Konrád

KönyvKaland a Műcsarnokban

2011.12.21. 11:35

Programkereső

Kezdetét vette a KönyvKaland olvasás-népszerűsítési projekt, ahol százezer ingyenes, névre szóló könyv talál gazdára és indul egy országos illusztrációs pályázat és szépirodalmi verseny is.

A KönyvKaland a Passion to Read nemzetközi kezdeményezés része, ami korábban már Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban is sikert aratott. A néhány hónapos projekt célja, hogy a mesék világán keresztül a könyvek és az olvasás szeretetét népszerűsítse a 3-9 éves gyerekek körében. A program keretében százezer ingyenes, névre szóló könyv talál gazdára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével kiválasztott iskolákban és olyan kulturális intézményekben, mint a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vagy a Ludwig Múzeum. A KönyvKalandhoz országos illusztrációs pályázat és szépirodalmi verseny is kapcsolódik, a partnerintézmények segítségével pedig számos programon vehetnek részt a gyerekek, ahol szakemberek segítségével kerülhetnek közelebb az olvasáshoz.

KönyvKaland - Műcsarnok (Dávid Ádám író mesét olvas, 2011. november 30.)
KönyvKaland - Műcsarnok (Dávid Ádám író mesét olvas, 2011. november 30.)

A Kányádi Sándor és Halász Judit fővédnökségével zajló projekt hivatalosan kedden, a Műcsarnokban indult: a Sipos Laura múzeumpedagógus által kidolgozott program az olvasás élményét középpontba állítva kapcsolta össze kreatív játékokon keresztül a verbalitást és a gyerekek manuális képességeit. A keddi rendezvényen százötven alsó tagozatos találkozhatott Zolikával, a KönyvKaland szimbolikus figurájával, Scherer Péter tolmácsolásában hallgathatták meg a színész kedvenc meséjét, emlékművet emeltek az olvasásra serkentő projekt részére és minden gyerek saját maga által készített mesekönyvet vihetett haza. A KönyvKaland tervei szerint a felépült installációt Budapest több pontján fogja felállítani a projekt ideje alatt, vagyis március végéig.