Könyv

176 éve találkozott a közönség először Edmond Dantes nevével

2020.08.28. 10:30
Ajánlom
A google ma a világhírű könyv első megjelenésére emlékeztet minket, Matt Cruickshank a regény történetét hét rajzban dolgozta fel.

176 éve ezen a napon jelent meg a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban, Alexandre Dumas világhírű regényének a Monte Cristo grófjának első fejezete, erre emlékeztet ma a Google is – írta meg a hvg.hu.

Alexandre Dumas teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie, 1802. július 24-én a Párizshoz közel eső Villers-Cotterêts-ben született. Mindössze négyéves volt, amikor apja meghalt szinte teljesen elszegényedett édesanyjának igen nehéz körülmények között kellett felnevelnie. Az ifjú Alexandre imádta a könyveket, elolvasott mindent, ami csak a kezébe került. Húszévesen költözött Párizsba, ekkor kezdett újságcikkeket és színdarabokat hívni.

1829-ben aratta első nagyobb közönségsikerét a III. Henrik udvara című drámával, ezt követte a Krisztina királynő és innentől már megengedhette magának, hogy polgári munkáját feladja és minden idejét az írásnak szentelje.

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas (Fotó/Forrás: Apic / Getty Images Hungary)

Több sikeres színdarab megírása után Dumas figyelme a regények felé fordult. 1838-ban, az újságoknál nagy volt a kereslet a több részletben közölhető regények iránt, egyszerűen újraírta az egyik színdarabját, és ez lett az első folytatásos regénye. A „Le Capitaine Paul” tette lehetővé számára egy alkotóműhely létrehozását, ahol több száz történet íródott, mind az ő személyes irányításával.

Dumas számos szellemíró segítségét is igénybe vette. Közülük a legismertebb Auguste Maquet volt. Maquet vázolta fel például a Monte Cristo grófja cselekményét. Amikor együtt dolgoztak, Maquet találta ki és vázolta fel a cselekményt, Dumas pedig kidolgozta a részleteket, párbeszédeket, és a befejező részeket.

A Monte Cristo grófja is  is folytatásos formában jelent meg először a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban. Az első fejezet 1844. augusztus 28-án jelent meg.

MonteChristo-105746.jpg

Monte Cristo grófja (Fotó/Forrás: Google)

A világirodalmi klasszikussá nőtt mű Edmond Dantes tengerészről szól, akit börtönbe zártak és megvádoltak minden ok nélkül. 14 év várfogság után szökött meg kalandos úton If várából, a félelmetes szigetbörtönből. Kiszabadulása után bosszút állt azokon, akik hamisan vádolták.

A regény ma már alapmű, a világ számtalan iskolájában kötelező olvasmányként is szerepel. Számos alkalommal megfilmesítették, de készült belőle színdarab és musical is.

Fejléckép:  Matt Cruickshank rajza Alexandre Dumas-ról, 2020 (forrás: Google)

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Kapcsolódó

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Édesapja a legmagasabb rangig eljutó színesbőrű katona volt, Dumas-t egy regénye miatt mégis élete végéig rasszizmussal vádolták. Ez csak egy az ellentmondások közül, amelyek végig kísérték a leghíresebb francia író életét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.
Könyv hír

Kiadják Alan Rickman naplóit

Több mint 25 évig vezetett naplót Alan Rickman, ami 2022-től bárki számára elérhetővé válik, ugyanis hamarosan könyv formájában is megjelentetik. A 27 kötetnyi, kézzel írott szöveg a munkáival kapcsolatos gondolatain túl betekintést enged a Golden Globe- és BAFTA-díjas színész magánéletébe is.
Könyv hír

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.
Könyv magazin

„Budapestnek tényleg van valamiféle közös agya” – 100 szóban Budapest

A 100 szóban Budapest pályázat szervezőcsapata november 17-én jelentette be a Facebookon, hogy a Boncsér Sára színésznő, tréner, Szabó Benedek zenész, szövegíró és Závada Péter költő, író alkotta zsűri 2020-ban mely három művet találta a legjobbnak, valamint ki a tizennyolc év alatti kategória győztese.
Könyv pim

Online irodalmi játékokat fejlesztett a Petőfi Irodalmi Múzeum

A virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum is: a kényszerű bezárás idejére a fővárosi intézmény professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül.