Gerzson

Két zenepedagógiai könyvújdonság

2012.02.21. 09:42

Programkereső

Fehér Anikó Muzsika a katedrán című interjúkötetét, illetve Mi vagyunk a rózsák... című 125 népdalt elemző kottakönyvét a Kodály Emlékmúzeumban mutatták be.

"Nem vagyunk elkényeztetve zenei tárgyú könyvekben, főleg olyanokban nem, amelyek oktatási témájúak" - mondta a bemutatón Zelinka Tamás zenepedagógus, az esemény moderátora. Fehér Anikó most két kötettel is javítja a helyzetet: Muzsika a katedrán című interjúkötetében huszonöt neves magyar zenetanárral készült beszélgetéseit gyűjtötte egybe. "Annak a generációnak az iskolateremtői szólalnak meg a könyvben, akik pályájukat az ötvenes években kezdték, és magas színvonalú művészi, tudományos és oktatói munkájuk eredményeként zenepedagógusok generációit nevelték fel. Ők a mai napig meghatározó egyéniségei a magyar zeneoktatásnak az alapfoktól a felsőfokig" - emelte ki Fehér Anikó.

Fehér Anikó: Muzsika a katedrán
Fehér Anikó: Muzsika a katedrán

A megszólalók - köztük többen már nem érhették meg a kötet megjelenését - névsora önmagáért beszél: Forrai Katalin, Kokas Klára, Bartalus Ilona, Dobszay László, Erdei Péter, Gráf Zsuzsanna, Igó Lenke, Kocsárné Herboly Ildikó, Kollár Éva, M. Dietrich Helga, Mohayné Katanics Mária, Ordasi Péter, Papp Károlyné Papp Zsuzsa, Párkai István, Platthy Sarolta, Rozgonyi Éva, ifj. Sapszon Ferenc, Sebestyénné Farkas Ilona, Szabó Dénes, Szőnyi Erzsébet, Thész Gabriella, Tillai Aurél, Tóth Ferenc, Ugrin Gábor és Záborszky József gondolatait olvashatjuk a több mint 300 oldalas, nagy formátumú kötetben.

A beszélgetésekben az oktatók felidézik pályájuk alakulásának jelentős mérföldköveit, vallanak zenepedagógiai munkájukról és megosztják az olvasóval gondolataikat a magyar zenepedagógia jelenlegi helyzetéről és az általuk elképzelt jövőjéről is. A pedagógusok olyan személyes arcukat is megmutatják, amellyel eddig a hozzájuk közelállókon kívül nem sokan találkozhattak. A könyv előszavában Dr. Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója a következőket írja: "A kötet célja, hogy példaként állítsa különböző generációk legjelesebb képviselőinek életművét és munkásságát elénk, utódok elé azért, hogy szilárd és biztos igazodási pontot leljünk a zenetanári és zeneművészi pálya oly sok, kihívással és buktatókkal teli útvesztőiben."

Fehér Anikó: Mi vagyunk a rózsák
Fehér Anikó: Mi vagyunk a rózsák

Fehér Anikó másik most megjelent könyve, a Mi vagyunk a rózsák... című kötet "A magyar népzene alapvetései" alcímet viseli. A tanulmány 125 magyar népdalt kottáját és rövid formai elemzését tartalmazza. "Sok népzenei kiadvány van, ez abban tér el az összes többitől, hogy tartalmazza a dalok elemzését is. Ebben újdonság és egyedülálló. Tankönyv tanárjelölteknek és nagy segítség tanároknak" - vallott kötetéről Fehér Anikó. A kötetet egy 100 zeneszámot tartalmazó CD-lemez egészíti ki, amelynen részben archív felvételekről hallhatók a népdalok, részben pedig mai előadók, a Zeneakadémia népzeneszakos hallgatói és Fehér Anikó tolmácsolásában szólalnak meg.

„Bátran énekelje az olvasó, de ne feledje azt sem, hogy az értő figyelem messzebbre visz! Nem vész el a dalok ereje és bája akkor sem, ha minden hangjuk ismérvét tudjuk, minden fordulat értelmét meglátjuk. Sőt, én azt hiszem, az élmény csak fokozódik ezáltal! Az sem baj, ha ezeken keresztül ismerkedik meg valaki a zenével. A népdalból a mégoly aprólékos és darabjaira szedő zeneelmélet sem tud „tandalt" csinálni: erejét, hevét, szépségét nem lehet kiszedni belőle. Sőt: meg tudja szépíteni az önmagukban esetleg riasztóan nehéznek tűnő zenei jelenségeket. Érthetővé és világossá teszi, mi a pentatónia, milyen a plagális hangsor, milyen a visszatérő sorszerkezet és így tovább."  - írja Fehér Anikó a kötet előszavában.