Klasszikus

Zongoraünnep

2011.08.29. 10:00
Ajánlom
Ma is elevenen őrzöm annak a pillanatnak az emlékét, amikor egy októberi napon, a Zeneakadémia Nagytermének egyik hátsó sorában tízéves zeneiskolásként ámulva hallgattam, amint Mocsári Károly – a későbbi győztes –, leült a csodálatos nagy fekete hangszer mellé és eljátszotta a h-moll szonáta első ereszkedő skáláit…

A teremben szinte tapintható volt a figyelem és a feszültség – én pedig, azt hiszem, abban a percben egy életre eljegyeztem magam azzal a zongoraünneppel, amit hivatalosan úgy hívnak: Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny. Öt évvel később – immár előkészítős zongoristaként – már tudatosan készülve hallgattam végig a verseny szinte minden percét, Strukov, Kuzmin és a többiek játékát. És még egy emlék: 1996-ban, az utolsó forduló h-moll szonátái előtt Bogányi Gergellyel együtt utaztunk be Vácról a koncertre – csigalassúsággal teltek a percek, keveset beszéltünk. Hiába volt akkor már rutinos művész, minden gesztusa és mondata mögött érezni lehetett, hogy addigi élete talán legfontosabb fellépése felé döcög vele a vonat…

 

Akit valaha megérintett a Zeneakadémia második emeletének – a "zongorás szintnek” – a levegője, az tudja: a budapesti Liszt-verseny a hazai zongoristák számára nem csupán egy a világ számos rangos zongoraversenye közül, ahogyan a Zeneakadémia nagyterme sem csupán egyike a sok-sok nagy múltú, kiváló akusztikájú hangversenyteremnek. (S ha a Liszt Ferenc téri épület most épp Csipkerózsika-álmát alussza is, azóta szerencsére már megépült nagyra nőtt kistestvére, a Müpa.) Egy magyar zongorista számára ez "A Verseny”, nagybetűvel, pirossal, még akkor is, ha úgy dönt, hogy soha nem indul el rajta. Még akkor is, ha tudjuk, egy versenyen elért eredmény önmagában még nem jelenti szükségszerűen egy karrier kezdetét: bár sokan vannak a Liszt-verseny aranykönyvében olyanok, akikre később egy világ figyelt oda – az első győztes, Fischer Annie-tól a 20. század egyik legjobb Liszt-játékosaként számon tartott Lazar Bermanig –, jóval többen vannak azok, akikről a versenygyőzelem után pár évvel már keveset tudtunk. Mégis, a kihívás örök, a hegyeket pedig, tudnivaló, csupán azért másszák meg, mert "ott vannak”.

 

Az utóbbi években divat lett szidni a versenyeket, elsősorban a művészi teljesítmények összemérhetetlenségére hivatkozva. Aki így tesz, az valószínűleg elfelejti, hogy egy zongoraversenynek nem az a célja, és végképp nem az az értelme, hogy rangsoroljon, hogy legeket osztogasson. Egy művészeti verseny elsősorban lehetőség: a fiatal pianisták megmutathatják tudásukat a közönségnek és találkozhatnak olyan kollégákkal, akiktől inspirációt nyerhetnek; de lehetőség a tanároknak, impresszárióknak, kiadóknak is, mert jól összemérhető formában ismerhetik meg az új tehetségeket és kaphatnak képet arról, merre is tart a világ a fekete-fehér univerzumban. Nekünk, Liszt és a zongoramuzsika rajongóinak pedig ismét lehetőségünk lesz arra, hogy a régi, ismerős kottafejeket új előadók tolmácsolásában, új szellemmel, új inspirációval megtöltve élvezhessük.

 

A verseny résztvevői, részletes programja és minden egyéb információ megtalálható a lisztcompetition.fidelio.hu oldalon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.