Klaudia

Márton László: M. L., a gyilkos

2013.05.07. 08:32

Programkereső

A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Márton László 1959-ben született Budapesten. Kötetei: A nagy-budapesti Rém-üldözés (elbeszélések, Magvető, 1984), Menedék (regény, Magvető, 1985), Lepkék a kalapon (drámák, Magvető, 1987), Kiválasztottak és elvegyülők (tanulmány, Magvető, 1989), Tudatalatti megálló (regény, Holnap, 1990), Carmen (színmű, Holnap, 1991), Átkelés az üvegen (regény, Jelenkor, 1992), A nagyratörő (szomorújáték, Jelenkor, 1994, 2010), Nagy-budapesti Rém-üldözés és más történetek (Jelenkor, 1994), Jakob Wunschwitz igaz története (regény, Jelenkor, 1997), Az áhítatos embergép (tanulmányok,  Jelenkor, 1999), Árnyas főutca (regény, Jelenkor, 1999), Kényszerű szabadulás. Testvériség I. (regény, Jelenkor, 2001), A mennyország három csepp vére. Testvériség II. (regény, Jelenkor, 2002), A követjárás nehézségei. Testvériség III. (regény, Jelenkor, 2003), Minerva búvóhelye (regény, Jelenkor, 2006), Ne bánts, Virág! (kisregény, Jelenkor, 2007), Amit láttál, amit hallottál (elbeszélések, Jelenkor, 2008), Te egy állat vagy! (elbeszélések, Jelenkor, 2011)

Márton László: M. L., a gyilkos (Aegon Művészeti Díj 2013 döntőse)
Márton László: M. L., a gyilkos (Aegon Művészeti Díj 2013 döntőse)

Ajánló
"Ő maga is azt állította magáról, hogy jó magaviseletű. Így mondta: 'Rettentő jó vagyok.' Ennél pontosabban nem is fogalmazhatott volna. Rettentő volt. És jó is volt. Például a nevelőtiszti teendőkkel megbízott köpcös, kopaszodó alezredest mindenki füle hallatára nagyfőnöknek szólította, és a nagyfőnök, noha másképpen hangzott a hivatalos megszólítás, nem tiltakozott ellene. Egyszer még egy szív alakú, piros mézeskalácsot is hozott a nevelőtisztnek ajándékba, melyre fehér cukormázzal rá volt írva: 'Kettőnknek!' Egy jó magaviseletű gyilkos, aki mézeskalács szívet ajándékoz a nevelőtisztnek: érdemes lett volna lefényképezni őket, ha a laktanyában nem lett volna szigorúan tilos a fényképezés." A kötet három, egymással több szálon is összekapcsolódó írásműből, egy elbeszélésből és két kisregényből áll. A szerző mindhárom írásban köznapinak mutatkozó, de óriási belső feszültségeket hordozó jellemek és helyzetek ütköztetésével viszi előre a leírt eseménysorokat, és közben az emberi létezés alapfeltételeire kérdez rá. Az M. L., a gyilkos című könyv Márton László újabb elbeszéléseinek sorába illeszkedik, de a szerzői önreflexió jóval visszafogottabb, mint az előző két kötetben, a meditatív részletek pedig szervesebben illeszkednek a cselekménybe.