Könyv

12 parancsolat

2012.08.06. 09:16
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és legyen öné a Baltazár Színház képes albuma!

Elképesztően különleges kötetet tart kezében az olvasó, pedig első ránézésre talán semmi meglepőt nem találunk benne. 12 parancsolatról szól a könyv - nem a hagyományos erkölcsi útmutatóról, a bibliai parancsolatokról, hanem inkább olyan örök emberi értékekről, amelyek mindennapjainkban, társas kapcsolatainkban fontosak. De ha megértjük és átlátjuk, hogy kik és hogyan mutatják be nekünk ezeket az értékeket, elámulunk majd. A Baltazár Színház hihetetlen alakulat: profi színészek társulata, noha a közfelfogás szerint szellemi fogyatékkal élők játszanak benne. Olyan szerencsében lehetett részem néhány éve, hogy láthattam őket színpadon, és bátran mondhatom, fantasztikus előadásban volt részem. Ezek a fiúk és lányok oktatóik segítségével, a belőlük eredő szeretettel és művészi hittel, az önkifejezés elemi erejével az abszurd színház legszebb hagyományát folytatták. Komédia és tragikus hang, játék és szívtépő valóság elegyedett a darabban.

Nincs ez másként a könyvükkel sem. Ezúttal arra vállalkoztak, hogy bemutatják az általuk legfontosabbnak tartott 12 értéket. Hogy mik ezek? Szeretet. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit. S hogy mindebből hogyan lehetséges összerakni egy képeskönyvet? Nos, a kiváló társulat ezúttal - az értékeiket népszerűsíteni kívánt - reklámfotókhoz hasonló élőképeket alkotott, hogy ezekkel az eleven, színes, kifejező és sokatmondó kompozíciókkal juttassák el hozzánk üzenetüket. Mindezt saját gondolataikkal társították, így a könyvben az élőképekhez vezető munkafolyamatokat bemutató fotók és a kész műalkotások mellett a különleges művészek belső világa is feltárul előttünk. Aki már látta őket színpadon, annak ez a könyv ugyanolyan felemelő élmény lesz, aki pedig ebből a könyvből ismeri meg a társulatot, az biztosan kedvet fog kapni ahhoz, hogy megnézze őket.

Ha 2012. augusztus 13-án 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, öné lehet a Baltazár Színház 12 parancsolat című kötete.

Kérdésünk: Ki a Baltazár Színház vezetője?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv kiállítás

A fiatal Kertész Imrét mutatja be ez a kiállítás a Szabó Ervin Könyvtárban

Részben eddig kiadatlan fotókon és vallomásokon keresztül, digitális tartalmakkal kiegészülve tekinti át Kertész Imre Nobel-díjas író tanulóéveit a Kertész Imre Intézet utazó kiállítása, amely csütörtökön nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) auditóriumában.
Könyv interjú

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.
Könyv hír

Százharminc éves Debrecen első nyilvános könyvtára

 A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 130 évvel ezelőtt megnyitotta olvasótermét, ezzel létrejött Debrecen első nyilvános könyvtára.
Könyv magazin

Az irodalom "bonyolult" férfialakjainak társkereső hirdetései

A könyvekben élvezzük a bonyolult jellemmel rendelkező titokzatos férfiakat, akik nehéz sorsot cipelnek, esetleg titkokat is rejtegetnek. Kérdés, hogy ezek a tulajdonságok egy randi esetén is ilyen vonzóak lennének-e.
Könyv ajánló

Napi Tandori a Tiszatájon

A Tiszatáj folyóirat és a Tiszatájonline szerkesztősége sorozatot indít, a szerző kéziratos töredékeiből, vázlataiból, írásokból és rajzokból, valamint a művész jellegzetes ideogrammáiból naponta bemutatnak egyet.