Klasszikus

Zsoltár – A barokk kor világába kalauzol a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

2020.12.31. 10:00
Ajánlom
A március 12-ei hangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett közreműködik a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa és a Nemzeti Énekkar.

Ki ne szeretne lenyűgözni, elkápráztatni vagy épp meghökkenteni valakit? Van egy korszak, aminek művészei játszi könnyedséggel oldották meg ezt a vágyott hatást. Alkotásaikkal nemcsak meglepetést okoztak, hanem egyenesen áhítatot ébresztettek az emberek lelkében. Nem titok, hogy ez a korszak a barokk, ahol a dekorativitásnak, az erőnek, szenvedélynek, teatralitásnak központi szerep jut. Többek között a barokk kor csodálatos világába kalauzol a Nemzeti Filharmonikusok március 12-ei Zsoltár című koncertje.

A dallamok szárnyán való utazás azonban itt nem ér véget, hanem továbbviszi hallgatóit a közelmúlt és jelenkor magyar zenei világába is.

Ezen az esten a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa, a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar garantálja, hogy biztos bekövetkezzék a varázslat, miszerint szív és lélek örömmel adja át magát a zene áhítatának.

EnekkarMNF_RaffayZsofia-163437.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

A repertoár nagyon színes lesz. Nyitásként megszólal Bach III. Brandenburgi versenye. A barokk nagymester egyik leghíresebb alkotása a hat versenyműből álló darab, amit egy lelkes zenebarát őrgróf megrendelésére írt. Arról sajnos nem maradtak feljegyzések, hogy mennyit ért meg ez Christian Ludwig brandenburgi őrgrófnak, az azonban tény, hogy a gróf halála után maradt hagyaték számtalan művet tartalmazott (köztük Vivaldiét is), amiket egyenként négy garasos áron vettek leltárba. Csak remélni lehet, hogy Bach azért ennél busásabb jövedelmet kapott munkájáért, mégha Brandenburgban valószínűleg soha nem is adták elő őket, mivel a brandenburgi zenekar képességeit és létszámát erősen meghaladta a művek színvonala. Felcsendül Bach II. zenekari szvitje is, a zeneszerző termésének kivételes szépségű és széles körben népszerű darabja, a fuvolairodalom egyik közkedvelt gyöngyszeme, amit Bálint János az egyik legkiválóbb magyar fuvolaművész szólaltat meg, aki szólistaként és kamaramuzsikusként rendszeresen fellép hazai és külföldi közönség előtt is.

A sort Kodály Magyar zsoltára, a Psalmus hungaricus követi, melyet a zeneszerző Kecskeméti Vég Mihály szövegére írt. A zsoltár Pest, Buda és Óbuda egyesítésének félszázados évfordulójára született 1923-ban, s azóta a magyar zenetörténet nemzeti ereklyéjévé vált.

A magyar kultúra egyik legnagyobb kincse ez a mű, amely komoly-tragikus hangon fejezi ki a nemzet lelkivilágát.

MNF_Mupa_Evadegyuttese_2019_20_foto_CsibiSzilvia10-163503.jpg

Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

Az est folyamán elhangzik Dubrovay László Kossuth- és Prima-díjas zeneszerző egyik jelentős műve is, a Cantata aquilarum (Sasok éneke), ami a szerző millenniumi kompozíciói között központi helyet foglal el. Ezt az egytételes kantátáját Dubrovay László Gyurkovics Tibor versciklusára írta. Az öt költeményből álló ciklus éppen olyan volt, mint amilyet a szerző megálmodott. A Sasok éneke a magyar múlt tragikus pillanatait, a jelen sorskérdéseit vázolja fel, és egy jobb jövőbe vetett hitet sugároz felénk. A mű a magyarság összetartozásának kifejezése. Dubrovay László millenniumi ciklusát szintézisnek tartja, amely a magyar zenetörténet – Liszt, Bartók, Kodály teremtette – hagyományait egyesíti napjaink korszerű hangzásvilágával és saját zenei nyelvével. S ki lehetne méltóbb megszólaltatója ennek az oratóriumnak, mint Fekete Attila, a jeles tenor, a Magyar Állami Operaház tagja, aki zenés színpadi művekben és oratorikus kompozíciók előadójaként egyaránt jelentős sikereket arat.

A 2021-es év talán több közösségi élményt enged majd, aminek egyik színtere lehet a Müpa hangversenyterme.

S hogy ennek a kora tavaszi estnek mi lehet az üzenete, azt talán Dubrovay László gondolatai fogalmazzák meg leghatásosabban: „…hogy összefogjunk, hogy együtt legyünk, hogy a közösségi érzésünket erősítsük. És hogy ha együtt vagyunk, mint ahogy így egy dallam tud egyesíteni bennünket, ugye nem kell mondani, egy gregorián dallam, vagy egy népének, vagy egy Beethoven Örömódája milliókat tud egyesíteni, úgyhogy nekem ez volt a feladatom, hogy olyan dallamokat találjak ki, ezzel természetesen a huszadik századi komplikált harmóniarendszerrel és azzal, amit az egész zenetörténet produkált és létrehozott, de olyan dallamot, ami mindannyiunkat egy közös cél érdekében, azért hogy építsük ezt az országot, hogy egy szebb világ legyen, hogy ilyen módon összefogjon bennünket.”

További információ és jegyvásárlás ide kattintva. >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.