Könyv

„Úgyis elmondtuk boldog-boldogtalannak” – előbújik a szerzőpáros a Pálmai-Lantos Éva írói álnév mögül

2024.07.10. 11:45
Ajánlom
Tavalyi debütáló könyvük után itt az újabb, amely ugyancsak egzotikus helyszínre, Borneóra viszi főhősét és olvasóját. A Lírástudók új epizódjában Vancsó Évával és Szélesi Sándorral beszélgettünk, akik Pálmai-Lantos Éva írói néven dolgoznak közös regényeiken.

Tavaly jelent meg Pálmai-Lantos Éva első könyve, az Andalúz örökség, amely nagy sikert aratott az olvasók között, és sokan találgatták, ki ez a kezdő író, aki biztos tollú profinak tűnik.

Idén megjelent a második könyv, a Borneó gyöngyei, amely egy fekete hajú, mandulavágású szemű, egzotikus szépségű lányról szól, aki saját származása nyomába ered: Veronikát újszülött korában örökbe fogadták, és ez idáig mit sem törődött a származásával, de hálás volt, amiért szerető családja van, és tudta, hogy a szülei bármit megtennének érte. Egészen Malajziáig jut, a szálak Borneóig vezetnek – egy festői szépségű, az európai kultúrától sok tekintetben idegen, mégis ismerős szigetre. A gyönyörű, sokszor fájdalmas emlékekkel teli füzér gyöngyszemei nemcsak a válaszokat adják meg Veronika kérdéseire, de gyökerestül fel is forgatják a lány életét.

palmai-lantos-114333.jpg

palmai-lantos-114333.jpg (Fotó/Forrás: lira.hu)

Most a Lírástudók podcastból kiderül, hogy az álnév mögött egy házaspár rejtőzik. Vancsó Éva műfordító, szerkesztő, a sci-fi irodalom egyik legjobb hazai kutatója. Szélesi Sándor ugyancsak kötődik a tudományos fantasztikus irodalomhoz, hiszen a kilencvenes években kezdett publikálni– az akkori gyakorlat szerint az angol hangzású – Anthony Sheenard írói néven. Hozzá fűződik az egyik legjobb SF-franchise-nak tartott Mysterious Universe-sorozat. Azóta pedig saját meghatározása szerint „műfajszédelgő”: írt történelmi, mágikus realista, romantikus, bűnügyi és persze sci-fi könyveket, köztük a Szörnyeteg ​a hajtóműbent és a Kincsemet.

A beszélgetés során azt is elárulták a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra kérdéseire, hogy miként választották éppen ezt a nevet, és miért nem a sci-fi műfajában írtak közös kötetet. Azt is elmondták, hogy miért fedték fel magukat: mivel „úgyis elmondtuk boldog-boldogtalannak”, a kiadó azt tanácsolta, bújjanak elő. „A regények rengeteg személyes tapasztalatból és élményből születtek, úgyhogy érdekes lehet, ki van mögötte” – mondta Vancsó Éva. Természetesen kikérdeztük őket kalandjaikról Andalúziában és Borneón, ahol a könyvek játszódnak.

Pálmai-Lantos Éva könyvei a Líra.hu oldalán vásárolhatók meg.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlok-181307.jpg

konyvajanlok-181307.jpg (Fotó/Forrás: lira.hu)

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Arról álmodtam, hogy Pöttyös Könyveket fogok írni – Turbuly Lilla a Lírástudók vendége

Nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nevelni szeretné a könyveivel Turbuly Lilla, akinek új ifjúsági regénye, a Kész cirkusz! két tinédzser barátnőről szól. A szerzővel Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók új epizódjában.
Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.