és a fekete billentyűk között. Merthogy ilyen egyszerű ez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.