Könyv

10 könyv, amit a legjobban várunk a Könyvhéten

2022.06.08. 15:10
Ajánlom
Szubjektív ajánlónkban összegyűjtöttük, hogy melyik az a tíz új kötet, amit mi mindenképpen beszerzünk a 93. Ünnepi Könyvhéten. Listánk végén meglepetés várja a kortárs irodalom rajongóit, annyit elárulunk, hogy egy különleges dedikációra hívjuk fel a figyelmet.

Aligha van jelentősebb esemény az irodalom szerelmesei számára, mint az Ünnepi Könyvhét. Az idén 93. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény június 9-én délután kezdődik Nádas Péter író megnyitóbeszédével. A hazai könyvpiac valamennyi szereplője képviselteti magát a június 12-ig tartó eseménye: négy nap alatt csaknem ezer dedikálást szerveznek, így mindenkinek lehetősége nyílik begyűjtenie kedvenc szerzői aláírását.

De nem csak ezért érdemes ellátogatnunk a Vörösmarty térre és a Duna-korzóra kitelepülő standokhoz. Ahogy minden évben, idén is számos kötet megjelenését a könyvhéthez igazították a kiadók. Összegyűjtöttük, melyik az a tíz könyv, amelyet mi már alig várunk, hogy a kezünkbe vehessünk.

Nádas Péter: Rémtörténetek (Jelenkor Kiadó)

Talán nem szükséges magyaráznunk, miért vezet majd az első utunk Nádas Péter kiadójához. A 464. oldalas mű a Jelenkor ajánlója szerint meghökkentő történetszövésével, sűrűn váltakozó regiszterekben áradó nyelvén egy vízparti település hétköznapi világát tárja elénk. „A Rémtörténetek hősei a falu élőképének karakterisztikus alakjai: gazdák és napszámosok, katolikus pap és a református lelkész, egy szellemileg sérült fiatal nő, aki többszörös leányanya, és apja a községi pásztor, a tanító és egy hetven éve megesett öregasszony, aki azóta sem szerezte vissza a becsületét, egy ördögtől megszállott péksegéd és egy lenyűgöző diáklány, kitelepített arisztokraták és nyaraló úriasszonyok” – írják.

A szerző június 11-én, 21:00-tól dedikál a kiadó standjánál

Szepesi Attila: Barbár szonettek – Életrajz versben elmesélve (Nap Kiadó) 

Öt évvel ezelőtt hunyt el Szepesi Attila költő, akinek posztumusz megjelenő szonettjei – szomorú aktualitással – a kárpátaljai gyerekkoráról is beszámolnak. Pécsi Györgyi így ajánlja a kötetet: „Szepesi Attila a kis világok apró dolgait, kistörténeteit, a részleteket rögzíti szociografikus pillanatképekben: szívszorító történetmorzsákat és tündéries furcsaságokat – beregszászi (akkor: Szovjetunió) gyermekkorától Budapestig, a negyvenes évektől »ötvenhaton« át a máig. Ám ebben a történelem okozta sebekkel, csodabogarakkal, limlom kacatokkal, sejtelmességgel, vajákossággal, titkokkal, álmokkal teljes, a reális és nem-reális határán billegő, költőileg teremtett valóságban mindig ott érezzük a szépség, a csoda finom transzcendenciáját, az élet és a lét szentségét.”

Ferdinandy György: Szól a kakas (Magyar Napló)

A Puerto Ricóban élő szerző évek óta nem látogathatta meg hazáját, a koronavírus-járvány és egészségügyi panaszai miatt. Mit tehet hát az óceánon túl ragadt szerző, mint hogy meglátogatja legalább a múltat. A Szól a kakas a szerző kisprózáit gyűjti egybe, amelyben újraálmodja gyerekkorát, irodalmi kérdésekről elmélkedik, családi titkokat tár fel és betölti a hiányosnak számító részleteket életművében – vagy ahogy ő mondja, kisatírozza a fehér foltokat. Véletlen volna, hogy az emlékek éppen most keresik fel? A szerző szerint aligha. Hiszi, hogy üzeneteket, jelentéseket hordoznak.

