Könyv

150 éve hunyt el az „ötödik testőr”, Alexandre Dumas

2020.12.05. 14:00
Ajánlom
1870. december 5-én hunyt el a francia irodalom egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb írója, A három testőr és a Monte Cristo grófja alkotója, az idősebb Alexandre Dumas.

Dumas az Aisne megyei Villers-Cotterets-ben született 1802. július 24-én. Apja, egy márki és egy mulatt asszony törvénytelen fia közkatonaként kezdte és Napóleon hadjáratai idején egészen a tábornoki rangig vitte. 1806-ban azonban fiatalon meghalt, és a család életében nehéz időszak következett, szegénységük miatt a gyermek Dumas taníttatására sem igen futotta, ennek ellenére ő mindent elolvasott, ami csak a keze ügyébe került.

GettyImages-463965147-195726.jpg

Alexandre Dumas és szeretője, Adah Isaacs Menken (Fotó/Forrás: The Print Collector/Print Collector/Getty Images Hungary)

Húszéves korában a család kapcsolatainak köszönhetően Párizsba került,

ahol iratmásolói állást kapott az orléans-i herceg udvarában. Mozgalmas párizsi élete során számtalan kedvese volt, egyiküktől született fia, az ifjabb Alexandre később maga is író lett. Négy évig egy Ida Ferrier nevű színésznő volt a felesége, akitől 1844-ben vált el. Viszontagságos ifjúkoráról és a korabeli társadalmi életről később a 22 kötetben megjelent Emlékeim című művében adott számot.

Első sikereit az 1820-as évek közepén mai szemmel nézve igencsak kidolgozatlan és melodramatikus színművekkel aratta, ezek a kor legtöbbet játszott és legnépszerűbb darabjai közé tartoztak. Érdeklődése fokozatosan a történelmi és kalandregények felé fordult, gyors egymásutánban jelentette meg rendkívül szórakoztató műveit. Hogy az iramot bírja, úgynevezett íróműhelyt állított fel, ahol számos munkatárssal dolgozott és dolgoztatott.

1840 és 1855 között születtek a legnépszerűbb Dumas-regények: A három testőr, a Húsz év múlva, a Bragelonne vicomte, a Monte Cristo grófja, A királyné lovagja, az Egy orvos naplója, A királyné nyakéke, A fekete tulipán és a Korzikai testvérek.

1848-ban a republikánus érzelmű Dumas tevékenyen részt vett a forradalomban. 1851-ben önkéntes emigrációba vonult, hosszabb utazást tett Oroszországban és Angliában. 1860-ban csatlakozott Garibaldihoz, A garibaldisták címmel megírta az olasz szabadsághős emlékiratait, s lapot is szerkesztettek együtt. Franciaországba visszatérve színházat alapított, lapot szerkesztett – mindezt azért, hogy a pazarló életmódját finanszírozó hitelezőket ki tudja fizetni. Vállalkozásai azonban sorra tönkrementek, a túlfeszített munka pedig aláásta egészségét.

Élete utolsó éveiben a Nagy Konyhaszótár című munkáján dolgozott, amelynek 1300 oldalán háromezer recept szerepelt, rengeteg novellával, kalanddal kiegészítve. A monumentális opusz, amelyet ő maga a főművének tekintett, csak halála után, 1873-ban jelent meg, magyarul először 2014-ben adták ki a rövidített változatát.
A közszeretetnek örvendő író 68 éves korában, 1870. december 5-én halt meg Puys-ben, a normandiai Dieppe közelében. Hamvai szülővárosa, Villers-Cotterets temetőjéből 2002-ben átkerültek a Panthéonba, a francia „halhatatlanok” közé.

Dumas népszerűségének titka, hogy műveiben minden olyan elem megtalálható, amely lebilincseli az olvasót: érdekes, kalandos, szerelemmel, cselszövéssel, ármánnyal és bajvívással teli történetek, jól megrajzolt, színes és eleven háttér, humor és könnyed hangvétel.

Kritikusai ugyan fanyalognak, hogy a mennyiség – mintegy 300 kötetnyi próza – a minőség rovására ment, ám az olvasóközönséget ez a legkevésbé sem érdekli, Dumas napjainkban is az egyik legolvasottabb író a világon, történeteit közel száz nyelvre fordították le.

GettyImages-171095615-194830.jpg

Az első illusztrációk egyike Dumas A három testőr című regényéhez (Fotó/Forrás: Culture Club / Getty Images Hungary)

A művészeti ágak közül elsősorban a filmet ihlették meg regényei, csaknem kétszáz film készült belőlük, felsorolni is nehéz lenne, hányszor és hányféle változatban vitték például vászonra A három testőr és Monte Cristo grófjának történetét, a legtöbbször világsztárok főszereplésével.

Dumas egykori otthonát, a Párizs közeli Le Port-Marly városkában álló Monte Cristo-kastélynak nevezett neoreneszánsz palotát 2015-16-ban újították fel, és tették a nagyközönség számára is látogathatóvá.

Fejléckép: Alexandre Dumas (forrás: Apic / Getty Images Hungary)

Az MTVA Sajtóarchívumának portréja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.