József, Bánk

Génie oblige! - már könyvben is

2012.02.11. 10:00

Programkereső

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei című kétnyelvű kötet lapozgatása Liszt-rajongóknak kötelező, a laikus érdeklődőknek pedig erősen ajánlott.

A 2011-es Liszt-év utolsó heteiben megjelent, képzőművészeti albumokkal vetekedő minőségű - és súlyú -, angol és magyar nyelvű kiadvány címe (magyarul: A zsenialitás kötelez!) Liszt híres szállóigéjét idézi, melyet a régi arisztokrácia jelmondata (A nemesség kötelez!) mintájára alkotott meg. A több mint száz Liszt-relikvia fotóját és leírását tartalmazó reprezentatív kötetből közelről megismerhetők a "hírhedett zenész" egykori zeneakadémiai lakásában berendezett, az intézményre hagyott ingóságait bemutató gyűjtemény ismert és sosem látott tárgyai is. Az életrajzi sorrendbe rendezett képekhez a múzeum munkatársai írtak tudományos alaposságú, mégis közérthető és szórakoztató kísérőszövegeket, melyekből Liszt egész életútja végigkövethető. A kotta- és levélkéziratok, hangszerek, bútorok, személyes emléktárgyak, festmények és fotográfiák, plasztikák, oklevelek, sőt karikatúrák között lapozgatva - Batta András, a Zeneakadémia rektorának bevezető szavaival - "mint egy filmen, úgy elevenedik meg Liszt Ferenc testi és lelki alkata".

Génie oblige! - A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei
Génie oblige! - A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei

Génie oblige! - A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei (Helikon Kiadó - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2011, 8990 Ft)