Klasszikus

Zubin Mehta vezényli a 2015. évi bécsi újévi koncertet

2014.01.02. 12:16
Ajánlom
Zubin Mehtát kérték fel 2015. évi újévi koncertjük vezénylésére a Bécsi Filharmonikusok – vált ismertté szerdán az osztrák fővárosban.

A zenekar rendkívül jó kapcsolatokat ápol az indiai származású világhírű karmesterrel, aki már négyszer állt a zenekar élén az újévi koncerteken. Nem véletlen ez a különleges kapcsolat, hiszen Mehta 18 évesen Bécsben kezdte zeneakadémiai tanulmányait Hans Swarowsky irányítása alatt. Vele egy időben volt a bécsi zeneakadémia diákja Daniel Barenboim, aki szerdán vezényelte a 2014. évi bécsi újévi koncertet, és Claudio Abbado is. Zubin Mehta 1958-ban Bécsben kezdte karmesteri pályafutását is.

Mehta az Izraeli Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, a valenciai operaház főkarmestere és a firenzei Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetője. Korábban a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója és a Bajor Állami Operaház zeneigazgatója volt.

A Bécsi Filharmonikusok muzsikusai minden évben maguk választják meg az újévi koncert karmesterét. Az első ilyen koncertjüket 1939-ben tartották, azóta a világ legjelentősebb karmesterei, köztük Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Ozava Szeidzsi, Nikolaus Harnoncourt, Georges Pretre, Daniel Barenboim dirigálták már - egyesek többször is - a bécsi újévi koncerteket. A karmesteri pulpituson a rekorder Willi Boskovsky, aki negyedszázadon át, 1959-től 1974-ig állt e jeles alkalommal a zenekar élén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Klasszikus

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők lettek a zeneművészet Junior Primái

Tíz fiatal zenész vehette át a 2019-es Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában november 21-én a Müpában.
Klasszikus hír

Angela Hewitt a jövő évi Bach-medál nyertese

A zongoraművésznő, aki az utóbbi időszakban újra Bach műveivel turnézik, Lipcse városának kitüntetését nyerte el. Az első nőként.
Klasszikus hír

A főváros ígéri, segítenek a Fesztiválzenekaron

Gy. Németh Erzsébet az InfoRádiónak elmondta: a taóval elvett pénzeket az államnak pótolnia kéne a Fesztiválzenekarnál is, és kijelentette, hogy a fővárosnak fontos a Fesztiválzenekar.
Klasszikus kórus

Idén is lehet csatlakozni a Magyar Kórusok Napjához Kodály születésnapján

A KÓTA november 25-ig várja a kórusok csatlakozását a december 13-16. között tartandó hangversenyekhez.
Klasszikus interjú

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.