Klasszikus

Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus

2010.03.28. 00:07
Ajánlom
Lajtha László 1950-ben, zeneszerzői pályájának rendkívül nehéz időszakában komponálta Mise fríg hangnemben című művét, melynek a politikai helyzetre vonatkozó címéről – A szorongattatás napjaiban (In diebus tribulationis) – csak jóval később értesült az utókor. A nagyhatású, megrázó erejű remekművet egy Záborszky Kálmán irányításával készült nagyszerű lemezfelvételen ismerhette meg a közönség.

Lajtha László: Mise fríg hangnemben - "In diebus tribulationis"

A Mise 1950-ben, igen rövid idő alatt készült. A mű alcíme - In diebus tribulationis - utal azokra a kínzó, szorongattató, gyötrelmes emberi és politikai körülményekre, melyek gyakorlatilag ellehetetlenítették Lajtha (1892-1963) művészi és privát életét. Állásait elvesztette, és állandó zaklatásnak, megfigyelésnek volt kitéve. A műben a kétségbeesés és jajkiáltás hangjai szólalnak meg, egy olyan műfajú darabban, mely ekkor Lajtha számára az abszolút értéket képviselte, amin nem kezd ki az idő, amit az emberek nem tudnak beszennyezni.

Francis Poulenc: Stabat Mater

Lajtha kompozíciójával egy időben, 1950-ben keletkezett Francis Poulenc (1899-1963) Stabat Matere. Poulenc eredetileg egy rekviemet tervezett 1949-ben elhunyt barátja, Christian Bérard emlékére, ám a híres zarándokhelyen, a Fekete Madonnáról is ismert rocamadouri kolostorban szerzett élmények hatására Poulenc elállt ettől a tervétől, és a középkori szekvencia, a Stabat Mater (Jacopone da Todi) megzenésítése felé fordult. A szoprán szólóra, vegyeskarra és zenekarra írt darab bemutatójára 1951-ben került sor a Strasbourgi Fesztiválon. A kompozíciót rövid időn belül számos európai országban is bemutatták, a tengerentúli fogadtatás sikerét jelzi, hogy a New York-i zenekritikusok az év legjobb kórusművének járó díjjal tüntették ki.

Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus

A kezdetben csak 16 fős zenekart 1954-ben alapította Záborszky József zenetanár, zeneszerző, karmester az akkori István Gimnázium növendékeiből. A kórus 1960-as megalapításával létrejövő komplex művészeti együttes napjainkig fontos szerepet tölt be a budapesti koncert- és kulturális életben. Magyarországon ritkán vagy egyáltalán nem játszott művek bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zeneszerzők műveinek megszólaltatására. Számos mű ősbemutatója fűződik a Zuglói Filharmónia nevéhez. Világhírű karmesterek, mint Ferencsik János, Kórodi András, Kobayashi Ken-Ichiro, Vásáry Tamás vagy Jurij Szimonov tartották fontosnak, hogy vendégművészként fellépjenek a zenekarral. A Zuglói Önkormányzat döntése értelmében - mely egyben az együttes művészi eredményeinek, valamint a kerület kulturális életét és sok ezer fiatal zenei nevelését meghatározó, a művészetoktatás terén is kimagasló értékeket hordozó tevékenységének elismerése - a zenekar 2006 januárja óta félhivatásos együttesként folytathatja munkáját a Zuglói Filharmónia részeként.

2010. március 29., 20:00 - Belvárosi Szent Mihály-templom

Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.