Sándor, Ede

Szerecsenek Balassi-kardjával

2012.02.16. 13:30

Programkereső

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat ebben az évben Tornai József és a kongói Gabriel Zanmaku Olembe vehette át február 14-én a Gellért Szállodában.

A díjátadó ünnepséget megnyitó Molnár Pál, a Balassi-emlékkard alapítója bejelentette: a tavaly szeptemberben elhunyt Makovecz Imre után idén január 23-án Buda Ferenc Balassi-kardos, Kossuth-díjas költőt választották meg kurátori elnöknek. A magyar díjazottról szóló laudációban Buda Ferenc elmondta: a hatalmas életmű taglalása alighanem egy vaskos esszékötetet igényelne: a költő, a műfordító, az esszéista különleges értékeket alkotott az eltelt hat évtizedben. A Tornai-poézisban fölragyogó értékeket a fölkelő naphoz hasonlította. Kiemelte a költőtárs nemzethez, hazához fűződő különleges, nemes kapcsolatát. Tornai József egy spontán Balassi-esszével köszönte meg a kardot, a reneszánsz költő 16. századi teljesítményét pedig csodának minősítette.

Tornai József és Buda Ferenc
Tornai József és Buda Ferenc

A magyar irodalom afrikai térhódításáról Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke beszélt. Lingala nyelven üdvözölte az ünnepség résztvevőit. Úgy fogalmazott, hogy Gabriel Zanmaku Olembe de Souza második hazájának tekinti Magyarországot, aki a mintegy harmincmillió ember által beszélt lingala nyelven a magyar költészet sok briliáns alkotását tette közkinccsé a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Gabriel Zanmaku Olembe a díjátadó ceremónián személyes okok miatt nem tudott részt venni.

A Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat idén adták át tizenhatodik alkalommal. Az elismerésben évről évre a magyar líra élvonalába tartozó európai szellemiségű költők, valamint a magyar költészetet - köztük Balassi verseit - fordító idegen anyanyelvű külföldi irodalmárok részesülhetnek.