Benedek

A groteszk utat nyit, elindít

2012.11.29. 11:30

Programkereső

Ezernyi egyperces, negyven nagyvárosban közel kétszáz esemény. Élő örökség, kreatív kiállítások, ösztönző összefogás. Az Országos Széchényi Könyvtárban a groteszk jegyében eltelt Örkény-évet értékelték.

Akár szimbolikusnak is mondhatjuk az Örkény-év dramaturgiája által kirajzolt, a Petőfi Irodalmi Múzeumból az Országos Széchényi Könyvtárig tartó ívet. A száz esztendeje született Örkény Istvánra emlékező kulturális programsorozat mintha azt üzenné: az örkényi groteszk nyelve, hagyománya nemcsak az irodalmi nagyjainkat bemutató vitrin mögött mutat jól, hanem olvasóival is élő kapcsolatban áll a szerző. Az emlékév hivatalosan az író születésnapján, 2012. április 5-én, a PIM-ben, a múzeum Örkény-tárlatának megnyitásával kezdődött, a záró rendezvénynek pedig a nemzet könyvtára adott otthont.

Az év során közel kétszáz eseménnyel emlékeztek a hazai abszurd dráma és kispróza legjelentősebb művelőjére - értékelt a sajtótájékoztatón Dóka Tibor Gyula, az emlékévet összefogó Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd kiemelte: a centenáriumi programsorozat lelkes összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg. A példás együttműködésből jócskán kivette a részét az író özvegye, Radnóti Zsuzsa is - tudtuk meg Dr. Sajó Andreától, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától -, aki rengeteg segítséget nyújtott az OSZK által elkészített és üzemeltetett Örkény-honlap munkálataiban, de tevékeny részt vállalt az emlékév számos eseményének előkészítésében is.

Dóka Tibor Gyula
Dóka Tibor Gyula

Örkény világa érdekes és vonzó a mai fiatalság számára - hangsúlyozta Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, és hozzátette: köszönhetően az OSZK, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Palatinus Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint civilek és más szakmabeliek együttműködésének, a források szűkössége ellenére is színes programsorozattal emlékezhettek a groteszk hazai mesterére.

Az elmúlt évadot megtöltő rendezvénysorozat azért volt különleges, mert nemcsak az írói életút felidézésére szolgált, hanem új, eddig járatlan utakat is mutatott a groteszk műfaja felé. Az inspiráló örkényi hagyatékot az emlékév alatt nem csak a fővárosban, de vidéken, és a határokon túl is felidézték. A kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek, programok fémjelezte programok között gyerekek és idősebbek, civilek és művészek is találhattak kedvükre valót.

Örkény István emlékérme
Örkény István emlékérme

Íme, néhány a legjelentősebbek közül: a Hungarofest Nonprofit Kft. kezdő művészek számára inspiráló pályázatot hirdetett Van egy perced? - Alkoss! címmel, a legnívósabb pályaművekből pedig az Akvárium Klubban nyílt kiállítás. A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Bank ötezer forintos névértékű ezüst emlékérmét adott ki Örkény István arcképével. A Palatinus Kiadó megjelentette Örkény 1934-es, eddig kallódó kisregényét, az Áprilist, valamint újra kiadta az Egyperces levelek bővített változatát, az Arcus Kiadó pedig Kétpercesek - Hommage a Örkény címmel jelentetett meg albumot az író tiszteletére.

Az Országos Széchenyi Könyvtár prózamondóversenyt hirdetett anyaországi és határon túli diákok számára (ez alkalomból országszerte több száz diák tanulta meg Örkény két-két művét) és - a Hungarofest támogatásával - új programpontokkal, mobil alkalmazással és számos tartalommal egészítette ki Örkény István-honlapját (www.orkenyistvan.hu). A színházat kedvelők az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthattak, több színpadon is elhangzottak a szerző egypercesei, illetve újra színpadra vitték Tóték című drámáját is.

Örkény-sziget a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Örkény-sziget a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Mi mennyi? - Örkény István százéves címmel nyílt kiállítás, ahol az író drámáin keresztül ismerhettük meg Örkény írói filozófiáját és groteszk látásmódját. A Bajor Gizi Színészmúzeum egy hetet szentelt Örkény István emlékének: itt felolvasásokkal, szakmai beszélgetésekkel emlékeztek az íróra. A fiatalabbak Örkény szellemében táborozhattak, az idősebbek pedig akár az íróról szóló műveltségi vetélkedőn is részt vehettek.

A programsorozat rendhagyó elemei közé tartoztak az úgynevezett Örkény-szigetek, amelyeket a Hungarofest Nonprofit Kft. hozott létre az Olvasóligetek mintájára a PIM-ben, illetve kilenc fővárosi kávéházban. Az otthoni kötetek mellett az Örkény-szigetek névre keresztelt kávéházi szegletekben és december végéig a Petőfi Irodalmi Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban látható Örkény-kiállításon remélhetőleg még mindig találunk valamit, amit az író a jövőnek üzenhet.

Nos, mindezt elolvasni több volt tán, mint egy perc, mindenesetre nem árt treníroznod magad, Kedves Olvasó, elvégre jövőre Gárdonyi és Rejtő-emlékév várható!