Klasszikus

Zsolnay Fesztivál először

2012.04.13. 15:13
Ajánlom
Öt nap alatt 60 produkció több mint 450 fellépővel – az első Zsolnay Fesztivál számokban.

Az I. Zsolnay Fesztivál a kulturális célokra és kulturális küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlék-együttes, a Zsolnay Kulturális Negyed nyitórendezvénye, hagyományteremtő összművészeti fesztiválja, amelyet első alkalommal, 2012. április 27. és május 1. között rendeznek meg. A Negyed izgalmas nyílt és zárt terei öt napon át biztosítanak egyedi fesztiválhelyszínt a különböző nemzetközi és hazai előadóknak. A francia, portugál, román, szerb előadók mellett többek között a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes, a budapesti Katona József Színház, a PTE Művészeti Kara és Kommunikációs Tanszéke, a Janus Egyetemi Színház, a Kaláka, a Hősök és neves DJ-k lépnek fel a fesztiválon - sorolta Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatója a fesztivál csütörtökön tartott, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az 50 millió forintos költségvetésből megvalósuló I. Zsolnay Fesztivál is a sokszínűséget hivatott felmutatni, ahol a gyerekek, a fiatal felnőttek és az idősek egyaránt megtalálják a kedvükre való programot. A komolyzenei hangversenyektől kezdve a jazz-, népzenei, elektronikus zenei koncerteken át a színházi előadásokig és a kiállításokig minden műfaj és minden korosztály képviselteti magát. Márta István elmondta, hogy kormányzati forrásból 500 millió forintot kaptak a Kodály Központ és a Zsolnay Negyed működtetésére, a város 442 millió forintot bocsát rendelkezésükre, a jegybevételből, bérleti díjakból és a szponzori támogatásokból pedig 4-500 millió forintos bevételt kell elérniük. Mindehhez  a Negyedbe 100-150 ezer látogatót kellene becsábítaniuk, emellett a Kodály Központban a tavalyihoz hasonlóan legalább 80 ezer látogatóval számolnak.

 

A fesztivál nyitónapján, április 27-én nyílik a 45 főt befogadó, digitális vetítőgéppel felszerelt Planetárium. A Zsolnay Fesztivál ideje alatt képzeletbeli időutazást tehetünk a Földről a Naprendszeren át a galaxisokig, barangolhatunk a lakóhelyünk égboltján látható csillagok között vagy képzeletbeli utazáson vehetünk részt a Földgolyón, csillagkép-vadászatot láthatunk a déli félgömbön. Az 50 perces előadások öt éves kortól ajánlottak.

A Fesztiválnyitány 27-én eset fél nyolctól Lackfi János és Márta István "kórusszösszenetének" ősbemutatója lesz pécsi kórusok előadásában. (A mű szövegének alapját Lackfi Bújócska című verse adja, amit a cikk végén olvashatnak.) A külföldi fellépők között megtalálható a Madredeus (P), a Boban és Marko Markovic Orkestar (SRB), a Fanfara Komplexa (RO) és a Les Tambours du Bronx (FR). A hazai előadók közül ott lesz a fesztiválon az Agostones, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Lajkó Félix, a David Yengibarian Trió, a Kaláka együttes, a Csík Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a Deák Vonósnégyes, a Mandel Quartet, Palya Bea, Takáts Eszter & Müller Péter Sziámi.

A gyerekprogramok között lesz szakmai konferencia a bábjátékról, művészeti gyermekfoglalkoztató program, Péter és a farkas-bemutató a Bóbita Bábszínházban, a GoBe Társulat játékos táncszínházi programja, Kolompos-koncert, Bóbita kalandtúra - akadályverseny a Zsolnay Negyedben és Mandel Róbert hangszerismertetője a tekerőlantról. Május elsején egész napos Bóbita Családi Napot rendeznek a pécsi bábszínház ötvenedik szülinapjának apropóján.

Balázs Elemér, Balázs József és Lakatos Pecek Krisztián a rendezvénysorozat minden napján egy órás zenei workshopot tartanak - aki visz hangszert, be is szállhat a freestyle jam session-be.

A Zsolnay Színház bemutatja Tasnádi István Tranzit című előadását Hargitai Iván rendezésében. Az egyrészes "tánc, játék" zenéjét Pejcsik Péter szerezte, közreműködnek a Színművészeti Egyetem IV. éves zenés-színész hallgatói, báb-szakosai, a színházrendező-fizikai színház koreográfus osztály, valamint a Pécsi Gospel Kórus.

