Gusztáv

Csecsemők és kutyák

2011.02.17. 17:35

Programkereső

A Mindennapi Pszichológia legfrissebb számának témája a nemzetközi hírű magyar csecsemő- és kutyakutatás. Játsszon a Fidelióval és legyen a lap rendszeres olvasója!
Mindennapi Pszichológia
Mindennapi Pszichológia

A kutyák sok esetben a gyerekekhez hasonlóan viselkednek, bizonyos helyzeteket hasonlóan értelmeznek, adott viselkedéses jelzésekre hasonlóan reagálnak. A viselkedésbeli hasonlóságok persze nem jelentik azt, hogy ugyanazok a gondolkodási folyamatok állnak a háttérben, ám ezek a hasonlóságok sokat segíthetnek az emberi gondolkodás megértésében és modellezésében. Az emberi környezet természetes feltétel a kutyának, így a kutya lehet az emberi viselkedés tanulmányozásának természet adta modellállata. Segítségével jobban megérthetjük a csecsemőkori tanulási folyamatokat. E terület azért is különleges, mert több mint másfél évtizede Magyarországon, többek között az ELTE Etológia Tanszékén kezdődtek azok a kutyás vizsgálatok, amelyek alapvetően megváltoztatták a kutatók kutyákról (és babákról) való elképzeléseit és tudását.

Kérdésünk: Ki az a híres etológus, akinek a nevéhez fűződik e kutatások elindítása?

A kérdésre március 3-ig helyesen válaszolók közül három olvasónkat a Mindennapi pszichológia egyéves előfizetésével lepjük meg.