Könyv

173 kiadó részvételével rendezik meg szeptember elején az Ünnepi Könyvhetet

2021.08.26. 14:50
Ajánlom
140 könyves pavilonnal, 70 könyvbemutató beszélgetéssel és több mint ezer dedikálással várják az érdeklődőket szeptember 2-5. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén.

Tavaly csak az online térben tudták megtartani az eseményt, ám mint azt dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke az augusztus 26-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, az emberek már telítődtek az online térrel, a személytelenség pedig nem kedvez a könyveknek. Az olvasók és a kiadók részéről is egyértelmű igény mutatkozott az élőben tartandó esemény iránt, ezért is külön öröm, hogy immár a szokott helyszínen, a Vörösmarty téren, valamint a Duna-korzó területén rendezhetik meg újra az Ünnepi Könyvhetet szeptember 2-5. között.

IMG_20210826_111431-141745.jpg

dr. Gál Katalin, a MKKE elnöke beszél az Ünnepi Könyvhét sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Fidelio)

A szervezők szellősebb beépítéssel, két színpaddal, fertőtlenítő állomásokkal és maszkokkal készülnek, és a tervek szerint rendszeresen fertőtlenítik majd a színpad előtti székeket, az információs pultokat. A népszerű írók dedikálásánál kialakuló tömeget úgy igyekeznek elkerülni, hogy ezeket nem egyszerre, hanem különböző időpontokban hirdetik meg a kiadók, és igénybe veszik a központi, a standoktól elkülönülő dedikálóhelyeket is.

Az eseményre eddig 1038 dedikálást hirdettek meg, a részletes időpontok megtalálhatók az Ünnepi Könyvhét hivatalos oldalán.

az_unnepi_konyvhet_pillanatkepei_09-145024.jpg

Grecsó Krisztián dedikál az Ünnepi Könyvhéten (Fotó/Forrás: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

Idén 140 könyves pavilonban 173 kiadó kínálja a könyveit. A két színpadon, a Vigadó téren és a Vörösmarty téren reggel 10 és este 7 között több mint 70 könyvbemutató beszélgetés lesz. A gyerekeket a Vigadó téri gyerekkönyv részlegnél az MKKE szervezésében Kárász Eszter és Mesezenekara, valamint a Betűtészta Kiadó bábjátéka és más játékos, zenés, a kiadók által szervezett programok várják. A Korzóra települ ki a határon túli magyar irodalom: jelen lesznek az erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar könyvkiadók és szerzők is.

A Vörösmarty téren pénteken és szombaton este koncert zárja a napot: pénteken a Canarro zenekar, szombaton Müller Péter és a Könyvhat lép fel.

az_unnepi_konyvhet_pillanatkepei_06-144156.jpg

Ünnepi Könyvhét (Fotó/Forrás: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

A Könyvhét szeptember 2-án déltől nyit, naponta reggel 10-től este 7-ig nyitva lesznek a könyvárusító helyek. A hivatalos megnyitót szeptember 2-án 15 órakor tartják a Vám és Pénzügyőrség fúvószenekarának felvonulásával és térzenéjével, ünnepi megnyitóbeszédet mond Szabó T. Anna költő, író, műfordító. A megnyitó után a Szép Magyar Könyv 2020 verseny ünnepélyes díjkiosztására kerül sor, ahol bemutatják a díjazott könyveket és alkotóikat.

A legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára kiírt Szép Magyar Könyv versenyen 83 kiadó vett részt, akik összesen 147 kötettel neveztek. A díjak odaítéléséről idén az MKKE Elnöksége által felkért öt tagú szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Benedek Barna, Nagy Gabriella és Wunderlich Péter voltak.

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjazott kötetei

IMG_20210826_105455-141746.jpg

A Szép Magyar Könyv verseny díjazott kötetei (Fotó/Forrás: Fidelio)

A győztes Szépirodalom kategóriában: László Noémi: Műrepülés (Gutenberg Kiadó)

A győztes Gyermek és ifjúsági könyvek kategóriában: Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be (Koinónia Kiadó)

A győztes Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategóriában: Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten (ARTEM/BOOKS Kiadó)

A győztes Könyvsorozatok kategóriában: Grecsó Krisztián: Pletykaanyu; Isten hozott; Harminc év napsütés; Vera (Magvető Kiadó)

A győztes Szakkönyv kategóriában: Monok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ)

A győztesek Az Év Illusztrátora kategóriában:

  • gyermekirodalom: Kiss Ottó, Merényi Ágnes: A piros tengeralattjáró (Betűtészta Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft.)
  • felnőttirodalom: Szerb Antal: Utas és holdvilág (Libri – Scolar)

A győztes Múzeumi művészeti könyvek kategóriában: Árvai Mária, Véri Dániel: A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött (Ferenczy Múzeumi Centrum)

 

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny különdíjasai

A köztársasági elnök különdíjaBarokk freskófestészet Magyarországon II. (MMA Kiadó)

A miniszterelnök különdíja: Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva, Horváth Zsuzsa, Katona Júlia, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit, Lukács József, Sisa József: Az országház építése és művészete (Országház Könyvkiadó)

A főpolgármester különdíja: Presser Gábor: Presser könyve (Helikon Kiadó)

Az MTA különdíjaGyurgyák János szerk.:Trianon 100 (Osiris Kiadó)

Tamás László-díjFaludy György, François Villon: François Villon balladái Faludy György átköltésében (Európa Könyvkiadó)

Az EMMI 3 különdíja:

  • Csalár Bence: Színfalak mögött. A magyar divat. (BOOOK Kiadó)
  • Orosz István: Örömajkon örömének. (Méry Ratio Kiadó)
  • Pintér Judit szerk.: Sára Sándor. (MMA Kiadó)

Az MKKE különdíjaKrúdy Gyula: Book of dreams (Club of Odd Volues - Boston, Gyomai Kner Nyomda Zrt.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.