Zita, Mariann

Könyv

 • április 22., 12:56

  A Legyek Urát modellező pszichológiai kísérlet nem úgy sült el, mint várták A Legyek Urát modellező pszichológiai kísérlet nem úgy sült el, mint várták

  Muzafer Sherif kísérlete egy évvel előzte meg William Golding regényét, de alaphelyzete ugyanaz volt - az eredménye a kutatókat lepte meg a leginkább!
 • 2018 április 23.
 • Dragomán György: Nem a könyvek drágák, mi keresünk keveset

  Dragomán György: Nem a könyvek drágák, mi keresünk keveset

  2018.04.23. 16:11 Módosítva: 2018-04-23 23:26:36
  992
  „Szinte mindenki, aki könyvre költ, erején felül támogatja ezzel a magyar kultúrát” – írja Dragomán György, aki szerint arányaiban négyszer annyit fizetünk egy könyvért, mint a nyugatiak. Így van?
 • április 21., 10:00

  Nádas Péter szelfije a Fortepan százezredik fotója! Nádas Péter szelfije a Fortepan százezredik fotója!

  Az előző évezredben fotóriporterként dolgozó Nádas Péter 16 éves kori szelfije lett a FORTEPAN csodálatos gyűjteményének 100 000., azaz százezredik fényképe.
 • április 21., 09:15

  Az e-book menti meg a nyomtatott könyvet? Az e-book menti meg a nyomtatott könyvet?

  Bárdos Andrással, a 21. Század Kiadó vezetőjével beszélgettünk arról, hogy olvasnak-e még az emberek, és ha igen, akkor digitális vagy nyomtatott könyvet, de szóba került az is, miért kell olyan könyvet venni, amit még meg sem írtak.
 • április 19., 17:41

  Daniel Kehlmann udvari bolondot hozott a könyvfesztiválra Daniel Kehlmann udvari bolondot hozott a könyvfesztiválra

  Csütörtökön nyitotta meg kapuit a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely április 22-ig várja az érdeklődőket. Az idei díszvendég Daniel Kehlmann német író.
 • 2018 április 11.
 • Mennyire ismered a magyar költészetet?

  Mennyire ismered a magyar költészetet?

  2018.04.11. 12:06 Módosítva: 2018-04-13 19:34:43
  71
  Április 11. a magyar költészet napja, József Attila születésnapja. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy kvízt!
 • április 11., 09:24

  Közösségi olvasás Közösségi olvasás

  Könyvautomatákkal népszerűsítik az olvasást a fiatalok és a tömegközlekedéssel utazók körében április 11-től. Az ötletgazda, Vecsei H. Miklós elárulta a Grecsó Krisztiánnal közösen kiválasztott első öt címet, de esett szó arról is, hol szeretne találkozni az akár zsebben is elférő POKET-kötetekkel.
 • április 5., 19:45

  Az irodalom világsztárjai Budapesten - Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Az irodalom világsztárjai Budapesten - Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

  Április 19-én nyílik és 22-ig tart az idén 25 éves jubileumát ünneplő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely az elmúlt másfél évtized alatt Európa és a régió egyik legjelentősebb könyves eseményévé fejlődött.
 • március 29., 09:55

  Vámos Miklós szerint megéri A föld alatti vasúton utazni Vámos Miklós szerint megéri A föld alatti vasúton utazni

  Nehéz dönteni a rohamosan sokszorozódó könyvválasztékból. Én megmondom, mit érdemes elolvasni. Ebben a rovatban, havonta. A szerző, a fordító, a kiadó fölkéretik, hogy közvetlenül utánam kifejthesse, mivel ért egyet, s mit tart marhaságnak. A céltábla visszalőhet. Demokratikus.
 • március 22., 11:20

  Nádas Péteré az idei Aegon-díj Nádas Péteré az idei Aegon-díj

  Nádas Péter Világló részletek című regényéért kapta az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó a 3 millió forintot.
 • március 21., 13:17

  Minden infó egy helyen a mai Irodalom Éjszakájáról! Minden infó egy helyen a mai Irodalom Éjszakájáról!

