Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

+ gyerekkönyv-válogatás
2019.06.15. 18:30
Ajánlom
Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.

A 90. Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvek egész nyárra ellátnak minket olvasnivalóval. A korábbiakhoz hasonlóan idén is bekerültek válogatásunkba a kortárs irodalom neves szerzőinek régóta várt kötetei mellett kevésbé szem előtt lévő műfajok és szerzők is, akiknek kötetei véleményünk szerint megérdemlik a figyelmet. Ilyenek például a tényirodalmi, a nemfikciós könyvek. Cikkünk második felében külön gyermekkönyves listával segítünk eligazodni a június elejére megjelent, több mint száz kicsiknek szóló kötetek között. Jobb híján ide soroltuk a kamaszoknak szánt irodalmat is. Listánk a szerzők neve szerinti abc-sorrendet követi.

Aki az összes könyvheti újdonságra kíváncsi, az ide kattintva böngészgethet.

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást! - Viharsarki kattintós

1671869-150602.jpg

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást! (Fotó/Forrás: Líra )

Hartay Csaba író-költő, a családi szarvasmarha-telepet mellett pedig vezet egy nagysikerű blogot is, a Viharsarki Kattintóst. Ezen a közösségi média ihlette paródiáit, humoreszkjeit publikálja.

A mindenki üzenőfalán feltűnő jellegzetes bejegyzéseket épp úgy megihletik, mint a kommentelők, ismerősök.

Tavaly a Rajongók voltunk című kötetében a 80-as éveket írta meg novellák formájában, most a zinternetet nyomtatta ki :)  

Ahogy Ceglédi Zoltán fogalmazott: Hartay csinált egy préselt növénygyűjteményt az emberekből. Ez itt az. Szépen lekaszálta őket a Facebookon, a buszon, a kiskonyhában, wellness-szállodában a bugyborékos izénál, buliban, majálison, tévéképernyő előtt. Aztán lepréselte, beragasztotta, és most itt sorakoznak: ez egyébként irtó büdös, az mérgező, amaz veszélyeztetett. Ezt szívják, azt kenik, emezt meg kéne trágyázni. Mi vagyunk azok. Itatós locsolkodás, felzabálós-pénzemetleevős nyaralás, operettes túldicsérés, szájbaverést provokáló mindent fikázás. És ahogy sorjáznak a preparátumok, valahogy átlapozunk a hallucinogénekre, egyre abszurdabb alakok és történetek visznek, már nem is kislexikonunk van, hanem csattanó maszlagos békebeli kalendáriumunk, amiben volt időjárás, nemzetközi helyzet, aranygaluska és gyermeknevelési tippek is. Viharsarki lapozgatós. Szívesen a beengedést! 

Athenaeum Kiadó

 

Horváth Márk - Lovász Ádám - Nemes Z. Márió: A poszthumanizmus változatai - Ember, embertelen és ember utáni 

1694230-150856.jpg

A poszthumanizmus változatai (Fotó/Forrás: Líra)

Az emberről szóló legkülönbözőbb tudományos diskurzusok - a természettudományoktól az antropológián át a filozófiáig és más bölcseleti diszciplínákig - régóta arra törekednek, hogy megragadják azt a lényegiséget, amely fajunkat eltéveszthetetlenül egyedivé teszi bolygónkon, és kiemeli az állatvilágból. Az intelligens ember, a Homo sapiens vagy az animal rationale ebben a kikülönülésben vált a Föld kizárólagos, olykor isteni eredetűként tételezett uralkodójává. 
De

mi történik, ha a mindenható Embert kimozdítjuk eladdig stabilnak hitt ontológiai helyzetéből, és úgy vizsgáljuk meg, mint a környezetében lévő többi létezőtől, a flóra és fauna burjánzó lényeinek sokaságától, sőt a szervetlen vagy gépi entitásoktól egyáltalában nem elütő organizmust?

A poszthumanizmus változatai. Ember, embertelen és ember utáni című monografikus kötet szerzői arra kérdeznek rá, hogyan változik meg az Ember státusza a modernitás humanista gondolatkolosszusának kritikájával. Filozófiai, antropológiai és esztétikai faggatózás révén, mindenekelőtt Agamben, Bataille, Deleuze, Derrida, Foucault, Heidegger és Nietzsche nyomvonalán dekonstruálják az ember hagyományos, esszencialista elgondolásait és tudományos, művészi képződményeit, hogy az animal studies, a kibernetika vagy az ökokritika egyes eredményeit számba véve eljussanak az embertelen, valamint az ember utáni állapotok olykor rémisztő, hús- és zsigerorientált, esetenként posztapokaliptikus, vagy egyszerűen csak entrópiába forduló vízióihoz. 

