Klasszikus

Zongoraünnep

2011.08.29. 10:00
Ajánlom
Ma is elevenen őrzöm annak a pillanatnak az emlékét, amikor egy októberi napon, a Zeneakadémia Nagytermének egyik hátsó sorában tízéves zeneiskolásként ámulva hallgattam, amint Mocsári Károly – a későbbi győztes –, leült a csodálatos nagy fekete hangszer mellé és eljátszotta a h-moll szonáta első ereszkedő skáláit…

A teremben szinte tapintható volt a figyelem és a feszültség – én pedig, azt hiszem, abban a percben egy életre eljegyeztem magam azzal a zongoraünneppel, amit hivatalosan úgy hívnak: Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny. Öt évvel később – immár előkészítős zongoristaként – már tudatosan készülve hallgattam végig a verseny szinte minden percét, Strukov, Kuzmin és a többiek játékát. És még egy emlék: 1996-ban, az utolsó forduló h-moll szonátái előtt Bogányi Gergellyel együtt utaztunk be Vácról a koncertre – csigalassúsággal teltek a percek, keveset beszéltünk. Hiába volt akkor már rutinos művész, minden gesztusa és mondata mögött érezni lehetett, hogy addigi élete talán legfontosabb fellépése felé döcög vele a vonat…

 

Akit valaha megérintett a Zeneakadémia második emeletének – a "zongorás szintnek” – a levegője, az tudja: a budapesti Liszt-verseny a hazai zongoristák számára nem csupán egy a világ számos rangos zongoraversenye közül, ahogyan a Zeneakadémia nagyterme sem csupán egyike a sok-sok nagy múltú, kiváló akusztikájú hangversenyteremnek. (S ha a Liszt Ferenc téri épület most épp Csipkerózsika-álmát alussza is, azóta szerencsére már megépült nagyra nőtt kistestvére, a Müpa.) Egy magyar zongorista számára ez "A Verseny”, nagybetűvel, pirossal, még akkor is, ha úgy dönt, hogy soha nem indul el rajta. Még akkor is, ha tudjuk, egy versenyen elért eredmény önmagában még nem jelenti szükségszerűen egy karrier kezdetét: bár sokan vannak a Liszt-verseny aranykönyvében olyanok, akikre később egy világ figyelt oda – az első győztes, Fischer Annie-tól a 20. század egyik legjobb Liszt-játékosaként számon tartott Lazar Bermanig –, jóval többen vannak azok, akikről a versenygyőzelem után pár évvel már keveset tudtunk. Mégis, a kihívás örök, a hegyeket pedig, tudnivaló, csupán azért másszák meg, mert "ott vannak”.

 

Az utóbbi években divat lett szidni a versenyeket, elsősorban a művészi teljesítmények összemérhetetlenségére hivatkozva. Aki így tesz, az valószínűleg elfelejti, hogy egy zongoraversenynek nem az a célja, és végképp nem az az értelme, hogy rangsoroljon, hogy legeket osztogasson. Egy művészeti verseny elsősorban lehetőség: a fiatal pianisták megmutathatják tudásukat a közönségnek és találkozhatnak olyan kollégákkal, akiktől inspirációt nyerhetnek; de lehetőség a tanároknak, impresszárióknak, kiadóknak is, mert jól összemérhető formában ismerhetik meg az új tehetségeket és kaphatnak képet arról, merre is tart a világ a fekete-fehér univerzumban. Nekünk, Liszt és a zongoramuzsika rajongóinak pedig ismét lehetőségünk lesz arra, hogy a régi, ismerős kottafejeket új előadók tolmácsolásában, új szellemmel, új inspirációval megtöltve élvezhessük.

 

A verseny résztvevői, részletes programja és minden egyéb információ megtalálható a lisztcompetition.fidelio.hu oldalon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.