Gertrúd, Patrik

Végel László: Bűnhődés – naplóregény

2013.05.07. 08:30

Programkereső

A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Végel László 1941-ben, Szenttamásiban született, az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán, majd a Belgrádi Egyetem filozófia szakán végzett. Csaknem húsz könyve jelent meg, ezek regények, tanulmányok, (háborús)naplók, esszékötetek. Az 1963-ban megjelent, majd 1969-ben újra kiadott Makró című regényével robbant be a magyar irodalmi köztudatba, amellyel új irodalmi nyelvet teremtett, és amelyet azóta is a kortárs magyar próza egyik alapművének tartanak. Könyveit többek között szerb, horvát és német nyelvre fordították le. Számos szakmai elismerésben részesült, többek között 2001-ben Év Könyve díjat, 2005-ben Pulitzer-emléjdíjat, 2009-ben Kossuth-díjat, 2012-ben Konstantin Obradovic díjat kapott.

Végel László: Bűnhődés - naplóregény (Aegon Művészeti Díj 2013 döntőse)
Végel László: Bűnhődés - naplóregény (Aegon Művészeti Díj 2013 döntőse)

Ajánló
A regény a Noran Libro Kiadónál jelent meg 2012-ben, ott, ahol a szerző életművét ettől az évtől kezdve gondozzák. A Bűnhődés formáját, tartalmát és szemléletét tekintve, hasonlóképpen korábbi könyveihez, különleges. Végel könyve a hontalanság naplóregénye, hőse korunk balkánjának értelmiségi csavargója, csavargó értelmiségi, aki a "mindenüttlevés" életérzését osztja meg olvasóival. Végel László több éve Berlinben él, vitázó hőse egy közép-európai gondolkodó megmerítkezése abban a kulturális, civil közegben, amelynek megélése korábban álom volt számára. Az új német főváros mellett Újvidék és Budapest ennek a különös értelmiségi létnek a másik két helyszíne. Sok szép szomorúsággal és a szeretnivaló otthontalanság élményével itat át bennünket minden gondolata.