Könyv

120 éve született az Elfújta a szél írója, Margaret Mitchell

2020.11.08. 16:30
Ajánlom
Margaret Mitchell 1900. november 8-án született Atlantában, és bár soha nem készült tudatosan írói pályára, Elfújta a szél című regénye a mai napig az egyik legolvasottabb könyv a Biblia után az Egyesült Államokban.

Mitchell, miután orvosi tanulmányait félbe kellett hagynia, az Atlanta Journalnél helyezkedett el. Újságírói karrierje azonban csak kis ideig ívelhetett felfelé, ugyanis a húszas évek végén eltörte a karját. Ekkor, a kényszerszabadság alatt kezdte el papírra vetni az Elfújta a szél vázlatát.

Kockás füzetek lapjain elevenedett meg Scarlet O’Hara története, ami az amerikai polgárháború időszakába kalauzolja el az olvasókat.

A csaknem ezer oldalas regény 1936. július 6-án jelent meg, és öt éven belül 3,5 millió példányt adtak el belőle. Volt, hogy egyetlen nap alatt ötvenezer példányt értékesítettek, és a megfilmesítés jogát már a kiadás évében megvásárolta David O. Selznick. Ötvenezer dollárt fizetett Mitchellnek, ennyi pénzt addig elsőkönyves szerzőnek még nem ajánlottak. A díj sem váratott magára sokáig,

munkásságát 1937-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták.

Az 1939-ben elkészült film bevételi rekordot döntött, a Victor Fleming rendezte, Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével készült mű 3,9 millió dollár bevételt hozott és kilenc Oscar-díjjal jutalmazták. Margaret Mitchell azonban a minden várakozást felülmúló siker, valamint a rajongók és a könyvkiadók kérlelése ellenére sem volt hajlandó folytatni a történetet.

522-195009.jpg

Elfújta a szél (Fotó/Forrás: port.hu)

1949. augusztus 16-án egy részeg taxisofőr a saját háza előtt gázolta halálra, amikor a férjével moziba indultak. Korai halála miatt sokáig azt hitték, hogy az Elfújta a szél az egyetlen regénye.

Csak évtizedekkel később bukkantak rá egy fiatalkori kisregényére, az Elsüllyedt múltra.

Az Elfújta a szél népszerűsége a tragédia ellenére is töretlen maradt, ezért 1988-ban megbízták Alexandra Ripley-t, hogy írja meg a regény folytatását. Az írónő előtanulmányként hatszor olvasta el a művet, sőt kéziratos másolatokat is készített, hogy írása minél jobban közelítsen Mitchell stílusához. A Scarlett 1992-ben jelent meg egyszerre negyven országban, tizennyolc nyelvre lefordítva. Ezt is vászonra álmodták, ám népszerűsége messze elmaradt az eredeti műétől.

Margaret Mitchell háza ma turistalátványosság, a közelben tematikus múzeum található, de elkészítették Tara mását is, ahol korabeli ruhákba öltözött személyzet mesél a látogatóknak polgárháború időszakáról.

Fejléckép: Margaret Mitchell (fotó: Photo 12/Universal Images Group / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv centenárium

Hozd magaddal a diákod és kapsz egy Mészölyt!

Mészöly Miklós születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó 10 ezer ajándék könyvvel ünnepli. Az évfordulóra Nem felelt meg neki címmel állítottak össze egy novelláskötetet az író elbeszéléseiből, amely diákigazolvány ellenében a könyvesboltokban átvehető. 
Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.