Antal, Antónia

Bor és Nyugat Most a Royalban

2012.03.26. 12:10

Programkereső

A VinCe Borfesztiválon mutatkozott be a Nyugat Most folyóirat, amely – idézve a főszerkesztő, Szabó Zoltán Attila lapindító jegyzetét – „ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődei: az 1908-tól 33 éven át létező legendás folyóirat, illetve az először 2010. október 23-án megjelent s a jelenkori olvasók szimpátiáját hamar elnyerő, üzleti értelemben mégis ingatag lábakon álló utód, a Nyugat Ma.”

A Royal Corinthia dísztermében az orgánum bemutatóján először Petőcz András köszöntötte az irodalombarátokat, majd Kálloy Molnár Péter színművész, a Nyugat Most szerzője olvasott fel néhány művet, egyebek közt Bolemant László A szomjas lopótök című versét. Ezután a Nyugat koronatanúját, Hetényi Károlyt felváltva kérdezgette Petőcz, Kálloy és Szabó.

Petőcz András, Hetényi Károly, Szabó Zoltán Attila, Kálloy Molnár Péter
Petőcz András, Hetényi Károly, Szabó Zoltán Attila, Kálloy Molnár Péter

A kilencven éves egykori pincér valaha a New York Kávéházban dolgozott, így testközelből figyelhette a Nyugat nagyjait és a korszak színészóriásait: Jávort, Págert, Karádyt, Csortost. Éppen a Kálloy-Szabó páros készített róla dokumentumfilmet A koronatanú címmel, amit a Hír Tv többször vetített, de a mozgóképet bemutatták már a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Gellért Hotelben és a New York Palotában is -  illetve most, az irodalmi találkozó másnapján, a fesztiválprogram részeként a Royalban.

Az elkövetkező hetekben több jeles eseményen is jelen lesz a Nyugat Most.  A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozatának március 29-i rendezvényén a Károlyi-palotában éppúgy, mint a Magyar Pen Club április 10-i Petőfi Irodalmi Múzeumbeli estjén, ahol minden az "újnyugatosokról" szól majd. Április 30-án 16 órától a független szépirodalmi folyóirat első fogadóórájára is sor kerül a Hadik Kávéházban.