Könyv

12 parancsolat

2012.08.06. 09:16
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és legyen öné a Baltazár Színház képes albuma!

Elképesztően különleges kötetet tart kezében az olvasó, pedig első ránézésre talán semmi meglepőt nem találunk benne. 12 parancsolatról szól a könyv - nem a hagyományos erkölcsi útmutatóról, a bibliai parancsolatokról, hanem inkább olyan örök emberi értékekről, amelyek mindennapjainkban, társas kapcsolatainkban fontosak. De ha megértjük és átlátjuk, hogy kik és hogyan mutatják be nekünk ezeket az értékeket, elámulunk majd. A Baltazár Színház hihetetlen alakulat: profi színészek társulata, noha a közfelfogás szerint szellemi fogyatékkal élők játszanak benne. Olyan szerencsében lehetett részem néhány éve, hogy láthattam őket színpadon, és bátran mondhatom, fantasztikus előadásban volt részem. Ezek a fiúk és lányok oktatóik segítségével, a belőlük eredő szeretettel és művészi hittel, az önkifejezés elemi erejével az abszurd színház legszebb hagyományát folytatták. Komédia és tragikus hang, játék és szívtépő valóság elegyedett a darabban.

Nincs ez másként a könyvükkel sem. Ezúttal arra vállalkoztak, hogy bemutatják az általuk legfontosabbnak tartott 12 értéket. Hogy mik ezek? Szeretet. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit. S hogy mindebből hogyan lehetséges összerakni egy képeskönyvet? Nos, a kiváló társulat ezúttal - az értékeiket népszerűsíteni kívánt - reklámfotókhoz hasonló élőképeket alkotott, hogy ezekkel az eleven, színes, kifejező és sokatmondó kompozíciókkal juttassák el hozzánk üzenetüket. Mindezt saját gondolataikkal társították, így a könyvben az élőképekhez vezető munkafolyamatokat bemutató fotók és a kész műalkotások mellett a különleges művészek belső világa is feltárul előttünk. Aki már látta őket színpadon, annak ez a könyv ugyanolyan felemelő élmény lesz, aki pedig ebből a könyvből ismeri meg a társulatot, az biztosan kedvet fog kapni ahhoz, hogy megnézze őket.

Ha 2012. augusztus 13-án 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, öné lehet a Baltazár Színház 12 parancsolat című kötete.

Kérdésünk: Ki a Baltazár Színház vezetője?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.