Klasszikus

Zongoratitánok a PFZ következő évadában

2012.05.07. 14:37
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok a zongoraművészet olyan neves képviselőit kísérik a Müpában 2013-ban mint Bogányi Gergely, Ránki Dezső, Frankl Péter és Fazil Say.

A pécsi együttes 2013-ban immáron tizedik évadát fogja elindítani a fővárosban, de A zongora négy arca című hangversenysorozat előkészítéseként már novemberben is koncertezik a Müpában, méghozzá a francia csellista Jérôme Pernoo közreműködésével. A koncertszéria első alkalmára így jövő januárban kerül majd sor, amikor is a Bogányi testvérek (Bogányi Tibor, a pécsiek vezető karmestere és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész) a tavalyi nagy sikerű közös fellépés folytatásaként ismét együtt lépnek a Müpa pódiumára. Műsorukon Bartók II. zongoraversenye, valamint Ravel és Szkrjabin művei szerepelnek.

Márciusban a Londonban élő, nemzetközi hírű zongoraművész Frankl Péter játssza Schumann a-moll zongoraversenyét a zenekarral. A hetvenhét éves előadóművész a legismertebb magyar zongoraművészek közé tartozik, s bár sikereit nagyrészt a határon túl érte el, utóbbi időben rendszeresen jár vissza hazánkba koncertezni. 2011-ben a nyári Kaposvári Kamarazene Fesztiválon is fellépett, de 2009-ben a Zeneakadémia - felújítás előtti - utolsó nyilvános koncertjén is ő működött közre: Kelemen Barnabással, Kokas Katalinnal és Kokas Dórával három Brahms-zongoranégyest szólaltattak meg a Nagyteremben. A sorozat második koncertjén Vass András dirigál, a hangversenyen Mozart Don Giovanni-nyitánya és Schubert A halál és a lányka című művének szimfonikus zenekari változata is felcsendül.

A harmadik koncert szólistája napjaink zenei világának egyik legszínesebb egyénisége, a török származású zongoraművész-zeneszerző Fazil Say lesz. A negyvenes éveiben járó művész most van csak igazán ereje teljében: több mint száz koncertet ad évente, ráadásul emellett aktívan komponál. A 42 esztendős pianista visszatérő vendége a Művészetek Palotájának, a Pannon Filharmonikusok tavaszi koncertjén Ravel G-dúr zongoraversenyét tűzte műsorra a román dirigens Cristian Mandeal vezényletével. A sorozatot Ránki Dezső szereplése zárja, aki Maxim Vengerov vezénylete mellett az elsők között próbálhatta ki az együttesnek otthont adó pécsi Kodály Központot. A tavaly 60. születésnapját ünneplő zongoraművész Mozart c-moll zongoraversenyét szólaltatja meg Bogányi Tibor vezényletével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.