Csilla, Noémi

Húsz év Sziget-érzése könyvben

2012.06.15. 08:43

Programkereső

Jávorszky Béla Szilárd rockzenei újságíró a Sziget - 20 év hév című kötetében a Sziget Fesztivál történetét mutatja be a tőle megszokott objektív és kritikai szemszögből.

"Az emberi, a társadalmi, a politikai környezet, illetve ezek nagymértékű hullámzása és átalakulása formálta a hajdani civil kezdeményezésből professzionális programgyárrá, egyben nemzeti intézménnyé a Szigetet, és avatta az egész térség legjelentősebb, legsokszínűbb s egyben legellentmondásosabb kulturális eseményévé" - fogalmaz előszavában a szerző, aki korábban számos rock témájú könyv mellett tíz évvel ezelőtt már írt egy kötetet a fesztiválról. A június 13-i budapesti sajtótájékoztatón a könyvet gondozó Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója, Kocsis András Sándor azt nyilatkozta, szerinte a Sziget története egyben a magyarországi rendszerváltás sajátos története, fontos kordokumentum. Bródy János Jávorszky Béla Szilárdot a magyar rockzene alapos és tárgyilagos megfigyelőjének nevezte.

Jávorszky Béla Szilárd: Sziget - 20 év hév
Jávorszky Béla Szilárd: Sziget - 20 év hév

"A mai gigarendezvény azt is megmutatja, mi mindent lehet még a mainstream kultúra mellé tenni, ez a hozzáállás pedig nem jellemző a regionális és más egyéb fesztiválokra. A könyv adatokkal és részletekkel szolgál és könnyen áttekinthető" - szögezte le drMáriás, a Tudósok együttes vezetője, aki 2005 kivételével valamennyi eddigi Szigeten fellépett. Mint felidézte, az első fesztiválon, 1993-ban az Inkaszámtan nevű formáció basszusgitárosaként a nagyszínpadon játszott az egykori Bizottság zenekar tagjaival. Szintén egy kivétellel volt ott valamennyi Szigeten a Tankcsapda - a kivételt 2004 jelentette, amikor Lukács László, a csapat frontembere ejtőernyős balesetet szenvedett. A könyvbemutatón a zenész azt emelte ki, hogy a Szigethez szinte mindenkinek van valamilyen viszonya, mindenki hozzá tud szólni - kicsit úgy, mint a magyar focihoz.

"Ebben az országban, amely ennyire negatív, ilyen pozitív dolgot, Európa legjobb fesztiváljaként elismert eseményt csinálni tripla energiába kerülhet" - jegyezte meg Palotai Zsolt underground dj, szintén állandó Sziget-fellépő. Mint hozzátette, a 19 év alatt a legnagyobb változást a magyar és a külföldi látogatók arányának markáns változása jelentette, ami számára akkor volt a legszembetűnőbb, amikor ötezer francia előtt adott műsort. Gerendai Károly, a Sziget egyik alapítója, mai ügyvezetője szerint a könyv elsősorban attól érdekes, hogy nem megrendelésre készült és kritikai elemektől sem mentes.