Dezső

Lógni a szeren - 22 Karinthy kötet díszben

2011.09.08. 12:01

Programkereső

Karinthy Frigyes műveit különleges díszkötésben, 22 kötetben jelenteti meg a Kossuth Kiadó. Mert megérdemli. Mi is. Kettő már kapható.

Azt, ami feldob, elgondolkodtat és megnevetett, általában szeretni szoktuk. Nagyon is. Karinthy művei pedig ilyenek: letehetetlenek és hangosan felnevetősek. Szellemisége és látásmódja semmit sem veszített aktualitásából, mégis egy év híján 100 éve jelent meg az Így írtok ti című paródiakötete, amellyel berobbant a közéletbe.

Karinthy sorozat
Karinthy sorozat

Karinthy egy hatgyermekes hivatalnok családból származik, apja tisztviselő volt, édesanyját hat évesen vesztette el. Később nem lett kifejezetten jó tanuló, több egyetemre is járt, de egyiket sem végezte el. Újságíróként kezdett, írt a Nyugatba, Az Újságba és a Budapesti Naplóba. Jelentek meg színművei, kalandos történetei és verses meséi is, továbbá sok ismert mű (Micimackó, a Leacock-humoreszkek, Tom Sawyer kalandjai) magyar fordítása kötődik a nevéhez, a halandzsa szavunkról nem is beszélve. Érdekelte a modern kor és a kisember viszonya, a tudományos fantasztikum és persze a szerelem. Utolsó és jellemzően legnépszerűbb regénye, az Utazás a koponyám körül 1937-ben jelent meg.

A sorozat első, Budapesti emlék című kötete augusztus 31-én jelent meg az újságárusoknál, a második szeptember 7-én - az összes többi pedig kéthetente szerdán követi majd egymást, kötetenként mindössze 1490 Ft-ért.