Klasszikus

Zsoltár – A barokk kor világába kalauzol a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

2020.12.31. 10:00
Ajánlom
A március 12-ei hangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett közreműködik a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa és a Nemzeti Énekkar.

Ki ne szeretne lenyűgözni, elkápráztatni vagy épp meghökkenteni valakit? Van egy korszak, aminek művészei játszi könnyedséggel oldották meg ezt a vágyott hatást. Alkotásaikkal nemcsak meglepetést okoztak, hanem egyenesen áhítatot ébresztettek az emberek lelkében. Nem titok, hogy ez a korszak a barokk, ahol a dekorativitásnak, az erőnek, szenvedélynek, teatralitásnak központi szerep jut. Többek között a barokk kor csodálatos világába kalauzol a Nemzeti Filharmonikusok március 12-ei Zsoltár című koncertje.

A dallamok szárnyán való utazás azonban itt nem ér véget, hanem továbbviszi hallgatóit a közelmúlt és jelenkor magyar zenei világába is.

Ezen az esten a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa, a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar garantálja, hogy biztos bekövetkezzék a varázslat, miszerint szív és lélek örömmel adja át magát a zene áhítatának.

EnekkarMNF_RaffayZsofia-163437.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

A repertoár nagyon színes lesz. Nyitásként megszólal Bach III. Brandenburgi versenye. A barokk nagymester egyik leghíresebb alkotása a hat versenyműből álló darab, amit egy lelkes zenebarát őrgróf megrendelésére írt. Arról sajnos nem maradtak feljegyzések, hogy mennyit ért meg ez Christian Ludwig brandenburgi őrgrófnak, az azonban tény, hogy a gróf halála után maradt hagyaték számtalan művet tartalmazott (köztük Vivaldiét is), amiket egyenként négy garasos áron vettek leltárba. Csak remélni lehet, hogy Bach azért ennél busásabb jövedelmet kapott munkájáért, mégha Brandenburgban valószínűleg soha nem is adták elő őket, mivel a brandenburgi zenekar képességeit és létszámát erősen meghaladta a művek színvonala. Felcsendül Bach II. zenekari szvitje is, a zeneszerző termésének kivételes szépségű és széles körben népszerű darabja, a fuvolairodalom egyik közkedvelt gyöngyszeme, amit Bálint János az egyik legkiválóbb magyar fuvolaművész szólaltat meg, aki szólistaként és kamaramuzsikusként rendszeresen fellép hazai és külföldi közönség előtt is.

A sort Kodály Magyar zsoltára, a Psalmus hungaricus követi, melyet a zeneszerző Kecskeméti Vég Mihály szövegére írt. A zsoltár Pest, Buda és Óbuda egyesítésének félszázados évfordulójára született 1923-ban, s azóta a magyar zenetörténet nemzeti ereklyéjévé vált.

A magyar kultúra egyik legnagyobb kincse ez a mű, amely komoly-tragikus hangon fejezi ki a nemzet lelkivilágát.

MNF_Mupa_Evadegyuttese_2019_20_foto_CsibiSzilvia10-163503.jpg

Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

Az est folyamán elhangzik Dubrovay László Kossuth- és Prima-díjas zeneszerző egyik jelentős műve is, a Cantata aquilarum (Sasok éneke), ami a szerző millenniumi kompozíciói között központi helyet foglal el. Ezt az egytételes kantátáját Dubrovay László Gyurkovics Tibor versciklusára írta. Az öt költeményből álló ciklus éppen olyan volt, mint amilyet a szerző megálmodott. A Sasok éneke a magyar múlt tragikus pillanatait, a jelen sorskérdéseit vázolja fel, és egy jobb jövőbe vetett hitet sugároz felénk. A mű a magyarság összetartozásának kifejezése. Dubrovay László millenniumi ciklusát szintézisnek tartja, amely a magyar zenetörténet – Liszt, Bartók, Kodály teremtette – hagyományait egyesíti napjaink korszerű hangzásvilágával és saját zenei nyelvével. S ki lehetne méltóbb megszólaltatója ennek az oratóriumnak, mint Fekete Attila, a jeles tenor, a Magyar Állami Operaház tagja, aki zenés színpadi művekben és oratorikus kompozíciók előadójaként egyaránt jelentős sikereket arat.

A 2021-es év talán több közösségi élményt enged majd, aminek egyik színtere lehet a Müpa hangversenyterme.

S hogy ennek a kora tavaszi estnek mi lehet az üzenete, azt talán Dubrovay László gondolatai fogalmazzák meg leghatásosabban: „…hogy összefogjunk, hogy együtt legyünk, hogy a közösségi érzésünket erősítsük. És hogy ha együtt vagyunk, mint ahogy így egy dallam tud egyesíteni bennünket, ugye nem kell mondani, egy gregorián dallam, vagy egy népének, vagy egy Beethoven Örömódája milliókat tud egyesíteni, úgyhogy nekem ez volt a feladatom, hogy olyan dallamokat találjak ki, ezzel természetesen a huszadik századi komplikált harmóniarendszerrel és azzal, amit az egész zenetörténet produkált és létrehozott, de olyan dallamot, ami mindannyiunkat egy közös cél érdekében, azért hogy építsük ezt az országot, hogy egy szebb világ legyen, hogy ilyen módon összefogjon bennünket.”

További információ és jegyvásárlás ide kattintva. >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Klasszikus hír

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.