Sándor, Ede

Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak

2013.05.07. 08:35

Programkereső

A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Györe Balázs 1951-ben született Budapesten. A Fölöspéldány-, a Lélegzet-csoport, az Örley-kör, a JAK műfordítás-füzetek, az Újhold-Évkönyvek, A '84-es kijárat egyik alapító tagja, szervezője, szerkesztője. Verseskötetei: A jámbor Pafnutyij apát keze vonása (1982, 2002), Megszakítottam egy regényt (2004), Kölcsönlakás (2010). Prózakönyvei: A 91-esen nyugodtan elalhatok (1989), Mindenki keresse a saját halálát (1993), A megszólítás ábrándja (1994), Ha már ő sem él, kérem olvasatlanul elégetni (1996), A valóságban is létezik (1997), Krízis (1998), Boldogkönyv (2001), Halottak apja (2003), Apám barátja (2006), Hová mész, Budapest? (2010).

Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak (Aegon Művészeti Díj 2013 döntőse)
Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak (Aegon Művészeti Díj 2013 döntőse)

Ajánló

"Hogyan terjed a hír? Hány besúgóra, hány lehallgató-készülékre és lehallgatóra van szükség ahhoz, hogy néhány napon belül minden információ eljusson a Belügyminisztériumhoz? Próbálom megbecsülni, de nem megy. Tanulmányoznom kellene a szakirodalmat. Még szerencse, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetében dolgozom, így aztán a szamizdat házhoz jön. (...) Hosszú időbe telik, amíg rájövök a megoldásra, s utána évek telnek el, amíg a megfigyelésre alkalmas helyzet előáll. Azzal vigasztalom magam, hogy a napfogyatkozást sem lehet akkor tanulmányozni, amikor éppen eszünkbe jut; ki kell várni a kedvező pillanatot. Einstein kivárta, amíg a fénynek a gravitációs térben való elhajlását az éppen soron következő napfogyatkozás alkalmával kimutatták. Várni én is tudok, ha van mire." Györe Balázs nem talál ki semmit, hanem rendre megtalálják a történetei. Most megtalálták ezek a történetek, amelyeket sem elfelejteni, sem kitalálni nem lehet. Van-e barátság? - ezt kérdezte már az előző regénye is. Új könyve erre a kérdésre fájdalmasabb választ ad.