Klasszikus

Zongoraművész-generációk koncertje a Zeneakadémián

2013.08.13. 09:52
Ajánlom
A jubiláló Vásáry Tamás és sokszoros versenygyőztes ifjú tehetség, Gyöngyösi Ivett is fellép a november 17-ei koncerten.

A zeneakadémiai zongoristaképzés hagyománya túlzás nélkül világraszóló, s kezdetei jószerint az intézményi kiépülést megelőző időkig nyúlnak vissza. Hiszen a saját épület még testetlen ígéret sem volt, amikor a Zeneakadémián tanuló ifjú pianisták már órákat vehettek Liszt Ferenctől, a mester budapesti otthonában. E tradíció azután nemzedékek során örökítődött tovább: a Liszt-tanítvány Thomán Istvántól Bartók Béla tanult, a huszadik század közepének nagy zongorapedagógusa, Kadosa Pál növendékei között pedig ott volt Kocsis Zoltán, Ránki Dezső és Schiff András is. Eme töretlen és máig eleven hagyomány érvényesülésének lehetünk szem- és persze fültanúi a 2013. november 17-én, Zongorista-generációk címmel megrendezendő koncerten, amelynek programján a hazai zongoraművészet különböző generációi váltják majd egymást az életüket kitöltő hangszer billentyűinél.

 A koncert nyitányaként az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt-díjas világhírű zongoraművész a legifjabb zongoristanemzedék képviselőjével, a tizenöt éves Váradi Lászlóval játssza majd Mozart két zongorára írt D-dúr szonátáját. A fiatal zongoraművész számára, aki a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában Gulyás István és Dráfi Kálmán növendéke, nem ismeretlen a nagyszabású hangversenyek világa, ahogyan a Liszt Ferenc téri épület Nagyterme sem, hiszen koncertezett már itt a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként.

A 2013 nyarán, a pennsylvaniai Lancaster Zongorafesztivál keretében megrendezett Chopin-verseny győztese a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elsőéves hallgatója, Gyöngyösi Ivett volt. Őt november során háromszor is hallhatjuk majd, hiszen fellép majd a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Óbudai Danubia Zenekar hangversenyén és a 138 éves Zeneakadémia születésnapi koncertjén, végül pedig a Zongoraművész-generációk est fényét emeli a versenygyőzelmet érő Chopin-darab előadásával. A haza pianistaképzést éltető koncerten természetesen fellép az LFZE Billentyűs Tanszékének vezetője, Dráfi Kálmán is, aki két Rahmanyinov-mű mellett tanítványával, Gyöngyösi Ivettel eljátssza majd Liszt 15. rapszódiáját is.

Bemutatkozik majd még egy fiatal tehetség, a 2013-ban Junior Prima-díjjal kitüntetett tizenkilenc éves zongorista, Medgyesi Zsolt is. Fiatal kora ellenére jó néhány nagyszerű versenyeredménnyel büszkélkedhet, 2011-ben például a bécsi Bartók Béla Zongoraversenyen első díjat kapott. A romantikus zeneszerzők műveinek kedvelőjeként zenei példaképének a kiváló zongoravirtuózt, Bogányi Gergelyt tekinti, akivel e koncerten lehetősége nyílik együtt zenélni.

A Mozarttól Rahmanyinovig ívelő műsor, amelyen értelemszerűen kitüntetett szerep jut majd a zeneakadémiai zongoraoktatás alapító atyjának, Liszt Ferencnek, egyszerre kínál közkedvelt koncertdarabokat és felfedezésre nagyon is érdemes kompozíciókat. A 2013. november 17-én megrendezésre kerülő Zongoraművész-generációk - A fekete-fehér színei című koncertre ide kattintva, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegypénztárában, az Írók Boltjában lehet jegyet váltani.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.