Emil, Csanád

Mesterhegedűs

2009.05.25. 06:00

Programkereső

Ottó Péter könyvében Kovács Dénes emlékezik különleges életútjára.

2007-ben vehettük kézbe a Németországban élő hegedűművész és író interjúkötetét, amit a legendás magyar muzsikussal, Kovács Dénessel készített. Az Európa Kiadó sorozatának első darabját azóta a Palánkay Kláráról szóló második könyv követte és a napokban jelent meg a harmadik darab, amelynek alanya Lukács Ervin.

Kovács Dénes
Kovács Dénes

Tavasz, nyár, ősz, tél - mint ahogy a természetnek megvan a maga periodicitása, az emberi létre is jellemző a ciklikusság (mégha önmagába vissza nem térő folyamatként is kell értelmeznünk azt). Ottó Péter is életciklusokra tagolva mutatja be Kovács Dénes pályáját, a születéstől (Tavasz) egészen a halál pillanatáig (Tél).

Sok-sok kérdésen és a zárkózott művész egyre nyitottabb válaszain keresztül vezet az út a hegedűvel való első találkozástól, a csodagyerekségen, a Zeneakadémiai éveken, a háborún és a dohánygyári keserves munkán át a sikerekig, a versenygyőzelmekig. Kovács Dénes maga beszél a diplomakoncertjéről, az Operaházról, házasságairól, a Zeneakadémián bejárt ranglétráról, annak csúcsáról, a rektorságról és az utolsó évekről is. Bepillantást nyerhetünk anekdotáin keresztül az őt körülvevő történelmi éra és művészvilág rejtelmeibe, továbbá tanítási módszereibe, Bach-hoz és Mozarthoz fűződő viszonyába, a hegedűirodalom remekeinek egyedi értelmezésébe. Korabeli újságrészletek, fotók, a Tanár úr ujjrendjével ellátott kották, a betegágyon, diplomakoncertjére készülő tanítványának kockás papírra írt bátorító üzenetei színesítik a könyvet és rajzolják meg a Mesterhegedűs cizellált portréját.

A lebilincselő kötet végén összefoglaló életrajz és diszkográfia található, hogy száraz tényei is dokumentálva legyenek annak a páratlan életútnak, ami Kovács Dénesnek adatott. És mégha az emberi életciklus nem is ismételhető, önmagába soha vissza nem térő, de folyamatában továbbvihető olyan tanítványokon keresztül, mint Szenthelyi Miklós, Perényi Eszter vagy éppen Keller András. S így lesz télből tavasz, a halál emlékéből az élet ragyogó valósága.

(A sorozat harmadik darabjáról is olvashatnak rövidesen a fidelio.hu-n Könyvajánló rovatában.)