ELsoblokk-144547.jpg

Nádas Péter, Szepesi Attila és Ferdinandy György könyvei (Fotó/Forrás: Líra.hu)

Tóth Krisztina: A majom szeme (Magvető Kiadó)

Szövevényes regénynek ígérkezik Tóth Krisztina legújabb műve. A történet szerint egy baljóslatú kor baljóslatú városában akad egymásra a történész Giselle, az Új Egyetem docense és dr. Kreutzer pszichiáter, országosan ismert szegénységügyi szaktekintély. A tavaszi viharban felbukkan a nőt hetek óta követő Albert, a gyökereit kereső, intézetben nevelkedett fiú, és váratlanul meghal a pszichiáter idős édesanyja. A terápia során Giselle az ismeretlen fiú miatt merül el családja történetében, dr. Kreutzer pedig anyja hagyatékának selejtezése közben éli újra a sajátját. A kiadó ajánlója szerint a regényben egymást épp csak súroló életek tárulnak fel: nők és férfiak, feleségek és férjek, anyák és apák történetei, miközben a hatalom és gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik szakadatlanul. A kényszerek és kényszerességek, torzítások és torzulások azonban időnként mindenkit érintő kataklizmákhoz vezetnek.

A szerző június 11-én, 16:00-tól dedikál a kiadó standjánál

Vámos Miklós: Ötvenhét lépés (Athenaeum Kiadó)

Asszonyok életének végletes összegubancolódása, három nemzedéken át – ezt ígéri Vámos Miklós legújabb kisregénye. Az Ötvenhét lépés a szerző idén induló, Karcsú Könyvek című sorozatának első darabja. Ezek a könyvek nem csupán formájukban lesznek szikárak. Az író elmondása szerint szövegeiből mindent kihúzott, amit emberileg és művészileg még lehetségesnek ítélt. Ez a tömörség azonban értelemszerűen fokozott pontossággal is párosul, az írások kifejezik mindazt az értéket és örömöt, amivel a korszerű próza kedveskedhet a befogadóinak.

A szerző június 11-én, 15:00-tól dedikál a Líra Könyv standjánál

László Ferenc: Honi bestiárum – 33 portré és pályakép a XX. századi magyar irodalomból (Jaffa Kiadó)

Az írók kifejezetten érdekes figurák – ebből az alapállásból indult ki László Ferenc kritikus, történész, aki legújabb könyvében a múlt század néhány jelentős szerzője mellett főként elfeledett alkotók portréját és pályaképét mutatja be. A kötetben szereplő írók közt akadnak jellemes és állhatatlan, reakciós és világforradalmár, népies és urbánus, imponáló életművet megalkotó és ma már jószerint olvashatatlan literátorok egyaránt. Mint az ajánlóban írják, e szerzőket azért érdemes megismerni, mert irodalmi kúltúránk gazdagságát és változatoságát, illetve a század történelmi és (kultúr)politikai fordulatait is segít érzékletessé tenni.

A szerző június 11-én, 17:00-tól dedikál a kiadó standjánál

masodikblokk-144547.jpg

Tóth Krisztina, Vámos Miklós és László Ferenc könyvei (Fotó/Forrás: Líra.hu)

Szemethy Orsi: A sikoltó – Rémnovellák (Magvető Kiadó)

A rémtörténeteknek szép hagyománya van az irodalomban, elég csak Edgar Allan Poe vagy E. T. A. Hoffmann vérfagyasztó elbeszéléseire gondolnunk. Ezeknek a műveknek pedig megvolt és meg is van a közönsége. Szemethy Orsi meghökkentő meséire joggal várhatnak tehát a zsáner kedvelői. Az öreg grófnő kirepül az ablakon, egy fiatal férfi kutyává változik, különös lidércfények jelennek meg és rémisztő sikoltás hallatszik éjszaka a rakétasiló mellett. Sellők születnek, életre kel egy bábu, Lilith pénztárosnőként bukkan fel, a White Rabbit Rolls frontembere pedig mindenszentekkor a temetőben varázsolja el a falu lakóit – ebben a könyvben legalábbis biztosan.