Prae.hu Informatikai és Kommunikációs Kft.

 

Kondor Vilmos: A budapesti gengszter

1664860-150601.jpg

Kondor Vilmos: A budapesti gengszter (Fotó/Forrás: Líra )

1929 kora tavaszán Gordon Zsigmond, a Philadelphia Inquirer újságírója váratlan feladatot kap: cikket kell írnia a várost behálózó szeszcsempészetről és az abból táplálkozó korrupcióról, ám

a cikk csak úgy ér valamit, ha belülről gyűjt anyagot hozzá.

Ellenérzéseit legyőzve és kalandvágyának engedelmeskedve beépül a város leghírhedtebb szeszcsempészbandájába. A sikerhez és a cikkhez vezető út azonban vértől és alkoholtól bűzlik, és Gordon napról napra olyan döntésekre és tettekre kényszerül, melyekért rendes körülmények között éveket tölthetne rács mögött Amerika legkeresettebb bűnözői - a kegyetlen gyilkos, Frank McErlane, Philadelphia vaskezű ura, Vare szenátor és Al "Hasított képű" Capone - társaságában. Az anyaggyűjtés során váratlanul összeesküvésre bukkan, és hamar olyan helyzetbe manőverezi magát, amelyben, ha rosszul keveri a kártyákat, soha többé nem fog semmilyen cikket sem írni. Pedig nem történt más, csak meghallott egy magyar szót. Amit nem kellett volna.

Kondor Vilmos új regényében a szesztilalom idejének Amerikájába kalauzolja az olvasót, ahol minden az alkohol, a pénz és a hatalom körül forog.

Libri Kiadó 

 

Kormos Valéria: Álomszövők- Nőnek lenni a Kádár-korban 

1691434-150601.jpg

Álomszövők (Fotó/Forrás: Líra )

Gyorstalpalón végzett ügyésznő, titkos apáca, vezérigazgató, szövőnő, SOS-anya, kozmetikus, divattörténész, rekord példányszámú hetilap főszerkesztője - utak, életek, a szépségtől a taszítóig, akikkel pályám 1970 és 1989 között összehozott. Majdnem két évtized a Nők Lapjánál. Itt ismerhettem meg a gazdasági érdekek szerint változtatott női szerepeket, amelyek forgatókönyvei mindig felülről érkeztek, ezért illett volna boldognak és hálásnak lenniük, lennünk. Nem értettem magam. Ha ez így lenne, miért jövök ki egy gyár, egy női munkásszállás kapuján olyan furcsa, szomorú hangulatban? Amikor már egy szabadabb korszakban erről az életérzésről beszélgettem tehetséges asszonyokkal, többször említették, hogy

akkoriban szürkének kellett lenni".

KKETTK Közalapítvány

 

Mucha Dorka: Puncs

1683559-150602.jpg

Munch Dorka: Puncs (Fotó/Forrás: Líra )

Adjunk egy esélyt az elsőkönyve szerzőknek is! 

"Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása" - Totth Benedek

"Újszerű, szókimondó, bátor" - Péterfy Gergely

Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni"

- Grecsó Krisztián

"A lakótársamat Amarillának hívják, az albérlet a Nyugati közelében van. Elvileg bejárok egyetemre, de nem tudom, mi lesz ebből az egészből. Bálint normális, de nem akarok járni vele. Múltkor vizsgáztam egy tanárnál, aki jó pasi és történt valami furcsa. Adott egy cetlit is, rajta a telefonszámával, de ezt még senkinek nem mondtam. Most nem tudom, hogy legyen..."

21. Század Kiadó 

 

 

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

A nemrég megjelent Bánk bán "magyarítás" után Nádasdy most egy verses kötetet állított össze. Nádasdy Ádám versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket.

Csakhogy Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek:

ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt egy megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről.

