Ervin

Kertörökségünk – történeti kertek Magyarországon

2012.05.18. 12:01

Programkereső

A Civartan Bt. gondozásában megjelent kötet közel kétszáz oldalon mutat be arborétumokat, köztereket, kastélyparkokat az ország legkülönbözőbb pontjairól.

Ma már lassan ezer körül van azoknak a kerteknek a száma Magyarországon, amelyeket történeti szempontból, természeti, műemléki, kertépítészeti értékeik alapján jelentősnek ítélünk meg, történeti kertként tartunk számon. A kertek szépsége, gazdagsága általában vetekedett a kastélyéval, sőt sokszor felül is múlta azt. Legtöbbjük igen rossz állapotban van, elhanyagoltan, egykori pompáját csak nyomokban őrizve. Csupán néhány kerti elem: szökőkút, kerítés, míves kapuzat, lépcső, elvadult facsoport, kiszáradt tó jelzi, hogy hajdan díszes kert volt itt.

A kertek felkeresése önmagában is nagy élmény, a legtöbb esetben azonban szerves részei egy-egy kastély történetének, így azok megismerése nem lehet teljes a kertek felfedezése nélkül. Sokat csak a korabeli források alapján tudunk beazonosítani. A kiadvány erre a sérülékeny kulturális, természeti örökségre szeretné felhívni a figyelmet.

Kertörökségünk borító
Kertörökségünk borító

A kötet szerkesztője Dr. Szikra Éva táj- és kertépítész, kerttörténész, műemlékvédelmi szakmérnök, aki évtizedek óta a történeti kertek védelmének megszervezésével foglalkozik. Jelentős kerthelyreállítások kutatása, tervezése fűződik a nevéhez. A szerkesztő munkatársa Remiczki Rita tájépítész, település-szociológus és Farkas Ágota tájépítész. A teljesség igénye nélkül közel 150 kertet válogattak össze néhány adattal, archív ábrázolással, fotókkal, a kertek felkeresését segítő hasznos információkkal és piktogramokkal felkeltve az olvasók érdeklődését.

Ha 2012. május 28-án 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, öné lehet a Kertörökségünk egy kötete, amelynek segítségével felkereshet a könyvben szereplő gyönyörű helyszíneket.

Kérdésünk: Melyik Budapest legnagyobb közkertje?