Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

2020.05.22. 15:20
Ajánlom
A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

A Harry Potter és a bölcsek köve ritka példányára még 12 évvel ezelőtt bukkant rá egy tanár - számolt be a BBC. A kötetért 33 ezer fontot, vagyis több, mint 12,8 millió forintot fizetett egy vásárló. A névtelenségét megőrző megtaláló az iskolai szemetesben fedezte a a két papírborítós és egy keménytáblás, első kiadású kötetet, amikor a helyi KLIK érkezése előtt rendet csináltak a könyvtárban. 

"Az, hogy elégedett vagyok, nagyon enyhe kifejezés" - nyilatkozta a titokzatos megtaláló, miután a két papírborítójú regényt korábban 3400 és 3000 fontért (megközelítőleg 1,7 és 1,3 millió forint) sikerült eladnia Staffordshire-ben, a Bishton Hallban tartott online aukción.

A Harry Potter és a bölcsek kövének keménytáblás első kiadásból mindössze 500 darabot nyomtattak 1997-ben, ezt elsősorban iskoláknak és könyvtáraknak küldték el.

Ezek alapján az azóta ikonikussá vált regényfolyam első kötetének árát előzetesen 8 és 12 ezer font (3,1 és 4,6 millió forint) közé becsülték. 

Végül heves licitharcban egy angol magánszemély vásárolta meg a könyvet - tudatta a Hansons Aukciósház. 

Milliókat érő hétköznapi könyvek

A Harry Potter és a bölcsek kövének első, velszi kiadása (Fotó/Forrás: Loveantiques.com)

Ez volt egyébként a harmadik ilyen kötet, amelyet a cég az elmúlt 12 hónapban felfedezett.

Ezek a gyűjtők Szent Gráljai

- fogalmazott Jim Spencer, a Derbyshire-i székhelyű aukciósház könyvszakértője. "Fantasztikus látni, hogy a Harry Potter könyvek ilyen jó áron kelnek el és ilyen nagy érdeklődés övezi az aukciókat."

(a címlapfotón látható kötet csak illusztráció)

(via BBC)

Önnél is megbújhat egy milliókat érő A hobbit vagy Harry Potter-kötet

Kapcsolódó

Önnél is megbújhat egy milliókat érő A hobbit vagy Harry Potter-kötet

Nemcsak a többszáz éves kódexek érhetnek vagyonokat, hanem a XX. századi könyvek, akár a mesék is lehetnek hihetetlenül értékesek, ha a megfelelő kiadás van a birtokunkban. Megmutatjuk, melyik köteteket keresse az otthoni könyvespolcokon, ha meg akar gazdagodni. Összeállították azoknak a legdrágább antikvár könyvek listáját, melyek nemcsak gyűjtőknél esélyes, hogy megvannak, hanem egy átlag háztartásban is felbukkanhatnak.

15 dolog, amit nem tudtál a Harry Potter-univerzumról

15 dolog, amit nem tudtál a Harry Potter-univerzumról

Felkészülésképpen a jövő héten mozikba kerülő új filmre összegyűjtöttünk 15 érdekességet az eredeti könyvekről és filmekről, amit csak a legelvadultabb rajongók tud(hat)nak. Vigyázat! Spoilerveszély!!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Trianon100

Ilyen volt átélni Trianont

Trianon és a hozzá kapcsolódó valamennyi kérdés olyan erős politikai felhangot kapott, hogy minden, a témával kapcsolatos kutatás vagy kötet darázsfészekbe nyúl. Tudva, hogy milyen heves érzelmeket vált ki az I. világháborút lezáró egyezmény, meglepő, milyen keveset beszélünk az egyes emberekre gyakorolt hatásáról, s arról, hogy miképp csapódott le a mindennapokban, a lakosságon a területek elcsatolása. Ablonczy Balázs történész ezt a hiányosságot igyekszik pótolni a napokban megjelent az Ismeretlen Trianon című kötetével.
Könyv hír

Száztizenhárom új taggal bővülhet a DIA digitális könyvtár

Többek közt Bibó István, Borbély Szilárd, Károlyi Amy, Polcz Alaine és Szepes Mária hagyatéka kerülhet digitalizálásra, hogy aztán ingyenesen hozzáférhető legyen az intézmény honlapján.
Könyv hír

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.
Könyv hír

Fiatal irodalmároknak szóló alkotói pályázatokat írtak ki

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett Móricz Zsigmond-, Örkény István- és Babits Mihály-ösztöndíj beadási határideje július elseje.
Könyv ajánló

Online rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt

Szerdától vasárnapig, június 7-ig öt napon át ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket. Tematikus napon, a témához kapcsolódó kötetekkel emlékeznek meg Trianonról. A Margó Extrában délutánonként művészek beszélnek az olvasáshoz fűződő viszonyukról.