Magvető Kiadó

 

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

1667767-150602.jpg

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint (Fotó/Forrás: Líra )

Egy regény mindenkiben benne van - állítja Péterfy Gergely új regénye,

amely egy rendhagyó szerelem lebilincselő története. A lélek és az idő mélyébe vezető elbeszélés mágikus erővel jeleníti meg a 20. és 21. század Kelet-Európáját, ahol újraelevenednek a szenvedély, a gyűlölet, a barátság és az árulás ősi történetei. Van-e élet a szerelmen túl? Felülemelkedhetünk-e vágyainkon és ösztöneinken? Képesek lehetünk-e ellenszegülni a történelemnek? Lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain? 

Péterfy Gergely új regénye a nagysikerű Kitömött barbár történelmi közege után ismét a közelebbi múltba, félmúltba viszi az olvasót. A történet a hatvanas-hetvenes évek Magyarországán játszódik. Tizenöt éves elbeszélője gyanúsan közel áll korban az életrajzi szerzőhöz. Ezen a tájon és idősíkban valamilyen módon A B oldal című regényében már járt a szerző.  

Kalligram Könyvkiadó

 

Pető Andrea: Láthatatlan elkövetők - Nők a magyarországi nyilas mozgalomban 

1681715-150602.jpg

Láthatatlan elkövetők (Fotó/Forrás: Líra )

A kötet a budapesti népbíróság egyik legelső ügyének, Dely Piroska esetének krimiszerűen izgalmas elemzésén keresztül ad képet a második világháborút követő igazságszolgáltatás természetéről, valamint a nők szélsőséges radikális politikai mozgalmakban való részvételéről, részletesen szólva a nők elkövetővé válásáról, valamint a háború utáni emlékezetük kialakulásáról. A női elkövetők eddig láthatatlanok voltak a történetírásban éppúgy, mint a kollektív és az egyéni emlékezetben.

A kötet elemzi a magyarországi szélsőjobboldali női politizálás okait, motivációit, formáját, fényképeit és főbb személyiségeinek életútját.

Pető Andrea történész, MTA Doktora, a Közép-Európai Egyetem egyetemi tanára. Kutatási területe a 20. századi társadalom és a társadalmi nemek története. Öt monográfiája, 31 szerkesztett kötete és 261 könyfejezete valamint tanulmánya tizenkilenc nyelven jelentek meg. 2005-ben a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki. 2006-ban az MTA Bolyai Plakettet kapta. 2018-ben az Európai Akadémiák (ALLEA) Madame de Staël Díját kapta munkássága elismerésül. Legutóbbi kötete a Jaffa Kiadónál: Elmondani az elmondhatatlant. A nemi erőszak története a Magyarországon a második világháború alatt, Budapest, 2018.

Jaffa Kiadó 

 

Sárközi Mátyás: Margit

5377856_5-164343.jpg

Margit (Fotó/Forrás: Líra)

Vészi Margit (1885-1961) a 20. század ikonikus nőfigurája. Apja, a legendás lapszerkesztő Vészi József lányaként szinte együtt cseperedett fel a századelő író-, költő- és művészegyéniségeivel, és pallérozódott e pezsgő szellemi közegben. Kicsoda és mi minden volt Vészi Margit? Festő, grafikus, újságíró, haditudósító, forgatókönyvíró. Ady Margita élni akar című versciklusának múzsája. Molnár Ferenc első felesége és harminckét nyelvre lefordított Liliom-jának ihletője. Puccini imádottja, akit a maestro országhatárokon át üldözött a szerelmével - és olasz báróné.

Lakóhelye többek közt Róma, Hollywood és az utolsó években a spanyolországi Alicante. Magyarország felé még levélben sem közeledhetett, lányával, Sárközi Mártával csak londoni húgán és családján keresztül, kódolt, félmondatos, áttételes üzenetekben érintkezhetett.

1956-ban Londonba emigrált unokájának, Sárközi Mátyásnak írott levelei képezik tehát e kötet gerincét.

Az idősödő, magányos, világ elől rejtőző művésznő utolsó éveiben mintha unokája lett volna egyetlen címzettje nemcsak leveleinek, de gondolatainak is.

