Könyv

150 éve hunyt el az „ötödik testőr”, Alexandre Dumas

2020.12.05. 14:00
Ajánlom
1870. december 5-én hunyt el a francia irodalom egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb írója, A három testőr és a Monte Cristo grófja alkotója, az idősebb Alexandre Dumas.

Dumas az Aisne megyei Villers-Cotterets-ben született 1802. július 24-én. Apja, egy márki és egy mulatt asszony törvénytelen fia közkatonaként kezdte és Napóleon hadjáratai idején egészen a tábornoki rangig vitte. 1806-ban azonban fiatalon meghalt, és a család életében nehéz időszak következett, szegénységük miatt a gyermek Dumas taníttatására sem igen futotta, ennek ellenére ő mindent elolvasott, ami csak a keze ügyébe került.

GettyImages-463965147-195726.jpg

Alexandre Dumas és szeretője, Adah Isaacs Menken (Fotó/Forrás: The Print Collector/Print Collector/Getty Images Hungary)

Húszéves korában a család kapcsolatainak köszönhetően Párizsba került,

ahol iratmásolói állást kapott az orléans-i herceg udvarában. Mozgalmas párizsi élete során számtalan kedvese volt, egyiküktől született fia, az ifjabb Alexandre később maga is író lett. Négy évig egy Ida Ferrier nevű színésznő volt a felesége, akitől 1844-ben vált el. Viszontagságos ifjúkoráról és a korabeli társadalmi életről később a 22 kötetben megjelent Emlékeim című művében adott számot.

Első sikereit az 1820-as évek közepén mai szemmel nézve igencsak kidolgozatlan és melodramatikus színművekkel aratta, ezek a kor legtöbbet játszott és legnépszerűbb darabjai közé tartoztak. Érdeklődése fokozatosan a történelmi és kalandregények felé fordult, gyors egymásutánban jelentette meg rendkívül szórakoztató műveit. Hogy az iramot bírja, úgynevezett íróműhelyt állított fel, ahol számos munkatárssal dolgozott és dolgoztatott.

1840 és 1855 között születtek a legnépszerűbb Dumas-regények: A három testőr, a Húsz év múlva, a Bragelonne vicomte, a Monte Cristo grófja, A királyné lovagja, az Egy orvos naplója, A királyné nyakéke, A fekete tulipán és a Korzikai testvérek.

1848-ban a republikánus érzelmű Dumas tevékenyen részt vett a forradalomban. 1851-ben önkéntes emigrációba vonult, hosszabb utazást tett Oroszországban és Angliában. 1860-ban csatlakozott Garibaldihoz, A garibaldisták címmel megírta az olasz szabadsághős emlékiratait, s lapot is szerkesztettek együtt. Franciaországba visszatérve színházat alapított, lapot szerkesztett – mindezt azért, hogy a pazarló életmódját finanszírozó hitelezőket ki tudja fizetni. Vállalkozásai azonban sorra tönkrementek, a túlfeszített munka pedig aláásta egészségét.

Élete utolsó éveiben a Nagy Konyhaszótár című munkáján dolgozott, amelynek 1300 oldalán háromezer recept szerepelt, rengeteg novellával, kalanddal kiegészítve. A monumentális opusz, amelyet ő maga a főművének tekintett, csak halála után, 1873-ban jelent meg, magyarul először 2014-ben adták ki a rövidített változatát.
A közszeretetnek örvendő író 68 éves korában, 1870. december 5-én halt meg Puys-ben, a normandiai Dieppe közelében. Hamvai szülővárosa, Villers-Cotterets temetőjéből 2002-ben átkerültek a Panthéonba, a francia „halhatatlanok” közé.

Dumas népszerűségének titka, hogy műveiben minden olyan elem megtalálható, amely lebilincseli az olvasót: érdekes, kalandos, szerelemmel, cselszövéssel, ármánnyal és bajvívással teli történetek, jól megrajzolt, színes és eleven háttér, humor és könnyed hangvétel.

Kritikusai ugyan fanyalognak, hogy a mennyiség – mintegy 300 kötetnyi próza – a minőség rovására ment, ám az olvasóközönséget ez a legkevésbé sem érdekli, Dumas napjainkban is az egyik legolvasottabb író a világon, történeteit közel száz nyelvre fordították le.

GettyImages-171095615-194830.jpg

Az első illusztrációk egyike Dumas A három testőr című regényéhez (Fotó/Forrás: Culture Club / Getty Images Hungary)

A művészeti ágak közül elsősorban a filmet ihlették meg regényei, csaknem kétszáz film készült belőlük, felsorolni is nehéz lenne, hányszor és hányféle változatban vitték például vászonra A három testőr és Monte Cristo grófjának történetét, a legtöbbször világsztárok főszereplésével.

Dumas egykori otthonát, a Párizs közeli Le Port-Marly városkában álló Monte Cristo-kastélynak nevezett neoreneszánsz palotát 2015-16-ban újították fel, és tették a nagyközönség számára is látogathatóvá.

Fejléckép: Alexandre Dumas (forrás: Apic / Getty Images Hungary)

Az MTVA Sajtóarchívumának portréja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Könyv hír

Nem adják át idén a Libri irodalmi díjakat

A Libri az olvasás népszerűsítését célzó programok létrehozását tervezi, amelynek részeként egy interaktív kampányt is elindítanak a honlapjukon.
Könyv podcast

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.
Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.
Könyv ajánló

Irodalom az egész családnak – Idén is megrendezik az IRKÁT

Második alkalommal rendezik meg az Irodalmi Kavalkád (IRKA) elnevezésű egynapos irodalmi és összművészeti programot, amelynek fókuszában ezúttal Petőfi Sándor költészete áll.