Könyv

120 éve született az Elfújta a szél írója, Margaret Mitchell

2020.11.08. 16:30
Ajánlom
Margaret Mitchell 1900. november 8-án született Atlantában, és bár soha nem készült tudatosan írói pályára, Elfújta a szél című regénye a mai napig az egyik legolvasottabb könyv a Biblia után az Egyesült Államokban.

Mitchell, miután orvosi tanulmányait félbe kellett hagynia, az Atlanta Journalnél helyezkedett el. Újságírói karrierje azonban csak kis ideig ívelhetett felfelé, ugyanis a húszas évek végén eltörte a karját. Ekkor, a kényszerszabadság alatt kezdte el papírra vetni az Elfújta a szél vázlatát.

Kockás füzetek lapjain elevenedett meg Scarlet O’Hara története, ami az amerikai polgárháború időszakába kalauzolja el az olvasókat.

A csaknem ezer oldalas regény 1936. július 6-án jelent meg, és öt éven belül 3,5 millió példányt adtak el belőle. Volt, hogy egyetlen nap alatt ötvenezer példányt értékesítettek, és a megfilmesítés jogát már a kiadás évében megvásárolta David O. Selznick. Ötvenezer dollárt fizetett Mitchellnek, ennyi pénzt addig elsőkönyves szerzőnek még nem ajánlottak. A díj sem váratott magára sokáig,

munkásságát 1937-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták.

Az 1939-ben elkészült film bevételi rekordot döntött, a Victor Fleming rendezte, Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével készült mű 3,9 millió dollár bevételt hozott és kilenc Oscar-díjjal jutalmazták. Margaret Mitchell azonban a minden várakozást felülmúló siker, valamint a rajongók és a könyvkiadók kérlelése ellenére sem volt hajlandó folytatni a történetet.

522-195009.jpg

Elfújta a szél (Fotó/Forrás: port.hu)

1949. augusztus 16-án egy részeg taxisofőr a saját háza előtt gázolta halálra, amikor a férjével moziba indultak. Korai halála miatt sokáig azt hitték, hogy az Elfújta a szél az egyetlen regénye.

Csak évtizedekkel később bukkantak rá egy fiatalkori kisregényére, az Elsüllyedt múltra.

Az Elfújta a szél népszerűsége a tragédia ellenére is töretlen maradt, ezért 1988-ban megbízták Alexandra Ripley-t, hogy írja meg a regény folytatását. Az írónő előtanulmányként hatszor olvasta el a művet, sőt kéziratos másolatokat is készített, hogy írása minél jobban közelítsen Mitchell stílusához. A Scarlett 1992-ben jelent meg egyszerre negyven országban, tizennyolc nyelvre lefordítva. Ezt is vászonra álmodták, ám népszerűsége messze elmaradt az eredeti műétől.

Margaret Mitchell háza ma turistalátványosság, a közelben tematikus múzeum található, de elkészítették Tara mását is, ahol korabeli ruhákba öltözött személyzet mesél a látogatóknak polgárháború időszakáról.

Fejléckép: Margaret Mitchell (fotó: Photo 12/Universal Images Group / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv ajánló

Orvos-Tóth Noémi nyitja meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek.