Klasszikus

Zongorapiac Magyarországon – Opera Zongoraterem, Budapest

2005.09.05. 00:00
Ajánlom
Folytatjuk hazai zongorapiaci körképünket. Ezúttal az Operaház melletti Opera Zongoraterembe látogattunk el, ahol a Steinway and Sons, a legendás hangversenyzongora-gyár magyarországi képviselőjével, Cseke Lászlóval találkoztunk.

- Néhány hónappal ezelőtt találkoztunk először a budai várban a Steinway képviselet ünnepélyes megnyitása alkalmából. Mit jelent ez a hivatalos megbízatás a cége eddigi kereskedelmi gyakorlatához képest?

- Nagy megtiszteltetés a világ legnagyobb presztízsű zongoragyárát képviselni. Több pályázó is jelentkezett erre a kizárólagos forgalmazói jogra, és örömmel mondhatom, hogy a hosszú évek óta tartó felkészülésünk meghozta a gyümölcsét. Természetesen a Steinway and Sons márkaképviselete hatalmas felelősséget is jelent, a megkövetelt feltételek megteremtéséről nem is szólva.

- Hogyan lehet felkészülni a Steinway képviseletére?

- Mi a testvéremmel zongorakészítéssel foglalkozunk, én már 27 éve vagyok a pályán. Ez idő alatt rengeteg zongora fordult meg nálunk, és volt időnk és lehetőségünk felmérni, hogy mennyiben különbözik egy jó zongora egy kiváló zongorától. A Steinway zongorákat mindig előszeretettel javítottuk, mert úgy találtuk, hogy ebben a hangszerben egyesül mindazon szellem és innováció, ami a XX. század zongoráinál a csúcsminőséget jelentette. Érdekes tapasztalatunk, hogy ennek a hangszertípusnak már 100 évvel ezelőtt olyan kiforrott volt a konstrukciója, hogy a mai napig probléma nélkül ki lehet cserélni az elhasználódott alkatrészeket az újonnan gyártott megfelelőjükkel! A Steinway and Sons száznál is több szabadalommal járult hozzá a zongorák műszaki és hangzásbeli tökéletesítéséhez. Ma a zongoragyárak többsége használja is ezeket a szabadalmakat.

- Hogyan alakulnak az értékesítési lehetőségek ezzel az új pozícióval?

- A lényeges változások nem most következnek be. Bár örülünk annak, hogy négy koncerthangszer rajtunk keresztül talált gazdára, alapvetően a mi tevékenységünket is a tömeges kereslet befolyásolja. Hosszú évek munkája volt felépíteni azt a márkaállományt, amely ma biztosítja, hogy a cégnek legyenek tartalékai ahhoz, hogy legyen időnk kivárni mire a csúcsminőségű hangszerek kereslete beérik. Ez persze nem holnap lesz, de a jelek azt mutatják, hogy van elmozdulás. Addig is forgalmazunk középkategóriás hangszereket, melyek részben a Steinway márkaköréhez tartoznak (Boston, Essex), illetve olyan zongorákat és pianínókat, melyeknek az ár-minőség paraméterei szakmailag vállalhatók. Ma már nem lehet csukott szemmel elmenni a távol-keleti hangszerek mellett. Egyrészt olyan tömegben gyártják őket, hogy nem lehet nem észrevenni őket, ráadásul évről évre egyre precízebb és igényesebb modellekkel állnak elő. Az áraik pedig egyszerűen verhetetlenek a maguk kategóriájában.

- Mindez azért – gondolom – nem ingatja meg a Steinway zongorák piaci pozícióit.

- A válasz röviden “nem” lenne, de nem lehet ilyen egyszerűen elintézni ezt a kérdést: a Steinway and Sons a csúcsminőségből soha nem engedett. A felső kategória piacán a Steinway szinte egyeduralkodó, a hangversenypódiumokon 95%-ban világszerte az ő zongoráik állnak. Viszont a konkurencia erősödését látva maguk is mérlegelték, hogy nem maradhatnak elszigeteltek, hanem fel kell venniük a kesztyűt. Ebből a célból hoztak létre két márkanevet, egyet a középkategória felső szegmensébe – ez a Boston –, és egyet az ez alatti kategóriába, ennek neve Essex. A Boston zongorákat Japánban gyártják a Kawai gyár gépsorain, ezeknek a termékeknek a tervei megegyeznek a Steinwayével, de míg a Steinway hangszerek 80%-ban kézi munkával készülnek, addig a Bostonok gyakorlatilag – a beállításokat leszámítva – gépen készülnek. Az Essex zongorákat pedig Dél-Kínában, Hong-Kong mellett, a Pearl River zongoragyárban gyártják – ez ma a világ legnagyobb zongoragyárainak egyike. A technológiai háttér néhány év alatt világszínvonalúvá fejlődött – mint annyi más iparágban Kínában –, és elárasztották a piacot a hangszerek. Mi magunk évek óta forgalmazzuk a gyár termékeit, és a véletlen játéka, hogy most az Essex zongorák kapcsán ez a kapcsolat megerősödhet…

- Tehát van ok óvatos optimizmusra zongorafronton?

- Ha nem is viharos, de érezhető a változás. Világszerte változnak a vásárlási hangsúlyok. Évekkel ezelőtt még a művészek és az intézmények vásárolták a minőségi zongorákat, ma ez az arány megfordult: 60%-ban magánszemélyek veszik a Steinway zongorákat. A válságok általában jó hatással vannak a zongorapiacra: idősebb szakemberek mesélik, hogy a zongorák a világválság és a háború idején fogytak a legjobban. A zongora hagyományosan értékálló befektetés, mint az arany. Menekülésnél viszont kétségtelenül kevésbé praktikus… De a viccet félretéve, a hazai vevők között is egyre gyakrabban jelenik meg az értékes hangszer iránti igény. Reméljük, hogy a szolgáltatásaink ezt a trendet csak erősíteni fogják.

- Mi mindent tudnak szolgáltatni?

- Zongorák tekintetében szinte bármit. A hangszer kiválasztásától a házhozszállításig, az utógondozásig és karbantartásig, márkagaranciáig és használt hangszerek felújításáig szinte mindent biztosítani tudunk az ügyfeleinknek. A Steinway-partnerség pedig lehetővé teszi, hogy vásárlóink igényeit első kézből, a legkényesebb finomságokig ki tudjuk elégíteni.

- És a költségekről néhány szót: ma kevesen szaladgálnak sok millió forinttal a zsebükben; aki igen, az se mind akar zongorát venni. Mit tehetnek a többiek?

- Banki partnerekkel most dolgozunk hosszabb lejáratú lízingkonstrukciókon, reményeink szerint hamarosan ez is megkönnyítheti a vásárlók döntését. Egyébként tapasztalatom, hogy aki egyszer elszánta magát a zongoravásárlásra, már javarészt átgondolta, hogy miből és hogyan fogja finanszírozni a költségét. A magas árú hangszereknél pedig már nem az ár számít, hanem a vásárlási szándék. Olyankor a döntés már nem a márkáról szól, hanem arról: luxusautót vegyen vagy koncertzongorát?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.