A szerző június 11-én, 13:00-tól dedikál a kiadó standjánál

Borbély Szilárd: Halotti pompa (Jelenkor Kiadó) – posztumusz

Az elmúlt évtizedek magyar költészetének legkiemelkedőbb művei közé tartozik a Halotti pompa, amely 2004-ben jelent meg, majd 2006-ban új ciklussal egészült ki. A 2014-ben elhunyt szerző posztumusz életműsorozatának negyedik kötete jelenik meg. 

Moeskó Péter: Őszi hó (Pesti Kalligram)

A regény egy különös kapcsolati háromszög története: A visszahúzódó Márton és nagy dumás Norbi a középiskolai kollégiumban ismerkednek meg, és rögtön elválaszthatatlan barátok lesznek. Izgatottan vágnak bele az egyetembe is, ahol hozzájuk csapódik a józan világlátású, de kissé magányos Kata. Hármasban, egymásba kapaszkodva próbálják megtalálni a helyüket a hirtelen kitáguló, szinte már túl sok lehetőséget kínáló budapesti mindennapokban. Végül mégis másfelé sodorja őket az élet, de talán nem örökké. Egy hűvös novemberi hétvégén mintha mindhármuk számára új fejezet nyílna. Moesko Péter könyve friss és érzékeny történet a kilencvenes évek elején született generáció tétova útkereséséről, önállósodásról, a vidéki ritmust felváltó fővárosi nyüzsgésről.

A szerző június 11-én, 18:00-tól dedikál a kiadó standjánál

 

collage-144547.jpg

Borbély Szilárd, Moesko Péter és Szemethy Orsi könyvei (Fotó/Forrás: Líra.hu)

                                             

Wirth Imre: Úgy járkálsz, mintha lenne otthon (Scolar Kiadó)

Wirth Imre új kötetében egészen közel megy a fájdalomhoz és a szenvedésben felsejlő szépséghez: a sötét, kétségbeesett pillanatok mikrotörténéseiben a transzcendenst láttatja. Finom hang párosul kíméletlen őszinteséggel. Verseinek beszélője emlékei között keresgél: egy éjszaka kínlódásainak, egy kórházi tartózkodásnak, a lánya felnövésének és a szerelem mulandóságának érzeteit rögzíti. A sérülékenység felvállalásának ereje hatja át e szívbe markoló, megrendítő szövegeket – olvasható a kötet ajánlójában.

A szerző június 12-én, 13:30-tól dedikál a kiadó standjánál

collagem-145530.jpg

Krasznahorkai László és Wirth Imre könyvei (Fotó/Forrás: Líra.hu)

+1 

Három év után újra Magyarországon dedikál a Libri Irodalmi Díj idei nyertese, a Nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai László, akinek tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál Herscht 07769 című könyve. A Thüringiában játszódó történet főhőse Florian Herscht, a jószívű, de a világ dolgaira vak teremtés, aki megrémülve a kvantumfizika felfedezéseitől, levelekben keresi fel Angela Merkelt. Közben a városban egyre ijesztőbb és megmagyarázhatatlan események történnek. Krasznahorkai többszólamú nagyepikai műve (amelyet maga elbeszélésnek nevez) megrázó lét-lelet napjaink politikai és ökológiai klímájáról.

A szerző június 11-én, 14:00-tól dedikál a kiadó standjánál.

Fejléckép: Résztvevők a 92. Ünnepi Könyvhéten (Fotó/forrás: Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala)

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Kapcsolódó

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján. 
Könyv interjú

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.