Könyv

176 éve találkozott a közönség először Edmond Dantes nevével

2020.08.28. 10:30
Ajánlom
A google ma a világhírű könyv első megjelenésére emlékeztet minket, Matt Cruickshank a regény történetét hét rajzban dolgozta fel.

176 éve ezen a napon jelent meg a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban, Alexandre Dumas világhírű regényének a Monte Cristo grófjának első fejezete, erre emlékeztet ma a Google is – írta meg a hvg.hu.

Alexandre Dumas teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie, 1802. július 24-én a Párizshoz közel eső Villers-Cotterêts-ben született. Mindössze négyéves volt, amikor apja meghalt szinte teljesen elszegényedett édesanyjának igen nehéz körülmények között kellett felnevelnie. Az ifjú Alexandre imádta a könyveket, elolvasott mindent, ami csak a kezébe került. Húszévesen költözött Párizsba, ekkor kezdett újságcikkeket és színdarabokat hívni.

1829-ben aratta első nagyobb közönségsikerét a III. Henrik udvara című drámával, ezt követte a Krisztina királynő és innentől már megengedhette magának, hogy polgári munkáját feladja és minden idejét az írásnak szentelje.

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas (Fotó/Forrás: Apic / Getty Images Hungary)

Több sikeres színdarab megírása után Dumas figyelme a regények felé fordult. 1838-ban, az újságoknál nagy volt a kereslet a több részletben közölhető regények iránt, egyszerűen újraírta az egyik színdarabját, és ez lett az első folytatásos regénye. A „Le Capitaine Paul” tette lehetővé számára egy alkotóműhely létrehozását, ahol több száz történet íródott, mind az ő személyes irányításával.

Dumas számos szellemíró segítségét is igénybe vette. Közülük a legismertebb Auguste Maquet volt. Maquet vázolta fel például a Monte Cristo grófja cselekményét. Amikor együtt dolgoztak, Maquet találta ki és vázolta fel a cselekményt, Dumas pedig kidolgozta a részleteket, párbeszédeket, és a befejező részeket.

A Monte Cristo grófja is  is folytatásos formában jelent meg először a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban. Az első fejezet 1844. augusztus 28-án jelent meg.

MonteChristo-105746.jpg

Monte Cristo grófja (Fotó/Forrás: Google)

A világirodalmi klasszikussá nőtt mű Edmond Dantes tengerészről szól, akit börtönbe zártak és megvádoltak minden ok nélkül. 14 év várfogság után szökött meg kalandos úton If várából, a félelmetes szigetbörtönből. Kiszabadulása után bosszút állt azokon, akik hamisan vádolták.

A regény ma már alapmű, a világ számtalan iskolájában kötelező olvasmányként is szerepel. Számos alkalommal megfilmesítették, de készült belőle színdarab és musical is.

Fejléckép:  Matt Cruickshank rajza Alexandre Dumas-ról, 2020 (forrás: Google)

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Kapcsolódó

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Édesapja a legmagasabb rangig eljutó színesbőrű katona volt, Dumas-t egy regénye miatt mégis élete végéig rasszizmussal vádolták. Ez csak egy az ellentmondások közül, amelyek végig kísérték a leghíresebb francia író életét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Színház

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Plusz

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.