Könyv

2 millió forint értékű életműdíjat alapítottak Méhes György író emlékére

2023.03.08. 14:00
Ajánlom
Az évente kiosztott Méhes György-díj és Debütdíj mellett idéntől évente átadják majd a 2007-ben elhunyt erdélyi író nevét viselő életműdíjat is.

Az évente átadott Méhes György-díjak számának kibővítéséről döntöttek a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány 2023. márciusi kuratóriumi ülésén. 2002 óta évente két kategóriában osztottak ki díjat: a 3 ezer euróval (mintegy 1,2 millió forinttal) járó Méhes György-díjjal egy kiemelkedő szépirodalmi alkotást, vagy/és az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot, az ezer eurós (csaknem 400 ezer forintos) Méhes György Debütdíjjal pedig a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes erdélyi magyar szerzőt jutalmazták.

Az idei évtől kezdve egy új díjat is átadnak: az 5 ezer euróval (csaknem 2 millió forinttal) járó Méhes György Életműdíjat, amelyet minden évben egy kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda irodalmi munkásságáért.

A díjakat minden évben – Méhes György örököseinek támogatásával – az Erdélyi Magyar Írók Ligája osztotta ki, 2023-tól azonban az alapítvány kezeli tovább, amely folytatja az együttműködést az Erdélyi Magyar Írók Ligájával, és további partnerségeket keres. A díjak odaítéléséről májusig az alapítvány kuratóriuma dönt a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája ajánlása alapján.

A 2023-as díjátadó gálát május 13-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg.

A Kossuth-díjas erdélyi mese-, regény- és drámaíró, Méhes György (polgári nevén Nagy Elek) szellemiségének megőrzése és a magyar irodalom támogatása jegyében hozták létre a Méhes György–Nagy Elek Alapítványt 2022-ben. Ösztöndíjakkal és pályázatokkal segítik a fiatal szerzőket, továbbá a fiatalság olvasási kedvének növelését célzó programokat is támogatnak. 2023-ban kutatói ösztöndíj programot indítanak Méhes György életművének feldolgozására, valamint további irodalmi díjak, ösztöndíjak kiosztásának, könyvek és folyóiratok kiadásának, irodalmi táborok és egyéb programok megszervezésének támogatását tervezik. Az alapítványt Méhes György örökösei, Nagy Elek és Sárkány-Nagy Erzsébet alapították. Az alapítvány kuratóriumának tagja Láng Gusztáv irodalomtörténész, Erős Kinga irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke, Nagy Koppány Zsolt író, Gál Attila kiadóvezető, irodalmi szerkesztő, valamint az örökösök közül Sárkány-Nagy Erzsébet, az író lánya és Nagy Levente, az író unokája, aki egyben a kuratórium elnöke. A szervezet titkára Simó Ágnes Tekla.

Fejléckép: Méhes György (fotó: MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.