Április 30-án Csehov Platonovját mutatja be a Janus Egyetemi Színház Rácz Attila rendezésében, a friss Jászai-díjas Köles Ferenc főszereplésével. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Juhász Ferenc a Szarvassá változott fiú című előadását hozza Törőcsik Marival a főszerepben, Horváth Csaba koreográfiájával, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Katona Maraton címmel a budapesti Katona József Színház egész napos maratoni előadássorozatot tart a Zsolnay Fesztiválon. Május 1-jén a Katona József Színház hat különböző előadását nézhetik meg az érdeklődők a Zsolnay Negyed különböző helyszínein. Műsoron lesz a Hullám és gumikötél (Nők Szabó Lőrinc életében - Kiss Eszter felsorolásában), a Lószúnyog, a Nordost (amelyet a POSZT versenyprogramjában is láthat majd a pécsi közönség), a Mennyekbe vágtató prolibusz (Weöres Sándor-versek) és a Szókrátész védőbeszéde. A hatodik előadás a nagysikerű, Máté Gábor-rendezte Mi ez a hang? (Dzsesztetés) című produkció lesz Fenyő Iván, Hajduk Károly, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Mészáros Béla, Nagy Ervin, Pelsőczy Réka, Rezes Judit és Szacsvay László előadásában. A Katona maratont május elsején éjféltől Vajdai Vilmos (DJ Vajdai) színész, rendező, zenei dramaturg zárja, aki ezúttal a fekete korongok mögött bizonyítja tudását.

A Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás április 19-én nyit hivatalosan és 20-tól látogatható a nagyközönség számára. A tárlat áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről, a gyártörténet egyúttal a Zsolnay család szerteágazó és izgalmas története. A Zsolnay gyár a múlt századfordulón az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámiaüzeme volt. A sikerekben jelentős része volt Zsolnay Vilmos találmányainak, amelyek közül a porcelánfajansz és az eozin technika világhírnevet szerzett a Zsolnay névnek, a pirogránit pedig egy egész építészeti irányzatot, a magyaros szecessziót inspirálta a múlt századfordulón. A Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay-család nyughelye a Zsolnay-gyár melletti dombon eredeti pompájában, megújulva várja mindazokat, akik az eozin titkát keresik.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága szervezésében Pécsre érkező Látványtér 2012 kiállításon az elmúlt hét év legjobb és legizgalmasabb színházi díszleteit, jelmezeit és látványterveit ismerhetik meg a nézők. A Gyárturisták elnevezésű program keretében rendhagyó idegenvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Cabaret Kutuzov tagjaival.

A Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet, a Képzőművészeti Intézet festő és szobrász szakos hallgatói, valamint a DLA képzés hallgatói a Zsolnay Kulturális Negyed ihlette munkákkal, installációkkal vesznek részt a Zsolnay Fesztivál programsorozatában. A Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet Elektronikus zenei médiaművész hallgatói számára kifejezetten inspiráló helyszínnek bizonyult a Negyed hangkeltő- és mozgó alkotások bemutatására, az itt található kémények pedig fényfestésre inspirálták őket. Születtek installációk, melyek interaktív szerepvállalásra késztetik a nézőt és olyanok is, melyeket csak szemlélni lehet. A Negyedben barangolva mindenesetre lépten-nyomon izgalmas műtárgyakba botolhatunk. A Zenei Intézet jóvoltából vonósnégyest, hegedű-, illetve gitárduót is hallhatnak az érdeklődők.

Közel négy évtizede, hogy egy családi örökségből hozzá kerülő boroskancsó felébresztette Winkler Barnabás Ybl-díjas építész „rózsaszínek" iránti szeretetét és elindította gyűjtőszenvedélyét, amelynek eredménye a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás több mint ezer darabot meghaladó együttese. A tárlat azokat a mindennapi használati tárgyakat - kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat - mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek.

Továbbra is látható a Zsolnay Aranykora - Gyugyi László gyűjteménye a Zsolnay-kerámiák aranykoráról. A páratlan gyűjtemény minden darabja hosszú utat tett meg, míg újra visszatalált szülőhelyére. Zsolnay Vilmos egykor világhírű gyára ma már mint Pécs új, kulturális városrésze fogadja örökbe minden egyes hazatért remekművét.

A Bóbita Bábszínház interaktív bábmúzeummal várja a látogatókat. Az első teremben a gyerekek kipróbálhatják a bábszínház régebbi bábjait, megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal. Kézbe vehetik Mosó Masát és Hermelinkét, Gőgös Gúnár Gedeont, Zsiga kutyát és a baromfiudvar többi lakóját, valamint a Holle anyó című előadás bábjait. A középső terem az időszakos kiállítások helyszíne, jelenleg Mátravölgyi Ákos bábtervező kiállítása tekinthető meg április 30-ig. A legbelső teremben a Bóbita alapítójának, Kós Lajosnak a bábjai láthatók.

A Zsolnay Kulturális Negyed három helyszínén művészpárbaj is indul április 30-án: 3 DJ, 3 fényfestő csapat és 5 festőművész "harcol" majd egymással. A három nagyon különböző, ám annál erősebb atmoszférájú "art-buli helyszínen" forognak a lemezek, játszanak a fények, mindeközben figyelemmel kísérhetjük az óriásfestmények megszületését.


Lackfi János: Bújócska

Nem jöttél el hozzám,
Nem mentem el hozzád,
Ha eljönnél hozzám,
Én is mennék hozzád.

Ha jönnél énhozzám,
Ha mennék tehozzád,
Csak helyet cserélnénk,
Ott volnék, itt volnál.

Összetalálkozni
Nem elég két szándék,
Hűlt helyem tágasság,
Hűlt helyed üresség.

Ne menjünk egyszerre,
Te arra, én erre!
Új ének úgy lesz csak,
Ha lesz, ki elkezdje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.