Sándor, Ede

12 parancsolat

2012.08.06. 09:16

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és legyen öné a Baltazár Színház képes albuma!

Elképesztően különleges kötetet tart kezében az olvasó, pedig első ránézésre talán semmi meglepőt nem találunk benne. 12 parancsolatról szól a könyv - nem a hagyományos erkölcsi útmutatóról, a bibliai parancsolatokról, hanem inkább olyan örök emberi értékekről, amelyek mindennapjainkban, társas kapcsolatainkban fontosak. De ha megértjük és átlátjuk, hogy kik és hogyan mutatják be nekünk ezeket az értékeket, elámulunk majd. A Baltazár Színház hihetetlen alakulat: profi színészek társulata, noha a közfelfogás szerint szellemi fogyatékkal élők játszanak benne. Olyan szerencsében lehetett részem néhány éve, hogy láthattam őket színpadon, és bátran mondhatom, fantasztikus előadásban volt részem. Ezek a fiúk és lányok oktatóik segítségével, a belőlük eredő szeretettel és művészi hittel, az önkifejezés elemi erejével az abszurd színház legszebb hagyományát folytatták. Komédia és tragikus hang, játék és szívtépő valóság elegyedett a darabban.

Baltazár Színház: 12 parancsolat
Baltazár Színház: 12 parancsolat

Nincs ez másként a könyvükkel sem. Ezúttal arra vállalkoztak, hogy bemutatják az általuk legfontosabbnak tartott 12 értéket. Hogy mik ezek? Szeretet. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit. S hogy mindebből hogyan lehetséges összerakni egy képeskönyvet? Nos, a kiváló társulat ezúttal - az értékeiket népszerűsíteni kívánt - reklámfotókhoz hasonló élőképeket alkotott, hogy ezekkel az eleven, színes, kifejező és sokatmondó kompozíciókkal juttassák el hozzánk üzenetüket. Mindezt saját gondolataikkal társították, így a könyvben az élőképekhez vezető munkafolyamatokat bemutató fotók és a kész műalkotások mellett a különleges művészek belső világa is feltárul előttünk. Aki már látta őket színpadon, annak ez a könyv ugyanolyan felemelő élmény lesz, aki pedig ebből a könyvből ismeri meg a társulatot, az biztosan kedvet fog kapni ahhoz, hogy megnézze őket.

Ha 2012. augusztus 13-án 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, öné lehet a Baltazár Színház 12 parancsolat című kötete.

Kérdésünk: Ki a Baltazár Színház vezetője?