Könyv

173 kiadó részvételével rendezik meg szeptember elején az Ünnepi Könyvhetet

2021.08.26. 14:50
Ajánlom
140 könyves pavilonnal, 70 könyvbemutató beszélgetéssel és több mint ezer dedikálással várják az érdeklődőket szeptember 2-5. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén.

Tavaly csak az online térben tudták megtartani az eseményt, ám mint azt dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke az augusztus 26-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, az emberek már telítődtek az online térrel, a személytelenség pedig nem kedvez a könyveknek. Az olvasók és a kiadók részéről is egyértelmű igény mutatkozott az élőben tartandó esemény iránt, ezért is külön öröm, hogy immár a szokott helyszínen, a Vörösmarty téren, valamint a Duna-korzó területén rendezhetik meg újra az Ünnepi Könyvhetet szeptember 2-5. között.

IMG_20210826_111431-141745.jpg

dr. Gál Katalin, a MKKE elnöke beszél az Ünnepi Könyvhét sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Fidelio)

A szervezők szellősebb beépítéssel, két színpaddal, fertőtlenítő állomásokkal és maszkokkal készülnek, és a tervek szerint rendszeresen fertőtlenítik majd a színpad előtti székeket, az információs pultokat. A népszerű írók dedikálásánál kialakuló tömeget úgy igyekeznek elkerülni, hogy ezeket nem egyszerre, hanem különböző időpontokban hirdetik meg a kiadók, és igénybe veszik a központi, a standoktól elkülönülő dedikálóhelyeket is.

Az eseményre eddig 1038 dedikálást hirdettek meg, a részletes időpontok megtalálhatók az Ünnepi Könyvhét hivatalos oldalán.

az_unnepi_konyvhet_pillanatkepei_09-145024.jpg

Grecsó Krisztián dedikál az Ünnepi Könyvhéten (Fotó/Forrás: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

Idén 140 könyves pavilonban 173 kiadó kínálja a könyveit. A két színpadon, a Vigadó téren és a Vörösmarty téren reggel 10 és este 7 között több mint 70 könyvbemutató beszélgetés lesz. A gyerekeket a Vigadó téri gyerekkönyv részlegnél az MKKE szervezésében Kárász Eszter és Mesezenekara, valamint a Betűtészta Kiadó bábjátéka és más játékos, zenés, a kiadók által szervezett programok várják. A Korzóra települ ki a határon túli magyar irodalom: jelen lesznek az erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar könyvkiadók és szerzők is.

A Vörösmarty téren pénteken és szombaton este koncert zárja a napot: pénteken a Canarro zenekar, szombaton Müller Péter és a Könyvhat lép fel.

az_unnepi_konyvhet_pillanatkepei_06-144156.jpg

Ünnepi Könyvhét (Fotó/Forrás: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

A Könyvhét szeptember 2-án déltől nyit, naponta reggel 10-től este 7-ig nyitva lesznek a könyvárusító helyek. A hivatalos megnyitót szeptember 2-án 15 órakor tartják a Vám és Pénzügyőrség fúvószenekarának felvonulásával és térzenéjével, ünnepi megnyitóbeszédet mond Szabó T. Anna költő, író, műfordító. A megnyitó után a Szép Magyar Könyv 2020 verseny ünnepélyes díjkiosztására kerül sor, ahol bemutatják a díjazott könyveket és alkotóikat.

A legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára kiírt Szép Magyar Könyv versenyen 83 kiadó vett részt, akik összesen 147 kötettel neveztek. A díjak odaítéléséről idén az MKKE Elnöksége által felkért öt tagú szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Benedek Barna, Nagy Gabriella és Wunderlich Péter voltak.

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjazott kötetei

IMG_20210826_105455-141746.jpg

A Szép Magyar Könyv verseny díjazott kötetei (Fotó/Forrás: Fidelio)

A győztes Szépirodalom kategóriában: László Noémi: Műrepülés (Gutenberg Kiadó)

A győztes Gyermek és ifjúsági könyvek kategóriában: Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be (Koinónia Kiadó)

A győztes Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategóriában: Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten (ARTEM/BOOKS Kiadó)

A győztes Könyvsorozatok kategóriában: Grecsó Krisztián: Pletykaanyu; Isten hozott; Harminc év napsütés; Vera (Magvető Kiadó)

A győztes Szakkönyv kategóriában: Monok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ)

A győztesek Az Év Illusztrátora kategóriában:

  • gyermekirodalom: Kiss Ottó, Merényi Ágnes: A piros tengeralattjáró (Betűtészta Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft.)
  • felnőttirodalom: Szerb Antal: Utas és holdvilág (Libri – Scolar)

A győztes Múzeumi művészeti könyvek kategóriában: Árvai Mária, Véri Dániel: A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött (Ferenczy Múzeumi Centrum)

 

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny különdíjasai

A köztársasági elnök különdíjaBarokk freskófestészet Magyarországon II. (MMA Kiadó)

A miniszterelnök különdíja: Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva, Horváth Zsuzsa, Katona Júlia, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit, Lukács József, Sisa József: Az országház építése és művészete (Országház Könyvkiadó)

A főpolgármester különdíja: Presser Gábor: Presser könyve (Helikon Kiadó)

Az MTA különdíjaGyurgyák János szerk.:Trianon 100 (Osiris Kiadó)

Tamás László-díjFaludy György, François Villon: François Villon balladái Faludy György átköltésében (Európa Könyvkiadó)

Az EMMI 3 különdíja:

  • Csalár Bence: Színfalak mögött. A magyar divat. (BOOOK Kiadó)
  • Orosz István: Örömajkon örömének. (Méry Ratio Kiadó)
  • Pintér Judit szerk.: Sára Sándor. (MMA Kiadó)

Az MKKE különdíjaKrúdy Gyula: Book of dreams (Club of Odd Volues - Boston, Gyomai Kner Nyomda Zrt.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

A személyes emlékek gyökereinek, elidegenedéseinek és kollektív korlátainak bátor és éles feltárásáért francia író veheti át idén a legrangosabb irodalmi elismerést. Annie Ernaux-nak legutóbb 2021-ben jelent meg könyve magyarul, Évek címmel a Magvető Kiadónál.
Könyv podcast

„A Balzac utca sarkán elhatároztam, hogy menő leszek” – Balázsy Panna a Lírástudók vendége

Az Ökobanda második részében négy jóbarát minden követ megmozgat, hogy felhívják az emberek figyelmét a jó levegő fontosságára. A mesekönyvek írójával, Balázsy Pannával környezettudatosságról, gyerekkori élményekről és a mai fiatal generációról beszélgetett a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv hír

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Könyv beszámoló

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.
Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.