Auguszta

Richter, ezúttal könyvben

2010.03.24. 11:04

Programkereső

Nemrég jelent meg a tizennégy lemezből álló Richter-sorozat, most pedig egy izgalmas könyvet vehetünk a kezünkbe Karl Aage Rasmussen jóvoltából.
Szvjatoszlav Richter: A zongorista, könyv
Szvjatoszlav Richter: A zongorista, könyv

A dán zeneszerző-író kötete a Budapesti Tavaszi Fesztiválra időzítve jelent meg, ugyanis a harminc éves rendezvény idei vendége Dánia. Az író és managere, a finn Antti Sairanen felvették a kapcsolatot Richter két, Amerikában élő unokatestvérével is, így sikerült felkutatni a zongoraművész életének tanúit, a pontos forrásokat és a hagyatékból is bővebb anyagot tudtak felhasználni.

A Rózsavölgyi és Társa gondozásában megjelent magyar kiadás az eredeti kötet képanyagának csak 75 százalékát használja a magas jogdíjak miatt, de a képanyagot két remek, Budapesten készült fotóval egészítették ki, illetve a harmadik a borítóra került. 

Az új könyvben számos érdekességről olvashatunk, például arról, hogy Richter apját, Teofil Richter zongoraművész-pedagógust a KGB-iratokban is kinyomozhatóan a NKVD emberei verték agyon 1941-ben, német kapcsolatai miatt. Mivel anyja új házassága nagyon megviselte a fiatalembert, a könyv szerzője arra következtetett, hogy ez vezetett a művész homoszexualitásához is. 

A kutatás során felkeresték Andreas Lucewiczet, aki a zongoraművész utolsó éveiben Richter mellett dolgozott, továbbá Moszkvában találkoztak Vera Prohorovával is, akinek a családjánál töltötte a háborús éveket. A könyv beszámol Richter halálának körülményeiről is és egy „zenei végrendelet" is olvasható az izgalmas írás végén.