Klasszikus

Zsolnay Fesztivál először

2012.04.13. 15:13
Ajánlom
Öt nap alatt 60 produkció több mint 450 fellépővel – az első Zsolnay Fesztivál számokban.

Az I. Zsolnay Fesztivál a kulturális célokra és kulturális küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlék-együttes, a Zsolnay Kulturális Negyed nyitórendezvénye, hagyományteremtő összművészeti fesztiválja, amelyet első alkalommal, 2012. április 27. és május 1. között rendeznek meg. A Negyed izgalmas nyílt és zárt terei öt napon át biztosítanak egyedi fesztiválhelyszínt a különböző nemzetközi és hazai előadóknak. A francia, portugál, román, szerb előadók mellett többek között a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes, a budapesti Katona József Színház, a PTE Művészeti Kara és Kommunikációs Tanszéke, a Janus Egyetemi Színház, a Kaláka, a Hősök és neves DJ-k lépnek fel a fesztiválon - sorolta Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatója a fesztivál csütörtökön tartott, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az 50 millió forintos költségvetésből megvalósuló I. Zsolnay Fesztivál is a sokszínűséget hivatott felmutatni, ahol a gyerekek, a fiatal felnőttek és az idősek egyaránt megtalálják a kedvükre való programot. A komolyzenei hangversenyektől kezdve a jazz-, népzenei, elektronikus zenei koncerteken át a színházi előadásokig és a kiállításokig minden műfaj és minden korosztály képviselteti magát. Márta István elmondta, hogy kormányzati forrásból 500 millió forintot kaptak a Kodály Központ és a Zsolnay Negyed működtetésére, a város 442 millió forintot bocsát rendelkezésükre, a jegybevételből, bérleti díjakból és a szponzori támogatásokból pedig 4-500 millió forintos bevételt kell elérniük. Mindehhez  a Negyedbe 100-150 ezer látogatót kellene becsábítaniuk, emellett a Kodály Központban a tavalyihoz hasonlóan legalább 80 ezer látogatóval számolnak.

 

A fesztivál nyitónapján, április 27-én nyílik a 45 főt befogadó, digitális vetítőgéppel felszerelt Planetárium. A Zsolnay Fesztivál ideje alatt képzeletbeli időutazást tehetünk a Földről a Naprendszeren át a galaxisokig, barangolhatunk a lakóhelyünk égboltján látható csillagok között vagy képzeletbeli utazáson vehetünk részt a Földgolyón, csillagkép-vadászatot láthatunk a déli félgömbön. Az 50 perces előadások öt éves kortól ajánlottak.

A Fesztiválnyitány 27-én eset fél nyolctól Lackfi János és Márta István "kórusszösszenetének" ősbemutatója lesz pécsi kórusok előadásában. (A mű szövegének alapját Lackfi Bújócska című verse adja, amit a cikk végén olvashatnak.) A külföldi fellépők között megtalálható a Madredeus (P), a Boban és Marko Markovic Orkestar (SRB), a Fanfara Komplexa (RO) és a Les Tambours du Bronx (FR). A hazai előadók közül ott lesz a fesztiválon az Agostones, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Lajkó Félix, a David Yengibarian Trió, a Kaláka együttes, a Csík Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a Deák Vonósnégyes, a Mandel Quartet, Palya Bea, Takáts Eszter & Müller Péter Sziámi.

A gyerekprogramok között lesz szakmai konferencia a bábjátékról, művészeti gyermekfoglalkoztató program, Péter és a farkas-bemutató a Bóbita Bábszínházban, a GoBe Társulat játékos táncszínházi programja, Kolompos-koncert, Bóbita kalandtúra - akadályverseny a Zsolnay Negyedben és Mandel Róbert hangszerismertetője a tekerőlantról. Május elsején egész napos Bóbita Családi Napot rendeznek a pécsi bábszínház ötvenedik szülinapjának apropóján.

Balázs Elemér, Balázs József és Lakatos Pecek Krisztián a rendezvénysorozat minden napján egy órás zenei workshopot tartanak - aki visz hangszert, be is szállhat a freestyle jam session-be.

A Zsolnay Színház bemutatja Tasnádi István Tranzit című előadását Hargitai Iván rendezésében. Az egyrészes "tánc, játék" zenéjét Pejcsik Péter szerezte, közreműködnek a Színművészeti Egyetem IV. éves zenés-színész hallgatói, báb-szakosai, a színházrendező-fizikai színház koreográfus osztály, valamint a Pécsi Gospel Kórus.

