Márk

Meghalt Terry Pratchett

2015.03.12. 17:23

Programkereső

Március 12-én, hatvanhat éves korában meghalt Terry Pratchett író, akit egyebek mellett a Korongvilág-regényfolyam tett világhírűvé.

Az író évek óta Alzheimer-kórban szenvedett, halálhírét megerősítették Twitter-oldalán is. A Könyvesblog szerint Penguin Books az alábbi szavakkal búcsúzott tőle: "A világ a legragyogóbb, legélesebb elmék egyikét veszítette el. Nyugodj békében, Sir Terry Pratchett."

Terry Pratchett
Terry Pratchett

2007 februárjára hozzávetőleg 50 millió könyve kelt el világszerte, 33 nyelven vált olvashatóvá. A második legolvasottabb író volt az Egyesült Királyságban, és hetedik legolvasottabb nem amerikai író az USA-ban. Leginkább Korongvilág-regényeiről volt ismert, más művei között szerepelt többek között a Johnny Maxwell Trilógia, és a Manák Trilógiája. Az íráson felül szorosan együttműködött könyveinek játékokba és színdarabokba való átültetésében.

A szerző 2007 végén hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórban szenved, de akkor még optimistán tekintett a jövőbe. Később az amalgámtöméseit okolta a betegség kialakulásáért. Pratchett a családtagjai körében hunyt el. Kiadója közlése szerint utolsó könyvét, egy új Korongvilág-regényt, tavaly nyáron fejezte be, mielőtt végleg elhatalmasodott volna rajta a betegsége.