Géza

Fotókiállítás nyílt Örkény István életéről

2012.03.29. 14:31

Programkereső

Örkény István 100. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton ritkán látott és néhány most bemutatásra kerülő fotó és dokumentum idézi fel a Kossuth-díjas író életét. A kiállítást az érdeklődők március 29-től május 31-ig tekinthetik meg a Cultiris Galériában.

A tárlat különlegességei közé tartoznak azok a fotók, amelyek az író gyermekkorát, fiatal felnőtt életét, családját, feleségeit, pályatársait - többek között Louis Aragon, Déry Tibor, Pilinszky János, Juhász Ferenc, Karinthy Ferenc, Kazimír Károly, Mészöly Miklós, Sütő András, Vas István, Várkonyi Zoltán - és az otthonát mutatják meg. Mindemellett a kiállított képek olyan emlékezetes pillanatokat is felelevenítenek mint a Kossuth-díj átvétele 1973-ban vagy a Füst Milán-díj átadása Nádas Péternek 1978-ben, de láthatjuk Örkényt katonai díszegyenruhában és a hadifogságban, New Yorkban a Royalton Hotelben 1977-ben, szeretett írógépe előtt, feleségével, Radnóti Zsuzsával és kutyájukkal a kertben.

Örkény István harmadik feleségével Radnóti Zsuzsával a 60-as években
Örkény István harmadik feleségével Radnóti Zsuzsával a 60-as években

Az életkép mellett igazi csemege "A nem kívánt törlendő" 1970-ben írt kézirat másolata, "A termelés zavartalanul folyik" 1977-ben született kézirat másolata, és portréja bronzba öntve, amelyet Kocsis András Sándor alkotott. A képek mellett a falon Örkény István Egyperces életrajz című írása olvasható. A válogatásban neves fotográfusok - Balla Demeter, Benkő Imre, Danis Barna, Dormán László, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Szilvásy Z. Kálmán - alkotásai és a családi archívumból származó felvételek mellett Nádas Péter író képeit is meg lehet nézni. A belépés ingyenes.

Az Örkény István Könyvesbolt felső szintjén található Cultiris Galériában 2010 óta rendeznek rendszeresen kiállításokat. A 2008-ban megalakult kulturális képügynökség célkitűzései közé a magyar fotográfia történetének megismertetése és a kortárs fotóművészek alkotásainak bemutatása tartozik. A Cultiris, a Mai Manó Ház és a Magyar Sportmúzeum összefogásával megvalósult 2011-es kiállítás például Kozák Lajos sportfotós életművét dolgozta fel, de a galériában kiállították már Benkő Imre, Eifert János, Horváth Dávid, Matyasi Gábor, Szebeni András és Teknős Miklós képeit is.

Örkény István Sütő Andrással és Juhász Ferenccel
Örkény István Sütő Andrással és Juhász Ferenccel