Könyv

173 kiadó részvételével rendezik meg szeptember elején az Ünnepi Könyvhetet

2021.08.26. 14:50
Ajánlom
140 könyves pavilonnal, 70 könyvbemutató beszélgetéssel és több mint ezer dedikálással várják az érdeklődőket szeptember 2-5. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén.

Tavaly csak az online térben tudták megtartani az eseményt, ám mint azt dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke az augusztus 26-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, az emberek már telítődtek az online térrel, a személytelenség pedig nem kedvez a könyveknek. Az olvasók és a kiadók részéről is egyértelmű igény mutatkozott az élőben tartandó esemény iránt, ezért is külön öröm, hogy immár a szokott helyszínen, a Vörösmarty téren, valamint a Duna-korzó területén rendezhetik meg újra az Ünnepi Könyvhetet szeptember 2-5. között.

IMG_20210826_111431-141745.jpg

dr. Gál Katalin, a MKKE elnöke beszél az Ünnepi Könyvhét sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Fidelio)

A szervezők szellősebb beépítéssel, két színpaddal, fertőtlenítő állomásokkal és maszkokkal készülnek, és a tervek szerint rendszeresen fertőtlenítik majd a színpad előtti székeket, az információs pultokat. A népszerű írók dedikálásánál kialakuló tömeget úgy igyekeznek elkerülni, hogy ezeket nem egyszerre, hanem különböző időpontokban hirdetik meg a kiadók, és igénybe veszik a központi, a standoktól elkülönülő dedikálóhelyeket is.

Az eseményre eddig 1038 dedikálást hirdettek meg, a részletes időpontok megtalálhatók az Ünnepi Könyvhét hivatalos oldalán.

az_unnepi_konyvhet_pillanatkepei_09-145024.jpg

Grecsó Krisztián dedikál az Ünnepi Könyvhéten (Fotó/Forrás: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

Idén 140 könyves pavilonban 173 kiadó kínálja a könyveit. A két színpadon, a Vigadó téren és a Vörösmarty téren reggel 10 és este 7 között több mint 70 könyvbemutató beszélgetés lesz. A gyerekeket a Vigadó téri gyerekkönyv részlegnél az MKKE szervezésében Kárász Eszter és Mesezenekara, valamint a Betűtészta Kiadó bábjátéka és más játékos, zenés, a kiadók által szervezett programok várják. A Korzóra települ ki a határon túli magyar irodalom: jelen lesznek az erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar könyvkiadók és szerzők is.

A Vörösmarty téren pénteken és szombaton este koncert zárja a napot: pénteken a Canarro zenekar, szombaton Müller Péter és a Könyvhat lép fel.

az_unnepi_konyvhet_pillanatkepei_06-144156.jpg

Ünnepi Könyvhét (Fotó/Forrás: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

A Könyvhét szeptember 2-án déltől nyit, naponta reggel 10-től este 7-ig nyitva lesznek a könyvárusító helyek. A hivatalos megnyitót szeptember 2-án 15 órakor tartják a Vám és Pénzügyőrség fúvószenekarának felvonulásával és térzenéjével, ünnepi megnyitóbeszédet mond Szabó T. Anna költő, író, műfordító. A megnyitó után a Szép Magyar Könyv 2020 verseny ünnepélyes díjkiosztására kerül sor, ahol bemutatják a díjazott könyveket és alkotóikat.

A legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára kiírt Szép Magyar Könyv versenyen 83 kiadó vett részt, akik összesen 147 kötettel neveztek. A díjak odaítéléséről idén az MKKE Elnöksége által felkért öt tagú szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Benedek Barna, Nagy Gabriella és Wunderlich Péter voltak.

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjazott kötetei

IMG_20210826_105455-141746.jpg

A Szép Magyar Könyv verseny díjazott kötetei (Fotó/Forrás: Fidelio)

A győztes Szépirodalom kategóriában: László Noémi: Műrepülés (Gutenberg Kiadó)

A győztes Gyermek és ifjúsági könyvek kategóriában: Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be (Koinónia Kiadó)

A győztes Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategóriában: Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten (ARTEM/BOOKS Kiadó)

A győztes Könyvsorozatok kategóriában: Grecsó Krisztián: Pletykaanyu; Isten hozott; Harminc év napsütés; Vera (Magvető Kiadó)

A győztes Szakkönyv kategóriában: Monok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ)

A győztesek Az Év Illusztrátora kategóriában:

  • gyermekirodalom: Kiss Ottó, Merényi Ágnes: A piros tengeralattjáró (Betűtészta Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft.)
  • felnőttirodalom: Szerb Antal: Utas és holdvilág (Libri – Scolar)

A győztes Múzeumi művészeti könyvek kategóriában: Árvai Mária, Véri Dániel: A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött (Ferenczy Múzeumi Centrum)

 

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny különdíjasai

A köztársasági elnök különdíjaBarokk freskófestészet Magyarországon II. (MMA Kiadó)

A miniszterelnök különdíja: Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva, Horváth Zsuzsa, Katona Júlia, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit, Lukács József, Sisa József: Az országház építése és művészete (Országház Könyvkiadó)

A főpolgármester különdíja: Presser Gábor: Presser könyve (Helikon Kiadó)

Az MTA különdíjaGyurgyák János szerk.:Trianon 100 (Osiris Kiadó)

Tamás László-díjFaludy György, François Villon: François Villon balladái Faludy György átköltésében (Európa Könyvkiadó)

Az EMMI 3 különdíja:

  • Csalár Bence: Színfalak mögött. A magyar divat. (BOOOK Kiadó)
  • Orosz István: Örömajkon örömének. (Méry Ratio Kiadó)
  • Pintér Judit szerk.: Sára Sándor. (MMA Kiadó)

Az MKKE különdíjaKrúdy Gyula: Book of dreams (Club of Odd Volues - Boston, Gyomai Kner Nyomda Zrt.)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.