Könyv

176 éve találkozott a közönség először Edmond Dantes nevével

2020.08.28. 10:30
Ajánlom
A google ma a világhírű könyv első megjelenésére emlékeztet minket, Matt Cruickshank a regény történetét hét rajzban dolgozta fel.

176 éve ezen a napon jelent meg a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban, Alexandre Dumas világhírű regényének a Monte Cristo grófjának első fejezete, erre emlékeztet ma a Google is – írta meg a hvg.hu.

Alexandre Dumas teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie, 1802. július 24-én a Párizshoz közel eső Villers-Cotterêts-ben született. Mindössze négyéves volt, amikor apja meghalt szinte teljesen elszegényedett édesanyjának igen nehéz körülmények között kellett felnevelnie. Az ifjú Alexandre imádta a könyveket, elolvasott mindent, ami csak a kezébe került. Húszévesen költözött Párizsba, ekkor kezdett újságcikkeket és színdarabokat hívni.

1829-ben aratta első nagyobb közönségsikerét a III. Henrik udvara című drámával, ezt követte a Krisztina királynő és innentől már megengedhette magának, hogy polgári munkáját feladja és minden idejét az írásnak szentelje.

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas (Fotó/Forrás: Apic / Getty Images Hungary)

Több sikeres színdarab megírása után Dumas figyelme a regények felé fordult. 1838-ban, az újságoknál nagy volt a kereslet a több részletben közölhető regények iránt, egyszerűen újraírta az egyik színdarabját, és ez lett az első folytatásos regénye. A „Le Capitaine Paul” tette lehetővé számára egy alkotóműhely létrehozását, ahol több száz történet íródott, mind az ő személyes irányításával.

Dumas számos szellemíró segítségét is igénybe vette. Közülük a legismertebb Auguste Maquet volt. Maquet vázolta fel például a Monte Cristo grófja cselekményét. Amikor együtt dolgoztak, Maquet találta ki és vázolta fel a cselekményt, Dumas pedig kidolgozta a részleteket, párbeszédeket, és a befejező részeket.

A Monte Cristo grófja is  is folytatásos formában jelent meg először a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban. Az első fejezet 1844. augusztus 28-án jelent meg.

MonteChristo-105746.jpg

Monte Cristo grófja (Fotó/Forrás: Google)

A világirodalmi klasszikussá nőtt mű Edmond Dantes tengerészről szól, akit börtönbe zártak és megvádoltak minden ok nélkül. 14 év várfogság után szökött meg kalandos úton If várából, a félelmetes szigetbörtönből. Kiszabadulása után bosszút állt azokon, akik hamisan vádolták.

A regény ma már alapmű, a világ számtalan iskolájában kötelező olvasmányként is szerepel. Számos alkalommal megfilmesítették, de készült belőle színdarab és musical is.

Fejléckép:  Matt Cruickshank rajza Alexandre Dumas-ról, 2020 (forrás: Google)

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Kapcsolódó

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Édesapja a legmagasabb rangig eljutó színesbőrű katona volt, Dumas-t egy regénye miatt mégis élete végéig rasszizmussal vádolták. Ez csak egy az ellentmondások közül, amelyek végig kísérték a leghíresebb francia író életét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.