Zelma, Rajmund

Lázár Ervin-emlékház készül Sárszentlőrincen

2011.11.18. 13:00

Programkereső

A meseíró hagyatékát és munkásságát bemutató emlékhely létrehozását tervezi a sárszentlőrinci önkormányzat. Az emlékszoba kialakításához a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai, a Nemzeti Kulturális Alap anyagi segítséget nyújt.

Lázár Ervin
Lázár Ervin

A Lázár Ervin-emlékszoba közvetlenül a Sárszentlőrinc főutcáján lévő Petőfi-emlékház mellett, a jelenlegi kézműves házban kap helyet. Az épületen és körülötte már az önkormányzat eddig is végzett némi állagmegóvást, javítást, de további felújítását tervezik - nyilatkozta Demény Károly, Sárszentlőrinc polgármestere. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös pályázatához a Nemzeti Kulturális Alap 4 millió forint támogatást nyújt. Ebből szeretnék januártól létrehozni, májusban, az író születésnapján megnyitni a Lázár Ervin Házat. Az önkormányzat Demény Károly szavai szerint félmillió forinttal és hozzávetőleg 2 millió forint értékű munkával járul hozzá az felújításhoz, de ha a szükség lesz rá, támogatókat is keresnek. 

Vathy Zsuzsa, az író özvegye szándéknyilatkozatot adott a pályázathoz, miszerint személyes tárgyakat bocsát rendelkezésre az emlékhely kialakításához. A polgármester szavai szerint íróasztalt, saját készítésű polcot, apróbb személyes tárgyakat kapnak majd. Az épületben lesz egy írói műhelyt megidéző Csendes szoba és egy Meseterem, de szerepet szánnak az udvarban álló fenyőfának, azaz Lázár Ervin varázsos mesefájának, Nagy Zuárdnak, amelynek környezete a tervek szerint szabadtéri program helyszíne lesz. 

Az épületen több helyütt megjelenítik az író mesehőseit: a cégéren Mikkamakka, a fogadótérben Berzsián csengője szerepel majd. A Meseteremben lehetőség lesz mesehallgatásra, játszásra, bábozásra és ott kap helyet a legnépszerűbb Lázár-mesék illusztrációjának galériája. Sárszentlőrinc gazdag irodalmi hagyományokkal rendelkezik: Petőfi Sándor, Illyés Gyula és Lázár Ervin kötődik a községhez. Lázár Ervin szüleivel a közigazgatásilag Sárszentlőrinchez tartozó Alsórácegrespusztán élt, ahol apja, Lázár István intézőként dolgozott. Az író hosszabb ideig a faluba járt iskolába, haláláig jó kapcsolatot ápolt ott élő barátaival, Sárszentlőrinc díszpolgárává avatták. Halála óta a község sokat tett azért, hogy méltó módon őrizze emlékét, hagyatékát. A 2007-ben újra nyitott könyvtárat róla nevezték el, baráti kört hoztak létre, emléknapot szerveznek.