Kortárs Kiadó 

 

Schein Gábor: Megleszünk itt

1664842-150601.jpg

Megleszünk itt (Fotó/Forrás: Líra )

Kiefer, a magányos és elszigetelt kisvárosi számtantanár fokozatosan kénytelen rádöbbenni arra, hogy addigi élete és hivatása tarthatatlan és értelmetlen. Mindezt jegyzeteiben akkurátus pontossággal rögzíti is. Egykor tehetséges matematikusként önként döntött úgy, hogy könyvtáros nővérével vidékre költözik, és a helyi középiskolában kezd tanítani. A csodabogárként elkönyvelt férfi nővére és munkája elvesztése után felszámolja korábbi életét, és egy város széli viskóba húzódik, hogy befejezze emberkísérletét - saját magán. A regény másik szála egy negyven felé közeledő házaspár krízistörténete. A tördelőként dolgozó Ágnes és férje, az akaratos ügyvéd, Zoltán házassága boldogtalan. Nem értenek szót egymással. Két tökéletesen ellentétes alkat, mégis elszakíthatatlanul összetartoznak. A nő gyerekükkel a férfi apjához költözik a város melletti tanyára. Kiefer itt találkozik Zoltánnal és Ágnessel, a találkozások pedig őt is megváltoztatják.

Schein Gábor sűrű szövésű, több szálon futó regénye arra a kérdésre keresi a választ,

mit kezdhet az ember az életével; mi választ el és mi köthet össze embereket, akik szomszédai egymásnak, ugyanakkor idegenek a saját létezésükben.

Magvető Kiadó

 

Tóth Krisztina: Fehér farkas

1648178-164407.jpg

Fehér farkas (Fotó/Forrás: Líra)

"Minden lakás másik történet" - mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá valamennyire, de egyik sem lehet ugyanaz. Minden boldogtalan lakás a maga módján az. Ilyenek

a könyv katartikus történetei is, amelyek a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait.

Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas olvasója is ezt kezdi érezni. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.

Magvető Kiadó 

 

Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film

Varga_Kecskemetianimaciosfilm_B1-150601.jpg

A kecskeméti animációs film (Fotó/Forrás: Líra )

A magyar animációs film több mint 100 éves históriájának egyik fontos helyszíne Kecskemét. Vízipók-csodapók, Magyar népmesék, Száz éve történt… csak néhány a nagysikerű animációs filmek közül, melyek a Kecskemétfilm Kft. néven világhírűvé vált stúdióban születtek.

Varga Zoltán új könyvével nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hiánytalanul áttekinteni a kecskeméti animációs film majdnem öt évtizedes történetét,

különös tekintettel a stúdió gazdag filmtermésének elemzésére és rendszerezésére. A magyar animáció száz évének alapos áttekintését (A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések, 2016) követően Varga Zoltán filmtörténész ezúttal hazánk egyik legjelentősebb animációs műhelyére, a Pannónia Filmstúdió vidéki leányvállalataként alakult, majd a rendszerváltás után önállósodott Kecskemétfilmre fókuszál. (film.hu)

MMA Kiadó

 

10 kedvenc gyerekkönyvünk

 

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik á

1686691-150600.jpg

Vagánybagoly és a harmadik Á (Fotó/Forrás: Líra )

Az idén Kult50 válogatásunkba is bekerülő szerző ezúttal gyerekkönyvvel jelentkezik.

Meséje igazi érzékenyítő mesekönyv, hiszen minden fejezete, minden története arra emlékeztet, amit az alcím ki is mond: mindenki lehet más.

Még ha néha ezt nem is mindig olyan könnyű elfogadni és feldolgozni. Nagy Norbert illusztrációival.

"Ismerjétek meg a harmadik Á-t!

Ide jár Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth -Kohinoor és Lakatos Sanyika is. Ahányan vannak, annyi-félék! Van egy szuper tanító nénijük, Mimi néni, aki mindig mindent megold. De van, amikor Mimi néni sem elég: ilyenkor lép a színre Vagánybagoly, aki ott él az iskola melletti erdőben, mindent tud, mindent lát, mindent ért, és segít a gyerekeknek. Vagyis Vagánybagoly egy igazi szuperhős!"

Pozsonyi Pagony

 

Berg Judit: Az Őrzők

1690508-150600.jpg

Az Őrzők (Fotó/Forrás: Líra )

Renard felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellenfele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora arra gyanakszik, hogy az anyukáját elrabolták, mert olyan információ birtokába jutott, aminek nem lett volna szabad kiszivárognia. A francia felügyelő Budapestre érkezik, hogy tetten érje Hiénát, s ehhez a magyar rendőrség segítségét kéri.

Bora elszántan nyomoz az édesanyja után, miközben egy történelemprojekt keretében osztályával együtt a budavári Mátyás-templom történetét kellene kutatnia. 

Berg Judit József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini, Alma és Drifter megteremtőjének izgalmas krimijében a szereplők lépten-nyomon a történelem és a művészettörténet érdekfeszítő tényeibe, eseményeibe botlanak, miközben két nyomozó, néhány bűnöző és egy csapat elszánt magyar középiskolás élete tíz napra összefonódik, hogy a néhol vicces, máshol félelmetes, váratlan fordulatokban gazdag történet végén minden mozaikdarab a helyére kerüljön.

Ecovit Kiadó


Dávid Ádám, Finy Petra, Gévai Csilla, Kertész Erzsi, Majoros Nóra, Mészöly Ágnes, Miklya Anna, Nyulász Péter: Találj ki!

1682598-150603.jpg

Találj ki! (Fotó/Forrás: Líra )

Különleges könyv született: a könyv nyolc főszereplőjét megszólaltató nyolc író közös munkája. Ők nyolcan nem véletlenül lettek egy csapat, szívvel-lélekkel írták ezt a könyvet. Orosz Annabella rajzaival.

Hogy lesz egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulásból félelmetesen izgalmas szabadulós játék?

Úgy, hogy az osztály nyolc különc tagja mondvacsinált vagy valós indokkal lemarad az éjszakai túráról. A lepukkant kastélyszállóban töltik az éjszakát, ahol hamar a bogaras gondnok mesterien őrült játékának szereplőivé válnak. Ők nyolcan véletlenül lettek egy csapat, de hajnalig - ha szeretnék, ha nem - össze kell tartaniuk, mielőtt a többiek visszaérnek. 

Betűtészta Kiadó 

 

Finy Petra: Óvodások kézikönyve

Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát.

1678716-150602.jpg

Óvodások kézikönyve (Fotó/Forrás: Líra )

Az óvodások kézikönyve ilyesféle barátként működik. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre.

A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk.

A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van. Rippl Renáta rajzaival.

Manó könyvek

 

Lackfi János, Molnár Krisztina Rita: Titkos versműhely 

1671849-150602.jpg

Titkos versműhely (Fotó/Forrás: Líra )

A jövendő Petőfi Sándorainak és Simon Mártonjainak ad gyakrolati tanácsokat, sőt, gyakorló feladatokat Molnár Krisztina Rita és az idei könyvhét legpublikáltabb szerzője - négy kötete is megjelenik -, Lackfi János. Az ihletről és a lazításról Lakatos István illusztrációi gondoskodnak.

Ma írj négy hexametert a kilincsről!

Aztán háromszor négy sor keresztrímes felező nyolcast a suliba vezető útról!
Aztán ugyanezeket a témákat írd meg minél több formában! 
Javítgasd addig mindet, amíg a forma tökéletes nem lesz!
Kerüld az érzelmeskedést!
Utánozz klasszikusokat, írd át a verseiket mai szavakkal mai témára! 
Keress jó mai költőket, és utánozd őket is!
Olyan sok mindenkit utánozz, hogy ne ragadhasson rád csupán egyetlenegy modor!
Tíz-tizenöt év alatt belerázódik az ember, meglátod.
Vigyázz magadra!
Lackfi János

És mit mondjunk annak, aki nem kér tanácsot? Mert mondjuk eszébe sem jut. Vagy nem tudja, kitől kérje. A kéretlen tanács pedig általában bosszantó. Ez a könyv pedig nem idegesíteni akar, hanem játszani, mesterséget megismerni. Számonkérés nélkül. 
Molnár Krisztina Rita

Móra Kiadó

 

Kovács Eszter: Ezentúl lesz banán

1697157-150601.jpg

Ezentúl lesz banán (Fotó/Forrás: Líra )

1989-ben még nem volt Facebook, nem volt Instagram. Se Youtube, se Google. Telefon csak vezetékes volt, a tévék pedig akkorák voltak, mint ma egy sütő. És még volt köztük fekete-fehér. Az amerikai filmek még hónapos, éves késéssel jutottak el a magyar mozikba, a tévében pedig csak két csatorna volt. És akkor, abban az évben még itt voltak az oroszok, a gyerekek közül sokan még kisdobosok, a nagyobbak pedig úttörők voltak. Abban az évben még csak egy párt volt Magyarországon a Parlamentben, és mindenki tudta, hogy nem érdemes szavazni. Úgysem változik soha semmi.

