Klasszikus

Zsigmond Vilmos majdnem sírt az örömtől

2015.04.10. 14:26
Ajánlom
Április 10-én megnyílt a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek 17 napja alatt több mint 40 helyszínen csaknem 200 program közül válogathat a magyar és a külföldi közönség.

A Művészetek Palotájában tartott megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: "Azt kívánom, hogy ne tudjanak ellenállni a genius locinak, Budapestnek, a budapesti kultúra vonzerejének". Kiemelte a főváros és a kormány jó együttműködését a fesztivál fenntartásában, és hosszan méltatta a megnyitón jelen lévő Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát, akinek fotókiállításával megnyílt a fesztivál.

"Azt szeretnénk, hogy Budapest Közép-Európa egyik legerősebb központjává váljon, gazdasági, diplomáciai, kulturális és turisztikai szempontból is. A kormány ehhez szeretné biztosítani a feltételrendszert az adópolitika, a várospolitika és más szakpolitikák eszközeivel, a legfontosabb azonban a jó együttműködés Budapest vezetése és a mindenkori magyar kormány között. A Budapesti Tavaszi Fesztivál ennek az együttműködésnek egyik legsikeresebb területe" - mondta Balog Zoltán.

Úgy vélte, hogy a hosszú távú finanszírozási háttér megteremtése és az új szervezeti struktúra kialakítása új fejezetet nyitott az idén 35 éves fesztivál történetében, ennek első gyümölcseit már tavaly élvezhettük. Hozzátette: Káel Csaba és Bán Teodóra személyükben is garanciát jelentenek arra, hogy az új struktúrából valóban a legjobb bontakozzon ki.  A BTF idei támogatása 1 milliárd 480 millió forint, ezen belül külön fejezetet képez a fesztivál keretében másodszor megrendezett Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 200 millió forintos kormányzati támogatása.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében szintén példásnak nevezte a kormánnyal való együttműködést. Mint mondta, a világviszonylatban is rangos BTF Budapestre hozza Európa és a világ kultúráját, aminek köszönhetően a főváros bő két hétre nyüzsgő kulturális központtá változik.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, a fesztivált szervező operatív testület tagja szerint a BTF "a város fesztiválja, a kapcsolatok, az értékek és a közösségek fesztiválja", amelynek ideje alatt Európa fővárosává avathatjuk Budapestet. Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke köszöntőjében felidézte: az idei az első alkalom, hogy később, áprilisban rendezik meg a fesztivált, egyrészt a jobb idő reményében, másrészt a térség hasonló fesztiváljaihoz való igazodás céljából. Rámutatott, hogy még így is a BTF nyitja meg a közép-európai régió tavaszi fesztiváljainak sorát Prága és Bécs előtt. Fontos idei kezdeményezésnek nevezte, hogy mostantól fogva minden évben szeretnének adni egy kis fókuszt Liszt művészetének és annak napjainkig nyúló hatásának.  Fabényi Júlia, a Zsigmond Vilmos-kiállításnak otthont adó Ludwig Múzeum igazgatója köszöntőjében annak jelentőségét emelte ki, hogy az összművészeti BTF éppen egy kortárs képzőművészeti eseménnyel nyílik meg idén.

A megnyitó végén felszólaló Zsigmond Vilmos úgy fogalmazott: nagy öröm, egy álom megvalósulása számára a kiállítás. "Majdnem sírtam az örömtől, amikor először megláttam" - vallotta be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.
Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.