Klasszikus

Zsolnay Fesztivál először

2012.04.13. 15:13
Ajánlom
Öt nap alatt 60 produkció több mint 450 fellépővel – az első Zsolnay Fesztivál számokban.

Az I. Zsolnay Fesztivál a kulturális célokra és kulturális küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlék-együttes, a Zsolnay Kulturális Negyed nyitórendezvénye, hagyományteremtő összművészeti fesztiválja, amelyet első alkalommal, 2012. április 27. és május 1. között rendeznek meg. A Negyed izgalmas nyílt és zárt terei öt napon át biztosítanak egyedi fesztiválhelyszínt a különböző nemzetközi és hazai előadóknak. A francia, portugál, román, szerb előadók mellett többek között a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes, a budapesti Katona József Színház, a PTE Művészeti Kara és Kommunikációs Tanszéke, a Janus Egyetemi Színház, a Kaláka, a Hősök és neves DJ-k lépnek fel a fesztiválon - sorolta Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatója a fesztivál csütörtökön tartott, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az 50 millió forintos költségvetésből megvalósuló I. Zsolnay Fesztivál is a sokszínűséget hivatott felmutatni, ahol a gyerekek, a fiatal felnőttek és az idősek egyaránt megtalálják a kedvükre való programot. A komolyzenei hangversenyektől kezdve a jazz-, népzenei, elektronikus zenei koncerteken át a színházi előadásokig és a kiállításokig minden műfaj és minden korosztály képviselteti magát. Márta István elmondta, hogy kormányzati forrásból 500 millió forintot kaptak a Kodály Központ és a Zsolnay Negyed működtetésére, a város 442 millió forintot bocsát rendelkezésükre, a jegybevételből, bérleti díjakból és a szponzori támogatásokból pedig 4-500 millió forintos bevételt kell elérniük. Mindehhez  a Negyedbe 100-150 ezer látogatót kellene becsábítaniuk, emellett a Kodály Központban a tavalyihoz hasonlóan legalább 80 ezer látogatóval számolnak.

 

A fesztivál nyitónapján, április 27-én nyílik a 45 főt befogadó, digitális vetítőgéppel felszerelt Planetárium. A Zsolnay Fesztivál ideje alatt képzeletbeli időutazást tehetünk a Földről a Naprendszeren át a galaxisokig, barangolhatunk a lakóhelyünk égboltján látható csillagok között vagy képzeletbeli utazáson vehetünk részt a Földgolyón, csillagkép-vadászatot láthatunk a déli félgömbön. Az 50 perces előadások öt éves kortól ajánlottak.

A Fesztiválnyitány 27-én eset fél nyolctól Lackfi János és Márta István "kórusszösszenetének" ősbemutatója lesz pécsi kórusok előadásában. (A mű szövegének alapját Lackfi Bújócska című verse adja, amit a cikk végén olvashatnak.) A külföldi fellépők között megtalálható a Madredeus (P), a Boban és Marko Markovic Orkestar (SRB), a Fanfara Komplexa (RO) és a Les Tambours du Bronx (FR). A hazai előadók közül ott lesz a fesztiválon az Agostones, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Lajkó Félix, a David Yengibarian Trió, a Kaláka együttes, a Csík Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a Deák Vonósnégyes, a Mandel Quartet, Palya Bea, Takáts Eszter & Müller Péter Sziámi.

A gyerekprogramok között lesz szakmai konferencia a bábjátékról, művészeti gyermekfoglalkoztató program, Péter és a farkas-bemutató a Bóbita Bábszínházban, a GoBe Társulat játékos táncszínházi programja, Kolompos-koncert, Bóbita kalandtúra - akadályverseny a Zsolnay Negyedben és Mandel Róbert hangszerismertetője a tekerőlantról. Május elsején egész napos Bóbita Családi Napot rendeznek a pécsi bábszínház ötvenedik szülinapjának apropóján.

Balázs Elemér, Balázs József és Lakatos Pecek Krisztián a rendezvénysorozat minden napján egy órás zenei workshopot tartanak - aki visz hangszert, be is szállhat a freestyle jam session-be.

A Zsolnay Színház bemutatja Tasnádi István Tranzit című előadását Hargitai Iván rendezésében. Az egyrészes "tánc, játék" zenéjét Pejcsik Péter szerezte, közreműködnek a Színművészeti Egyetem IV. éves zenés-színész hallgatói, báb-szakosai, a színházrendező-fizikai színház koreográfus osztály, valamint a Pécsi Gospel Kórus.

