Könyv

2 millió forint értékű életműdíjat alapítottak Méhes György író emlékére

2023.03.08. 14:00
Ajánlom
Az évente kiosztott Méhes György-díj és Debütdíj mellett idéntől évente átadják majd a 2007-ben elhunyt erdélyi író nevét viselő életműdíjat is.

Az évente átadott Méhes György-díjak számának kibővítéséről döntöttek a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány 2023. márciusi kuratóriumi ülésén. 2002 óta évente két kategóriában osztottak ki díjat: a 3 ezer euróval (mintegy 1,2 millió forinttal) járó Méhes György-díjjal egy kiemelkedő szépirodalmi alkotást, vagy/és az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot, az ezer eurós (csaknem 400 ezer forintos) Méhes György Debütdíjjal pedig a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes erdélyi magyar szerzőt jutalmazták.

Az idei évtől kezdve egy új díjat is átadnak: az 5 ezer euróval (csaknem 2 millió forinttal) járó Méhes György Életműdíjat, amelyet minden évben egy kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda irodalmi munkásságáért.

A díjakat minden évben – Méhes György örököseinek támogatásával – az Erdélyi Magyar Írók Ligája osztotta ki, 2023-tól azonban az alapítvány kezeli tovább, amely folytatja az együttműködést az Erdélyi Magyar Írók Ligájával, és további partnerségeket keres. A díjak odaítéléséről májusig az alapítvány kuratóriuma dönt a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája ajánlása alapján.

A 2023-as díjátadó gálát május 13-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg.

A Kossuth-díjas erdélyi mese-, regény- és drámaíró, Méhes György (polgári nevén Nagy Elek) szellemiségének megőrzése és a magyar irodalom támogatása jegyében hozták létre a Méhes György–Nagy Elek Alapítványt 2022-ben. Ösztöndíjakkal és pályázatokkal segítik a fiatal szerzőket, továbbá a fiatalság olvasási kedvének növelését célzó programokat is támogatnak. 2023-ban kutatói ösztöndíj programot indítanak Méhes György életművének feldolgozására, valamint további irodalmi díjak, ösztöndíjak kiosztásának, könyvek és folyóiratok kiadásának, irodalmi táborok és egyéb programok megszervezésének támogatását tervezik. Az alapítványt Méhes György örökösei, Nagy Elek és Sárkány-Nagy Erzsébet alapították. Az alapítvány kuratóriumának tagja Láng Gusztáv irodalomtörténész, Erős Kinga irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke, Nagy Koppány Zsolt író, Gál Attila kiadóvezető, irodalmi szerkesztő, valamint az örökösök közül Sárkány-Nagy Erzsébet, az író lánya és Nagy Levente, az író unokája, aki egyben a kuratórium elnöke. A szervezet titkára Simó Ágnes Tekla.

Fejléckép: Méhes György (fotó: MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.