Könyv

176 éve találkozott a közönség először Edmond Dantes nevével

2020.08.28. 10:30
Ajánlom
A google ma a világhírű könyv első megjelenésére emlékeztet minket, Matt Cruickshank a regény történetét hét rajzban dolgozta fel.

176 éve ezen a napon jelent meg a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban, Alexandre Dumas világhírű regényének a Monte Cristo grófjának első fejezete, erre emlékeztet ma a Google is – írta meg a hvg.hu.

Alexandre Dumas teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie, 1802. július 24-én a Párizshoz közel eső Villers-Cotterêts-ben született. Mindössze négyéves volt, amikor apja meghalt szinte teljesen elszegényedett édesanyjának igen nehéz körülmények között kellett felnevelnie. Az ifjú Alexandre imádta a könyveket, elolvasott mindent, ami csak a kezébe került. Húszévesen költözött Párizsba, ekkor kezdett újságcikkeket és színdarabokat hívni.

1829-ben aratta első nagyobb közönségsikerét a III. Henrik udvara című drámával, ezt követte a Krisztina királynő és innentől már megengedhette magának, hogy polgári munkáját feladja és minden idejét az írásnak szentelje.

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas (Fotó/Forrás: Apic / Getty Images Hungary)

Több sikeres színdarab megírása után Dumas figyelme a regények felé fordult. 1838-ban, az újságoknál nagy volt a kereslet a több részletben közölhető regények iránt, egyszerűen újraírta az egyik színdarabját, és ez lett az első folytatásos regénye. A „Le Capitaine Paul” tette lehetővé számára egy alkotóműhely létrehozását, ahol több száz történet íródott, mind az ő személyes irányításával.

Dumas számos szellemíró segítségét is igénybe vette. Közülük a legismertebb Auguste Maquet volt. Maquet vázolta fel például a Monte Cristo grófja cselekményét. Amikor együtt dolgoztak, Maquet találta ki és vázolta fel a cselekményt, Dumas pedig kidolgozta a részleteket, párbeszédeket, és a befejező részeket.

A Monte Cristo grófja is  is folytatásos formában jelent meg először a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban. Az első fejezet 1844. augusztus 28-án jelent meg.

MonteChristo-105746.jpg

Monte Cristo grófja (Fotó/Forrás: Google)

A világirodalmi klasszikussá nőtt mű Edmond Dantes tengerészről szól, akit börtönbe zártak és megvádoltak minden ok nélkül. 14 év várfogság után szökött meg kalandos úton If várából, a félelmetes szigetbörtönből. Kiszabadulása után bosszút állt azokon, akik hamisan vádolták.

A regény ma már alapmű, a világ számtalan iskolájában kötelező olvasmányként is szerepel. Számos alkalommal megfilmesítették, de készült belőle színdarab és musical is.

Fejléckép:  Matt Cruickshank rajza Alexandre Dumas-ról, 2020 (forrás: Google)

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Kapcsolódó

Ezeket biztos nem tudta A három testőr írójáról

Édesapja a legmagasabb rangig eljutó színesbőrű katona volt, Dumas-t egy regénye miatt mégis élete végéig rasszizmussal vádolták. Ez csak egy az ellentmondások közül, amelyek végig kísérték a leghíresebb francia író életét.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.