AZTÁN MINDEN MEGVÁLTOZOTT.

Most, 2019-ben, a rendszerváltás harmincadik évfordulóján

felkértünk néhány szerzőt, akik a nyolcvanas-kilencvenes években voltak gyerekek vagy kamaszok, és saját, személyes élményük van ebből az időszakból, meséljenek arról, milyen volt nekik 1989.

A kötet szerzői: Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István.

Pozsonyi Pagony

 

Marék Veronika: Alfa bácsi titka 

1686684-150603.jpg

Alfa bácsi titka (Fotó/Forrás: Líra )

Marék Veronika amellett, hogy írta és rajzolta Boribont, Kippkoppot és a többi jól ismert figurát, számtalan rövidebb-hosszabb mesét írt, amelyek különböző gyerekújságokban jelentek meg az elmúlt 50 évben. Így született meg A bohóc és a kismajom után a Marék Veronika mesél-sorozat második kötete, az Alfa bácsi titka, amelybe óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló történeteket válogattunk - egy marékkal. Ebben a kötetben csupa-csupa hétköznapi, "igaz", és úgy is mondhatnánk, "retró" mese van:

a kalóz nagypapáról, a titokzatos Alfa bácsiról, balatoni nyaralásokról és táborozásokról, pesti bérházakról, áruházról, rádióról, televízióról...

De a gyerekek régen is ugyanolyanok voltak, mint ma - amit pedig Marék Veronika tud, az tényleg időtlen. Mindehhez Baranyi B András adta jellegzetes képi világát.

Pozsonyi Pagony

 

Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa - Kalaallit Nunaat 

1697156-150902.jpg

Az emberek országa (Fotó/Forrás: Líra)

Föld, 2646.
Kalaallit Nunaat - az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón. A Heim - az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.
Umia - egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.
Nanouk - egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.
Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.

Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban?

Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Pozsonyi Pagony

 

Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók

1697104-150601.jpg

Hétköznapi halandók (Fotó/Forrás: Líra )

A Siobhan Dowddal közös, Szólít a szörny című kötetével világhírűvé vált szerző legfrissebb könyve. A korábbi kötetből film is készült, melyet 2017-ben mutattak be a magyar mozik. Többek közt Ness könyveihez köthető az ifjúsági irodalomnak az az irányzata, amely a korábban tabunak, túl rázósnak számító témákat is beemeli, mint a halál.

Nem kell mindenkinek Kiválasztottnak lenni.

Hősnek, aki szembeszáll a zombikkal vagy a lélekevő szellemekkel, vagy az új fenyegető dologgal - a kék fényekkel meg a sok halállal-, bármi is az.

Mi volna, ha te lennél Mikey? Aki csak túl akar lenni az érettségin, majd jól szórakozni a banketten, de előtte valaki felrobbantja az iskolát. Már megint.
És mi van akkor, ha téged nagyobb problémák gyötörnek, mint a következő világvége, mert meg kell találnod a különlegeset a saját hétköznapi életedben?
Még akkor is, ha a legjobb barátod egynegyed részben Isten...

Vivandra kiadó 

 

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén

1670744-150602.jpg

Ribizli a világ végén (Fotó/Forrás: Líra )

Ribizli egy kalandos sorsú kislány, aki az apácazárda ablakából kikandikálva ismerkedik meg a legkisebb királyfival, és a világ végére is eljutva segíti őt a trónra. A kötet többi hőse is csupa izgalmas és gyakran rendhagyó fiú és lány, akik

a hagyományos magyar népmesekincs kevésbé ismert zegzugaiból érkeznek a mai olvasóhoz. A nemzetközi hírű, professzionális, fiatal mesemondó, Zalka Virág Csenge gördülékeny stílusban újramesélt,

minden motívumában hiteles forrásokat felhasználó történetei közül több korábban sohasem jelent meg nyomtatásban. A gyűjtemény kiterjed az egész magyar nyelvterületre, Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát. A kötet Herbszt László illusztrációival jelent meg.

Móra Kiadó

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.