Könyv

12 parancsolat

2012.08.06. 09:16
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és legyen öné a Baltazár Színház képes albuma!

Elképesztően különleges kötetet tart kezében az olvasó, pedig első ránézésre talán semmi meglepőt nem találunk benne. 12 parancsolatról szól a könyv - nem a hagyományos erkölcsi útmutatóról, a bibliai parancsolatokról, hanem inkább olyan örök emberi értékekről, amelyek mindennapjainkban, társas kapcsolatainkban fontosak. De ha megértjük és átlátjuk, hogy kik és hogyan mutatják be nekünk ezeket az értékeket, elámulunk majd. A Baltazár Színház hihetetlen alakulat: profi színészek társulata, noha a közfelfogás szerint szellemi fogyatékkal élők játszanak benne. Olyan szerencsében lehetett részem néhány éve, hogy láthattam őket színpadon, és bátran mondhatom, fantasztikus előadásban volt részem. Ezek a fiúk és lányok oktatóik segítségével, a belőlük eredő szeretettel és művészi hittel, az önkifejezés elemi erejével az abszurd színház legszebb hagyományát folytatták. Komédia és tragikus hang, játék és szívtépő valóság elegyedett a darabban.

Nincs ez másként a könyvükkel sem. Ezúttal arra vállalkoztak, hogy bemutatják az általuk legfontosabbnak tartott 12 értéket. Hogy mik ezek? Szeretet. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit. S hogy mindebből hogyan lehetséges összerakni egy képeskönyvet? Nos, a kiváló társulat ezúttal - az értékeiket népszerűsíteni kívánt - reklámfotókhoz hasonló élőképeket alkotott, hogy ezekkel az eleven, színes, kifejező és sokatmondó kompozíciókkal juttassák el hozzánk üzenetüket. Mindezt saját gondolataikkal társították, így a könyvben az élőképekhez vezető munkafolyamatokat bemutató fotók és a kész műalkotások mellett a különleges művészek belső világa is feltárul előttünk. Aki már látta őket színpadon, annak ez a könyv ugyanolyan felemelő élmény lesz, aki pedig ebből a könyvből ismeri meg a társulatot, az biztosan kedvet fog kapni ahhoz, hogy megnézze őket.

Ha 2012. augusztus 13-án 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, öné lehet a Baltazár Színház 12 parancsolat című kötete.

Kérdésünk: Ki a Baltazár Színház vezetője?

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Izraelbe kerülhetnek Kafka eddig elzárt, ismeretlen művei

Szakértők szerint a szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után csonkán megjelent művének befejezését is.
Könyv ajánló

Elhozzuk a világot neked!

Április 25-én nyitja kapuit a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
Könyv hír

Mostantól Háy János új novelláskötetét is zsebre vághatod

A Szteccs című novelláskötettel, valamint egy új versválogatással bővült a POKET zsebkönyvek kínálata.
Könyv interjú

„Ejnye, de szorgalmasan levéltáraztam!”

Mi történik, ha a nagy szerelem rögtön az első? És ha tizenegy évesen éri az embert? Vera életében szinte minden felborul, de ennek csak közvetve van köze az új lengyel fiúhoz, Józefhez. Grecsó Krisztiánnal a nyolcvanas évek Szegedjén játszódó új regényéről beszélgettünk.
Könyv videó

Az amerikai helyettes légügyi attasé fiától a koreai kulturális attaséig mindenki magyar verset szaval

Kiderült az is, hogy a brit nagykövet több ponton is kötődik Nemes Nagy Ágneshez. A hazánkban dolgozó diplomaták így ünnepelték meg a Magyar Költészet Napját. Videók!