  Az idei eseményen a szerelem témakörébe vezetik be az érdeklődőket a színészek irodalmi művek segítségével. Böngéssze végig táblázatunkat, és szánja a ma estét az irodalomra!
 • március 20., 17:28

  Mutatjuk, hol kaphatsz versért kávét! Mutatjuk, hol kaphatsz versért kávét!

  A Fizess Verssel kampányban évek óta ajánlanak koffeint a rímekért. Március 21-én akár a saját költeményét is beválthatja bárki, az erről készült fotókkal pedig koncertjegyeket lehet nyerni.
 • március 19., 19:37

  A 85 éves Philip Roth írás helyett történelmet olvas A 85 éves Philip Roth írás helyett történelmet olvas

  "Könyvet írni annyi, mint problémákat megoldani. Nem az érdekli az embert, hogy hova helyezze magát, sem a díjak vagy a kritikák vagy más ilyesmi. Ez az utolsó, ami a fejében megfordul, a munka az, ami kitölti gondolatait." - fogalmazta meg hitvallását a ma nyolcvanöt éves Philip Roth Pulitzer-díjas amerikai író.
 • március 16., 16:18

  J.K. Rowling és Stephen King kutyája, R.R.Martin teknőse - írók kiskedvencei J.K. Rowling és Stephen King kutyája, R.R.Martin teknőse - írók kiskedvencei

  Az írók, költők és általában a művészek körében mindig is nagy népszerűségnek örvendtek az állatok. Összegyűjtöttünk néhány klasszikus és kortárs, külföldi és magyar állatbolond alkotót, ahol lehetett, fotókkal.
 • március 16., 14:39

  Nézze meg Arany János Petőfi Sándortól kapott kávéfőzőjét! Nézze meg Arany János Petőfi Sándortól kapott kávéfőzőjét!

  A PIM szakemberei felújították többek közt Arany Jánosnak a Nők Országos Szövetségétől kapott, haláláig használt íróasztalát és két barna mintás, ripszbevonatú foteljét, amelyek közül az egyikben ülve hunyt el. A tárgyak a most átadott, felújított nagyszalontai Csonkatoronyban láthatóak.
 • március 14., 17:01

  Krasznahorkai László újra a Booker-listán Krasznahorkai László újra a Booker-listán

  Nemzetközi Man Booker-díjat korábban már elnyerő Krasznahorkai László ismét felkerült a brit irodalmi díj hosszú listájára, ezzel a magyar író idén is az esélyesek között szerepel - írta meg a The Guardian című brit napilap.
 • március 9., 15:26

  Ozsgyáni Mihály: Ozsgyáni Mihály: "Szereplőim sorsában van valami örökletesen bizarr és tragikus"

  Tizenöt éve színész Ozsgyáni Mihály. Számos társulatnak volt tagja. 2017 óta szabadúszó. Akkor már írta a regényét, de eszébe sem jutott, hogy kiadja. Csupán odaadta kollégáknak, barátoknak. A fátylam kicsit oldalra billent című könyv kézirata aztán – szó szerint – kézről kézre, e-mailről e-mailre terjedt, s komoly olvasótábort teremtett az írónak. Most pedig meg is jelenik.
 • március 6., 12:49

  Vámos Miklós: Választék Vámos Miklós: Választék

  Állítólag többen azért nem olvasnak, mert nem tudnak dönteni a rohamosan sokszorozódó választékból. Érthető. De majd én megmondom, mit érdemes elolvasni. Ebben a rovatban, havonta. Ha él a szerző, s van kedve hozzá, fölkéretik, hogy közvetlenül utánam kifejthesse, mivel ért egyet, s mit tart marhaságnak. A céltábla visszalő? Igen, legyen ilyen is. Demokratikus. Lássunk hozzá.
 • március 4., 14:46

  Az irodalomban is a 21 a szerencseszám Az irodalomban is a 21 a szerencseszám

  Március 21-én, a tavasz első napján. és a szerelem jegyében 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis és a Radnótihoz közelálló színész az idei Irodalom Éjszakán. Mindezt 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek.
 • február 24., 14:59

