Könyv

12 parancsolat

2012.08.06. 09:16
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és legyen öné a Baltazár Színház képes albuma!

Elképesztően különleges kötetet tart kezében az olvasó, pedig első ránézésre talán semmi meglepőt nem találunk benne. 12 parancsolatról szól a könyv - nem a hagyományos erkölcsi útmutatóról, a bibliai parancsolatokról, hanem inkább olyan örök emberi értékekről, amelyek mindennapjainkban, társas kapcsolatainkban fontosak. De ha megértjük és átlátjuk, hogy kik és hogyan mutatják be nekünk ezeket az értékeket, elámulunk majd. A Baltazár Színház hihetetlen alakulat: profi színészek társulata, noha a közfelfogás szerint szellemi fogyatékkal élők játszanak benne. Olyan szerencsében lehetett részem néhány éve, hogy láthattam őket színpadon, és bátran mondhatom, fantasztikus előadásban volt részem. Ezek a fiúk és lányok oktatóik segítségével, a belőlük eredő szeretettel és művészi hittel, az önkifejezés elemi erejével az abszurd színház legszebb hagyományát folytatták. Komédia és tragikus hang, játék és szívtépő valóság elegyedett a darabban.

Nincs ez másként a könyvükkel sem. Ezúttal arra vállalkoztak, hogy bemutatják az általuk legfontosabbnak tartott 12 értéket. Hogy mik ezek? Szeretet. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit. S hogy mindebből hogyan lehetséges összerakni egy képeskönyvet? Nos, a kiváló társulat ezúttal - az értékeiket népszerűsíteni kívánt - reklámfotókhoz hasonló élőképeket alkotott, hogy ezekkel az eleven, színes, kifejező és sokatmondó kompozíciókkal juttassák el hozzánk üzenetüket. Mindezt saját gondolataikkal társították, így a könyvben az élőképekhez vezető munkafolyamatokat bemutató fotók és a kész műalkotások mellett a különleges művészek belső világa is feltárul előttünk. Aki már látta őket színpadon, annak ez a könyv ugyanolyan felemelő élmény lesz, aki pedig ebből a könyvből ismeri meg a társulatot, az biztosan kedvet fog kapni ahhoz, hogy megnézze őket.

Ha 2012. augusztus 13-án 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, öné lehet a Baltazár Színház 12 parancsolat című kötete.

Kérdésünk: Ki a Baltazár Színház vezetője?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv kányádi sándor

Versei minden nap velünk vannak

Nagyon fontos szerepet játszott a Kaláka együttes életében, szinte nincs nap, hogy ne játszanánk valahol megzenésített verseiből - mondta Gryllus Dániel, a zenekar vezetője a 89 évesen szerdán elhunyt költőre, Kányádi Sándorra emlékezve.
Könyv gyász

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.
Könyv

Ezek voltak a tavalyi év legjobb és legszebb gyerekkönyvei

Átadták az ÉV Gyerekkönyve valamint a 2017-es Szép Magyar Könyv díjakat - elismerést kapott többek között Sepsi László és Péczely Dóra is.