Április 30-án Csehov Platonovját mutatja be a Janus Egyetemi Színház Rácz Attila rendezésében, a friss Jászai-díjas Köles Ferenc főszereplésével. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Juhász Ferenc a Szarvassá változott fiú című előadását hozza Törőcsik Marival a főszerepben, Horváth Csaba koreográfiájával, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Katona Maraton címmel a budapesti Katona József Színház egész napos maratoni előadássorozatot tart a Zsolnay Fesztiválon. Május 1-jén a Katona József Színház hat különböző előadását nézhetik meg az érdeklődők a Zsolnay Negyed különböző helyszínein. Műsoron lesz a Hullám és gumikötél (Nők Szabó Lőrinc életében - Kiss Eszter felsorolásában), a Lószúnyog, a Nordost (amelyet a POSZT versenyprogramjában is láthat majd a pécsi közönség), a Mennyekbe vágtató prolibusz (Weöres Sándor-versek) és a Szókrátész védőbeszéde. A hatodik előadás a nagysikerű, Máté Gábor-rendezte Mi ez a hang? (Dzsesztetés) című produkció lesz Fenyő Iván, Hajduk Károly, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Mészáros Béla, Nagy Ervin, Pelsőczy Réka, Rezes Judit és Szacsvay László előadásában. A Katona maratont május elsején éjféltől Vajdai Vilmos (DJ Vajdai) színész, rendező, zenei dramaturg zárja, aki ezúttal a fekete korongok mögött bizonyítja tudását.

A Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás április 19-én nyit hivatalosan és 20-tól látogatható a nagyközönség számára. A tárlat áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről, a gyártörténet egyúttal a Zsolnay család szerteágazó és izgalmas története. A Zsolnay gyár a múlt századfordulón az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámiaüzeme volt. A sikerekben jelentős része volt Zsolnay Vilmos találmányainak, amelyek közül a porcelánfajansz és az eozin technika világhírnevet szerzett a Zsolnay névnek, a pirogránit pedig egy egész építészeti irányzatot, a magyaros szecessziót inspirálta a múlt századfordulón. A Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay-család nyughelye a Zsolnay-gyár melletti dombon eredeti pompájában, megújulva várja mindazokat, akik az eozin titkát keresik.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága szervezésében Pécsre érkező Látványtér 2012 kiállításon az elmúlt hét év legjobb és legizgalmasabb színházi díszleteit, jelmezeit és látványterveit ismerhetik meg a nézők. A Gyárturisták elnevezésű program keretében rendhagyó idegenvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Cabaret Kutuzov tagjaival.

A Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet, a Képzőművészeti Intézet festő és szobrász szakos hallgatói, valamint a DLA képzés hallgatói a Zsolnay Kulturális Negyed ihlette munkákkal, installációkkal vesznek részt a Zsolnay Fesztivál programsorozatában. A Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet Elektronikus zenei médiaművész hallgatói számára kifejezetten inspiráló helyszínnek bizonyult a Negyed hangkeltő- és mozgó alkotások bemutatására, az itt található kémények pedig fényfestésre inspirálták őket. Születtek installációk, melyek interaktív szerepvállalásra késztetik a nézőt és olyanok is, melyeket csak szemlélni lehet. A Negyedben barangolva mindenesetre lépten-nyomon izgalmas műtárgyakba botolhatunk. A Zenei Intézet jóvoltából vonósnégyest, hegedű-, illetve gitárduót is hallhatnak az érdeklődők.

Közel négy évtizede, hogy egy családi örökségből hozzá kerülő boroskancsó felébresztette Winkler Barnabás Ybl-díjas építész „rózsaszínek" iránti szeretetét és elindította gyűjtőszenvedélyét, amelynek eredménye a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás több mint ezer darabot meghaladó együttese. A tárlat azokat a mindennapi használati tárgyakat - kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat - mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek.

Továbbra is látható a Zsolnay Aranykora - Gyugyi László gyűjteménye a Zsolnay-kerámiák aranykoráról. A páratlan gyűjtemény minden darabja hosszú utat tett meg, míg újra visszatalált szülőhelyére. Zsolnay Vilmos egykor világhírű gyára ma már mint Pécs új, kulturális városrésze fogadja örökbe minden egyes hazatért remekművét.

A Bóbita Bábszínház interaktív bábmúzeummal várja a látogatókat. Az első teremben a gyerekek kipróbálhatják a bábszínház régebbi bábjait, megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal. Kézbe vehetik Mosó Masát és Hermelinkét, Gőgös Gúnár Gedeont, Zsiga kutyát és a baromfiudvar többi lakóját, valamint a Holle anyó című előadás bábjait. A középső terem az időszakos kiállítások helyszíne, jelenleg Mátravölgyi Ákos bábtervező kiállítása tekinthető meg április 30-ig. A legbelső teremben a Bóbita alapítójának, Kós Lajosnak a bábjai láthatók.

A Zsolnay Kulturális Negyed három helyszínén művészpárbaj is indul április 30-án: 3 DJ, 3 fényfestő csapat és 5 festőművész "harcol" majd egymással. A három nagyon különböző, ám annál erősebb atmoszférájú "art-buli helyszínen" forognak a lemezek, játszanak a fények, mindeközben figyelemmel kísérhetjük az óriásfestmények megszületését.


Lackfi János: Bújócska

Nem jöttél el hozzám,
Nem mentem el hozzád,
Ha eljönnél hozzám,
Én is mennék hozzád.

Ha jönnél énhozzám,
Ha mennék tehozzád,
Csak helyet cserélnénk,
Ott volnék, itt volnál.

Összetalálkozni
Nem elég két szándék,
Hűlt helyem tágasság,
Hűlt helyed üresség.

Ne menjünk egyszerre,
Te arra, én erre!
Új ének úgy lesz csak,
Ha lesz, ki elkezdje.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.