Csilla, Noémi

Az irodalom keletről jön

2012.12.19. 10:17

Programkereső

A válságban levő Európát megmentő alkotásoknak nevezte a mai magyar szépirodalom műveit Giorgio Pressburger író a vasárnapi Corriere della Sera napilapban.

"Az irodalom Keletről jön. Négy magyar szerző visszaadja az európai kultúra erejét" címmel írt cikket a magyar-olasz író a legnagyobb példányszámú olasz napilap kulturális rovatában. Pressburger szerint a kultúrát is súlyosan érintő gazdasági válságban egyedül a szórakoztató és piaci bevételt biztosító könyvek jelennek meg. Mint írta, "az irodalom, a legmélyebb és legszebb irodalmi művek azonban még léteznek [...] És a nálunk is nagyobb válságban levő európai országokból érkeznek - ismét Keletről jönnek, például Magyarországról" - fogalmazott. Hetven-nyolcvan évvel ezelőtt Magyarországról "tényleg kereskedelmi regények jöttek, melyek egy szempillantás alatt bestsellerré váltak: Zilahy, Körmendi, Herceg, Molnár... Ma ugyanettől a nemzettől igazi irodalmi remekművek érkeznek" - tette hozzá.

könyvespolc
könyvespolc

Giorgio Pressburger Budapesten született, 1956-ban, tizenkilenc évesen hagyta el Magyarországot. 1998-ban kinevezték a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatójának, így négy éven keresztül itt dolgozott. Az író-rendező, aki egyaránt vallja magát olasznak és magyarnak, a művészet szinte minden területén dolgozott már.

Pressburger az utóbbi hónapokban az olasz kiadóknál megjelent négy magyar szerző könyvét említette: a németül író Susann Pásztor Ein fabelhafter Lügner (2010) című regényét, Esterházy Péter Semmi művészet (2008), Nádas Péter Emlékiratok könyve (1998) című munkáját, valamint Kosztolányi Dezső Esti Kornélját (1933).