  Szilánkos családtörténet egy széttört világban Szilánkos családtörténet egy széttört világban

  A Pulitzer-díjas író legújabb könyvében ismét az emlékezés nehézségeivel, a történelem viszonylagosságával foglalkozik.
 • február 22., 15:42

  Eladogatta a könyveket a könyvtáros Eladogatta a könyveket a könyvtáros

  Több millió forintos sikkasztással vádol az ügyészség egy férfit, aki a vád szerint egy felsőoktatási intézmény könyvtárosaként két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd azokat eladta - közölte a Vas Megyei Főügyészség csütörtökön.
 • február 22., 12:26

  A tintamarások jelentik a legnagyobb veszélyt Arany János kézirataira A tintamarások jelentik a legnagyobb veszélyt Arany János kézirataira

  Arany János Nagyszalontán őrzött kéziratait és egyéb dokumentumait az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), a tárgyait a Petőfi Irodalmi Múzeumban restaurálják.
 • február 22., 09:17

  Ha szerette ezeket a filmklasszikusokat, a rájuk hajazó könyveket is fogja Ha szerette ezeket a filmklasszikusokat, a rájuk hajazó könyveket is fogja

  Remek és kevésbé sikerült könyvadaptációkat mind ismerünk - most azonban tíz olyan könyv-film párost mutatunk, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz, mégis, ha egyiket szerette, a másikat is szeretni fogja.
 • február 19., 10:09

  Iancu Laura író, költő Iancu Laura író, költő

  A Keddi Kaleidoszkóp című sorozat következő délutánján Iancu Laura író, költővel, az MMA Irodalmi Tagozatának rendes tagjával beszélget Halmai Tamás költő, irodalmár
 • február 16., 11:12

  Íme az Aegon-díj idei döntősei Íme az Aegon-díj idei döntősei

  Bravúrlíra, trópusi őserdők, szerelmi háromszög és Erdély-történetek, családregények, közérzetversek és világló részletek – elkészült az év legfontosabb magyar irodalmi listája. Áradó emlékezet és hosszú hallgatás – mindkettő Díjat érhet: Parti Nagy és Nádas is esélyes az idei Aegon Művészeti Díjra. Összeállt a döntősök listája, megvan az idei tíz jelölt.
 • február 16., 10:25

  Michel Foucault tiltása ellenére megjelent utolsó műve Michel Foucault tiltása ellenére megjelent utolsó műve

  Több mint harminc évvel Michel Foucault halála után - és határozott akarata ellenére - megjelent Franciaországban a francia filozófus egy befejezetlen könyve, A szexualitás története című sorozatának negyedik és egyben utolsó kötete.
 • február 14., 12:36

  Plágiumszoftver derítette ki, honnan merített Shakespeare Plágiumszoftver derítette ki, honnan merített Shakespeare

  Az egyetemi szakdolgozatok vizsgálatára használthoz hasonló szoftver segítségével bukkantak rá a ma már alig ismert könyvre, ahonnan a Bárd számos monológja alapjait meríthette.
 • február 11., 15:39

  10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humora 10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humora

  A könyvtárban dolgozók élete is tartogat kihívásokat, ahogy az ebből a gyűjtésből is látszik. A képek alapján arra következtetünk, hogy az olvasókon kívül főleg a különféle állatok okoznak gondot a könyvtárakban.
 • január 31., 09:28

  Eredeti Stephen King-kéziratok mentek tönkre egy csőtörésben Eredeti Stephen King-kéziratok mentek tönkre egy csőtörésben

  Több tízezer dollárnyi ritka könyv és eredeti kézirat, többek közt a Dolan és a Cadillac, a Maximális túlhajtás és A sárkány szeme első vázlata ázott el egy ritka könyveket árusító bangori üzlet alagsorában.
 • január 27., 10:04

  650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár

  Mozart Requiemjének eredeti kéziratát és a Gutenberg-Bibliát is megcsodálhatják a látogatók Bécsben. A világ egyik legrégebbi és legszebb dísztermével rendelkező kulturális központja, az Osztrák Nemzeti Könyvtár egész évben jubileumi programokat kínál.