György

Borbély Szilárd - Nincstelenek - Már elment a Mesijás?

2014.05.20. 14:10

Programkereső

A szerző új kötete életrajzi fikció. Szabálytalan prózakönyv, amely egy elzárt, endogám, szatmári kisfalu tereit és alakjait, emlékeit és hiedelmeit mutatja be, ahogy azt egy gyerek láthatja.

Borbély regényével egy jelentős hagyomány folytatója, előtte a magyar irodalom más kiemelkedő alakjai is foglalkoztak a „nincstelenek" életével: többek között József Attila Illyés Gyula, Tar Sándor és Csalog Zsolt. Borbély regényében egy kisfiú rövid fejezetekben írja le mélyszegénységben élő családjának és falujának reménytelen, „szürke-fekete" életét a '60-as évek végi Magyarországon.

Borbély Szilárd: Nincstelenek
Borbély Szilárd: Nincstelenek

A Nincstelenek tömör, kemény, őszinte, természetes mondatai felkavaróak. A magyar társadalom azóta sem múló problémái, betegségei szinte teljes számban jelen vannak a regény Túr menti falujában. Borbély Szilárd a Nincstelenekkel megírta a magyar irodalom egyik legszebb, legköltőibb regényét. Aztán elment. „Minden elmúlik, hogy jó órában legyen mondva. Elmúlik, csak közben olyan hosszú, hogy azt hiszed, sose lesz vége".