Klasszikus

Zubin Mehta vezényli a 2015. évi bécsi újévi koncertet

2014.01.02. 12:16
Ajánlom
Zubin Mehtát kérték fel 2015. évi újévi koncertjük vezénylésére a Bécsi Filharmonikusok – vált ismertté szerdán az osztrák fővárosban.

A zenekar rendkívül jó kapcsolatokat ápol az indiai származású világhírű karmesterrel, aki már négyszer állt a zenekar élén az újévi koncerteken. Nem véletlen ez a különleges kapcsolat, hiszen Mehta 18 évesen Bécsben kezdte zeneakadémiai tanulmányait Hans Swarowsky irányítása alatt. Vele egy időben volt a bécsi zeneakadémia diákja Daniel Barenboim, aki szerdán vezényelte a 2014. évi bécsi újévi koncertet, és Claudio Abbado is. Zubin Mehta 1958-ban Bécsben kezdte karmesteri pályafutását is.

Mehta az Izraeli Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, a valenciai operaház főkarmestere és a firenzei Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetője. Korábban a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója és a Bajor Állami Operaház zeneigazgatója volt.

A Bécsi Filharmonikusok muzsikusai minden évben maguk választják meg az újévi koncert karmesterét. Az első ilyen koncertjüket 1939-ben tartották, azóta a világ legjelentősebb karmesterei, köztük Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Ozava Szeidzsi, Nikolaus Harnoncourt, Georges Pretre, Daniel Barenboim dirigálták már - egyesek többször is - a bécsi újévi koncerteket. A karmesteri pulpituson a rekorder Willi Boskovsky, aki negyedszázadon át, 1959-től 1974-ig állt e jeles alkalommal a zenekar élén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.