Klasszikus

Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus

2010.03.28. 00:07
Ajánlom
Lajtha László 1950-ben, zeneszerzői pályájának rendkívül nehéz időszakában komponálta Mise fríg hangnemben című művét, melynek a politikai helyzetre vonatkozó címéről – A szorongattatás napjaiban (In diebus tribulationis) – csak jóval később értesült az utókor. A nagyhatású, megrázó erejű remekművet egy Záborszky Kálmán irányításával készült nagyszerű lemezfelvételen ismerhette meg a közönség.

Lajtha László: Mise fríg hangnemben - "In diebus tribulationis"

A Mise 1950-ben, igen rövid idő alatt készült. A mű alcíme - In diebus tribulationis - utal azokra a kínzó, szorongattató, gyötrelmes emberi és politikai körülményekre, melyek gyakorlatilag ellehetetlenítették Lajtha (1892-1963) művészi és privát életét. Állásait elvesztette, és állandó zaklatásnak, megfigyelésnek volt kitéve. A műben a kétségbeesés és jajkiáltás hangjai szólalnak meg, egy olyan műfajú darabban, mely ekkor Lajtha számára az abszolút értéket képviselte, amin nem kezd ki az idő, amit az emberek nem tudnak beszennyezni.

Francis Poulenc: Stabat Mater

Lajtha kompozíciójával egy időben, 1950-ben keletkezett Francis Poulenc (1899-1963) Stabat Matere. Poulenc eredetileg egy rekviemet tervezett 1949-ben elhunyt barátja, Christian Bérard emlékére, ám a híres zarándokhelyen, a Fekete Madonnáról is ismert rocamadouri kolostorban szerzett élmények hatására Poulenc elállt ettől a tervétől, és a középkori szekvencia, a Stabat Mater (Jacopone da Todi) megzenésítése felé fordult. A szoprán szólóra, vegyeskarra és zenekarra írt darab bemutatójára 1951-ben került sor a Strasbourgi Fesztiválon. A kompozíciót rövid időn belül számos európai országban is bemutatták, a tengerentúli fogadtatás sikerét jelzi, hogy a New York-i zenekritikusok az év legjobb kórusművének járó díjjal tüntették ki.

Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus

A kezdetben csak 16 fős zenekart 1954-ben alapította Záborszky József zenetanár, zeneszerző, karmester az akkori István Gimnázium növendékeiből. A kórus 1960-as megalapításával létrejövő komplex művészeti együttes napjainkig fontos szerepet tölt be a budapesti koncert- és kulturális életben. Magyarországon ritkán vagy egyáltalán nem játszott művek bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zeneszerzők műveinek megszólaltatására. Számos mű ősbemutatója fűződik a Zuglói Filharmónia nevéhez. Világhírű karmesterek, mint Ferencsik János, Kórodi András, Kobayashi Ken-Ichiro, Vásáry Tamás vagy Jurij Szimonov tartották fontosnak, hogy vendégművészként fellépjenek a zenekarral. A Zuglói Önkormányzat döntése értelmében - mely egyben az együttes művészi eredményeinek, valamint a kerület kulturális életét és sok ezer fiatal zenei nevelését meghatározó, a művészetoktatás terén is kimagasló értékeket hordozó tevékenységének elismerése - a zenekar 2006 januárja óta félhivatásos együttesként folytathatja munkáját a Zuglói Filharmónia részeként.

2010. március 29., 20:00 - Belvárosi Szent Mihály-templom

Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.