Április 30-án Csehov Platonovját mutatja be a Janus Egyetemi Színház Rácz Attila rendezésében, a friss Jászai-díjas Köles Ferenc főszereplésével. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Juhász Ferenc a Szarvassá változott fiú című előadását hozza Törőcsik Marival a főszerepben, Horváth Csaba koreográfiájával, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Katona Maraton címmel a budapesti Katona József Színház egész napos maratoni előadássorozatot tart a Zsolnay Fesztiválon. Május 1-jén a Katona József Színház hat különböző előadását nézhetik meg az érdeklődők a Zsolnay Negyed különböző helyszínein. Műsoron lesz a Hullám és gumikötél (Nők Szabó Lőrinc életében - Kiss Eszter felsorolásában), a Lószúnyog, a Nordost (amelyet a POSZT versenyprogramjában is láthat majd a pécsi közönség), a Mennyekbe vágtató prolibusz (Weöres Sándor-versek) és a Szókrátész védőbeszéde. A hatodik előadás a nagysikerű, Máté Gábor-rendezte Mi ez a hang? (Dzsesztetés) című produkció lesz Fenyő Iván, Hajduk Károly, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Mészáros Béla, Nagy Ervin, Pelsőczy Réka, Rezes Judit és Szacsvay László előadásában. A Katona maratont május elsején éjféltől Vajdai Vilmos (DJ Vajdai) színész, rendező, zenei dramaturg zárja, aki ezúttal a fekete korongok mögött bizonyítja tudását.

A Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás április 19-én nyit hivatalosan és 20-tól látogatható a nagyközönség számára. A tárlat áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről, a gyártörténet egyúttal a Zsolnay család szerteágazó és izgalmas története. A Zsolnay gyár a múlt századfordulón az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámiaüzeme volt. A sikerekben jelentős része volt Zsolnay Vilmos találmányainak, amelyek közül a porcelánfajansz és az eozin technika világhírnevet szerzett a Zsolnay névnek, a pirogránit pedig egy egész építészeti irányzatot, a magyaros szecessziót inspirálta a múlt századfordulón. A Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay-család nyughelye a Zsolnay-gyár melletti dombon eredeti pompájában, megújulva várja mindazokat, akik az eozin titkát keresik.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága szervezésében Pécsre érkező Látványtér 2012 kiállításon az elmúlt hét év legjobb és legizgalmasabb színházi díszleteit, jelmezeit és látványterveit ismerhetik meg a nézők. A Gyárturisták elnevezésű program keretében rendhagyó idegenvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Cabaret Kutuzov tagjaival.

A Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet, a Képzőművészeti Intézet festő és szobrász szakos hallgatói, valamint a DLA képzés hallgatói a Zsolnay Kulturális Negyed ihlette munkákkal, installációkkal vesznek részt a Zsolnay Fesztivál programsorozatában. A Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet Elektronikus zenei médiaművész hallgatói számára kifejezetten inspiráló helyszínnek bizonyult a Negyed hangkeltő- és mozgó alkotások bemutatására, az itt található kémények pedig fényfestésre inspirálták őket. Születtek installációk, melyek interaktív szerepvállalásra késztetik a nézőt és olyanok is, melyeket csak szemlélni lehet. A Negyedben barangolva mindenesetre lépten-nyomon izgalmas műtárgyakba botolhatunk. A Zenei Intézet jóvoltából vonósnégyest, hegedű-, illetve gitárduót is hallhatnak az érdeklődők.

Közel négy évtizede, hogy egy családi örökségből hozzá kerülő boroskancsó felébresztette Winkler Barnabás Ybl-díjas építész „rózsaszínek" iránti szeretetét és elindította gyűjtőszenvedélyét, amelynek eredménye a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás több mint ezer darabot meghaladó együttese. A tárlat azokat a mindennapi használati tárgyakat - kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat - mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek.

Továbbra is látható a Zsolnay Aranykora - Gyugyi László gyűjteménye a Zsolnay-kerámiák aranykoráról. A páratlan gyűjtemény minden darabja hosszú utat tett meg, míg újra visszatalált szülőhelyére. Zsolnay Vilmos egykor világhírű gyára ma már mint Pécs új, kulturális városrésze fogadja örökbe minden egyes hazatért remekművét.

A Bóbita Bábszínház interaktív bábmúzeummal várja a látogatókat. Az első teremben a gyerekek kipróbálhatják a bábszínház régebbi bábjait, megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal. Kézbe vehetik Mosó Masát és Hermelinkét, Gőgös Gúnár Gedeont, Zsiga kutyát és a baromfiudvar többi lakóját, valamint a Holle anyó című előadás bábjait. A középső terem az időszakos kiállítások helyszíne, jelenleg Mátravölgyi Ákos bábtervező kiállítása tekinthető meg április 30-ig. A legbelső teremben a Bóbita alapítójának, Kós Lajosnak a bábjai láthatók.

A Zsolnay Kulturális Negyed három helyszínén művészpárbaj is indul április 30-án: 3 DJ, 3 fényfestő csapat és 5 festőművész "harcol" majd egymással. A három nagyon különböző, ám annál erősebb atmoszférájú "art-buli helyszínen" forognak a lemezek, játszanak a fények, mindeközben figyelemmel kísérhetjük az óriásfestmények megszületését.


Lackfi János: Bújócska

Nem jöttél el hozzám,
Nem mentem el hozzád,
Ha eljönnél hozzám,
Én is mennék hozzád.

Ha jönnél énhozzám,
Ha mennék tehozzád,
Csak helyet cserélnénk,
Ott volnék, itt volnál.

Összetalálkozni
Nem elég két szándék,
Hűlt helyem tágasság,
Hűlt helyed üresség.

Ne menjünk egyszerre,
Te arra, én erre!
Új ének úgy lesz csak,
Ha lesz, ki elkezdje.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.