Gábor, Karina, Ders

Fidelio Klasszik: Blaskó, Dóka, Grecsó

2012.11.30. 11:46

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának december elsejei adásában megszólal még Horváth Ádám operaénekes is.

Egész éves kulturális eseménysorozattal emlékezett az ország idén az abszurd legnagyobb hazai mesterére, a száz esztendeje született Örkény Istvánra. A ma is friss, élő hagyaték közel kétszáz programot - közöttük kiállításokat, színházi előadásokat, felolvasóesteket és pályázatokat - inspirált. A rendezvényeket összefogó Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dóka Tibor Gyula a példás összefogás mellett számos kreatív fiatal megszólítását, valamint bevonását nevezte az Örkény-év legnagyobb sikerének.

Dóka Tibor Gyula
Dóka Tibor Gyula

A Fidelio Színházi Estjeinek decemberi alkalma A fösvény című előadáshoz kapcsolódik. A Nemzeti Színház világirodalmi klasszikusokat feldolgozó sorozatának részeként tavaly októberben bemutatott Moliére-drámát Rába Roland vitte színre. A december 18-i előadás után az érdeklődők közönségtalálkozó keretében kérdezhetik a színészeket a Fidelio szervezésében. Interjúnkban a Harpagont megformáló Blaskó Péterrel a felkészülésről, a szerephagyományokról és a közönség intenzív jelenlétéből fakadó kihívásról is beszélgettünk.

Blaskó Péter - A fösvény
Blaskó Péter - A fösvény

Grecsó Krisztián márciusban vehette át az AEGON Művészeti Díjat Mellettem elférsz című regényéért. A rangos elismeréssel a felkért szakújságírók, kritikusok az előző év irodalmi termésének legjobb művét, illetve annak alkotóját jutalmazzák. A díj minden birtokosa választhat egy társdíjast, aki az irodalmon kívül bármely művészeti ágban tevékenykedhet. Grecsó Krisztián a társdíjas bejelentése előtt elárulta, soha annyi koncertre, kiállítás-megnyitóra és egyéb művészeti eseményre nem kapott meghívót, mint az elmúlt fél évben. Végül azonban választottjával, Szabó Balázzsal véletlenül találkozott a „könyvheti őrület közepén", amint éppen egy Radnóti-vers megzenésítését adta elő. Választottja, Szabó Balázs a fiatal Sebő Ferenchez hasonlóan összetett személyiség. Szabó Balázs 1978-ban született az észak-alföldi Tetétlenben. Játszott a Suhancos zenekarban, volt bábszínész a kecskeméti Ciróka, a debreceni Vojtina és a pécsi Bóbita Bábszínházban, vezette az m2 Csudaszombat című gyermekműsorát, jelenleg pedig a Szabó Balázs Bandája tagja. Az AEGON Művészeti Társdíjat - Beretvás Csanád kisplasztikáját - és a vele járó nettó 2 millió forintot Szabó Balázs a Katona József Színházban megtartott díjátadó gálán vehette át november 27-én este. Grecsó Krisztiánt egyebek mellett döntéséről és arról is mesélt, hogy milyen művészeti ágak voltak nagy hatással írói világára.

Grecsó Krisztián és Szabó Balázs
Grecsó Krisztián és Szabó Balázs

Christoph Eschenbach vezényletével mutatják be december 4-én Csajkovszkij Anyegin című háromfelvonásos operáját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az esten közreműködik a Nemzeti Énekkar és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, szólót táncol Aleszja Popova és Vladimir Arhangelsky. Az Anyegin szerepében hallható Horváth Ádámot, aki 2006 óta a Magyar Állami Operaház vendégművésze, Christoph Eschenbach-hoz fűződő kapcsolatáról és az előadásról kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.