Géza

Lator László a Trefort-kertben

2012.03.19. 17:02

Programkereső

A Trefort Irodalmi Esték nevű programsorozat szervezői ezúttal Lator Lászlót hívták vendégül a ELTE BTK-n található Gólyavár Pázmány termébe március 22-én. A Kossuth-díjas költő verseit Lukács Sándor adja elő, a beszélgetést Ferencz Győző vezeti.

Lator László a ma Ukrajnához tartozó Tiszasásváron született 1927. november 19-én. Makón érettségizett, 1947-től Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen tanult, Eötvös-kollégista volt, 1951-ben végzett magyar-német szakon. 1955-ig a körmendi gimnáziumban tanított, 1955-től 1989-ig az Európa Könyvkiadónál a latin csoport szerkesztője, főszerkesztője volt. Versei először a Magyarok és a Válasz című folyóiratban jelentek meg. Első verseskötete, a Sárangyal csupán 1969-ben látott napvilágot, noha a könyv anyaga már két évtizeddel korábban készen volt. Addig elsősorban fordított: remek művek sorát ismerhettük meg az ő érzékeny tolmácsolásában, hatalmas fordítói életművet hozott létre. Válogatott műfordításai 1968-ban jelentek meg Kalandok, szenvedélyek címmel. Jelentős esszéista és pedagógus is.

Lator László
Lator László

Lator László nemcsak a legutóbbi fél évszázad meghatározó költő-műfordítója, esszéistája, hanem kitűnő előadó is. Erről a rádióhallgatók és a tévénézők sokszor meggyőződhettek, a Lyukasóra adásai mellett legutóbb például a Nyugat című televíziós vetélkedő egy-egy adásában. Miközben sziporkázó előadó, akit órákon át lehet hallgatni, a versei szűkszavúak. Emellett műfordítóként egyetemi hallgatók nemzedékeit nevelte ki: a hetvenes évektől a kilencvenes évekig hétfő esténként népszerű és nagy hatású műfordítási szemináriumot, költői mesterkurzust vezetett az ELTE bölcsészkarán. Tanítványai közé tartozott többek közt Ferencz Győző, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Lackfi János, Kemény István, Babarczy Eszter, Szlukovényi Katalin és az irodalomtörténész Kappanyos András.

A Trefort Irodalmi Esték sorozatban eddig olyan írókkal és költők műveivel ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők, mint Rakovszky Zsuzsa, Esterházy Péter vagy Tóth Krisztina. A rendezvényt március 22-én este hatkor az ELTE Bölcsészkar udvarában (Múzeum krt. 4/A) található Gólyavárban tartják. A belépés ingyenes.