Klasszikus

Zongoraművész-generációk koncertje a Zeneakadémián

2013.08.13. 09:52
Ajánlom
A jubiláló Vásáry Tamás és sokszoros versenygyőztes ifjú tehetség, Gyöngyösi Ivett is fellép a november 17-ei koncerten.

A zeneakadémiai zongoristaképzés hagyománya túlzás nélkül világraszóló, s kezdetei jószerint az intézményi kiépülést megelőző időkig nyúlnak vissza. Hiszen a saját épület még testetlen ígéret sem volt, amikor a Zeneakadémián tanuló ifjú pianisták már órákat vehettek Liszt Ferenctől, a mester budapesti otthonában. E tradíció azután nemzedékek során örökítődött tovább: a Liszt-tanítvány Thomán Istvántól Bartók Béla tanult, a huszadik század közepének nagy zongorapedagógusa, Kadosa Pál növendékei között pedig ott volt Kocsis Zoltán, Ránki Dezső és Schiff András is. Eme töretlen és máig eleven hagyomány érvényesülésének lehetünk szem- és persze fültanúi a 2013. november 17-én, Zongorista-generációk címmel megrendezendő koncerten, amelynek programján a hazai zongoraművészet különböző generációi váltják majd egymást az életüket kitöltő hangszer billentyűinél.

 A koncert nyitányaként az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt-díjas világhírű zongoraművész a legifjabb zongoristanemzedék képviselőjével, a tizenöt éves Váradi Lászlóval játssza majd Mozart két zongorára írt D-dúr szonátáját. A fiatal zongoraművész számára, aki a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában Gulyás István és Dráfi Kálmán növendéke, nem ismeretlen a nagyszabású hangversenyek világa, ahogyan a Liszt Ferenc téri épület Nagyterme sem, hiszen koncertezett már itt a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként.

A 2013 nyarán, a pennsylvaniai Lancaster Zongorafesztivál keretében megrendezett Chopin-verseny győztese a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elsőéves hallgatója, Gyöngyösi Ivett volt. Őt november során háromszor is hallhatjuk majd, hiszen fellép majd a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Óbudai Danubia Zenekar hangversenyén és a 138 éves Zeneakadémia születésnapi koncertjén, végül pedig a Zongoraművész-generációk est fényét emeli a versenygyőzelmet érő Chopin-darab előadásával. A haza pianistaképzést éltető koncerten természetesen fellép az LFZE Billentyűs Tanszékének vezetője, Dráfi Kálmán is, aki két Rahmanyinov-mű mellett tanítványával, Gyöngyösi Ivettel eljátssza majd Liszt 15. rapszódiáját is.

Bemutatkozik majd még egy fiatal tehetség, a 2013-ban Junior Prima-díjjal kitüntetett tizenkilenc éves zongorista, Medgyesi Zsolt is. Fiatal kora ellenére jó néhány nagyszerű versenyeredménnyel büszkélkedhet, 2011-ben például a bécsi Bartók Béla Zongoraversenyen első díjat kapott. A romantikus zeneszerzők műveinek kedvelőjeként zenei példaképének a kiváló zongoravirtuózt, Bogányi Gergelyt tekinti, akivel e koncerten lehetősége nyílik együtt zenélni.

A Mozarttól Rahmanyinovig ívelő műsor, amelyen értelemszerűen kitüntetett szerep jut majd a zeneakadémiai zongoraoktatás alapító atyjának, Liszt Ferencnek, egyszerre kínál közkedvelt koncertdarabokat és felfedezésre nagyon is érdemes kompozíciókat. A 2013. november 17-én megrendezésre kerülő Zongoraművész-generációk - A fekete-fehér színei című koncertre ide kattintva, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegypénztárában, az Írók Boltjában lehet jegyet váltani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.