Emma

Nyugat Most-ünnep a Könyvhéten

2012.06.11. 10:31

Programkereső

A Nyugat Most költői a Könyvhéten egy belvárosi kávéházban randevúztak, ahol a régi szép időket idézően törzsasztallal várták Zalánékat.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, 2012-ben már 83. alkalommal tette ezt. A központi helyszín idén is a Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák térhez közeli szakasza volt. A hétvége színes, zsúfolt programjából kitűnt egy igazán kellemes hangulatú, újnyugatos esemény, melynek a pavilonok mögött a Café Dorottya adott helyet, s ahová a Nyugat Most költői azért igyekeztek, hogy birtokukba vehessék törzsasztalukat. S ha már ott jártak, pálinkát is kóstoltak...

Nyugat Most törzsasztal a Café Dorottyában
Nyugat Most törzsasztal a Café Dorottyában

Az ünnepségen Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Most alapító-főszerkesztője nyitotta meg az első - díjnyertes - pálinkapalackot, majd rövid köszöntőt követően a Nyugat Most költői Bolyhosék birs- és cigánymeggy "költeményeit" ízlelgették. A törzsasztal-foglalóra eljött Zalán Tibor, Horváth Orsolya, Petőcz András, Vörös István, Fenyves Marcell, Hegyi Botos Attila és Nagy Zopán. Mindannyian szerepelnek a legújabb lapszámban, amely slágerterméke lett a 83. Ünnepi Könyvhétnek.

A független szépirodalmi folyóirat május-júniusi lapszáma portréinterjút közöl Törőcsik Marival, aki életről, halálról, emberségről, a színészi pálya rejtelmeiről éppúgy mesélt Szabó Zoltán Attilának, mint régi barátjáról, a költő Pilinszky Jánosról. A háromezer példányban megjelenő orgánumnak két verset adott az élő legenda, Kányádi Sándor, továbbá olvasható Zalán Tibor három műve, Petőcz András Szomorú országa, Palya Bea Emberállata, Tamás Menyhért Ady szellemét megidéző Archaikuja, Czeizel Endre József Attiláról szóló esszéje. A 44 oldalasra bővült folyóirat alkotói között megtalálhatjuk még Babics Imrét, Lackfi Jánost, Kemény Lilit, Turczi Istvánt, Sajdik Ferencet.

Szabó Zoltán Attila főszerkesztő szerint a Nyugat Most hihetetlen népszerűségének az lehet az oka, hogy a közölt művek nagyrészt a jelenkorra reagálnak. A lapot kiadó cég ügyvezető igazgatója, Hajdu Balázs József pedig a Könyvhéten is megerősítette: vállalkozásuk hosszú távra tervez a lappal, s külön öröm számukra, hogy egyre több az előfizetőjük.