Júlia, Rita

Meztelen is, náci is - megvan a leghülyébb brit könyvcím

2016.03.18. 11:48

Programkereső

Nagy-Britanniában a legidétlenebb könyvcímért is díjat osztanak. Idén e kétes elismerést egy komédiástrió karrierjéről szóló mű, a Too Naked For the Nazis (Túl meztelen a náciknak) című életrajzi írás nyerte el.

A könyvet Alan Stafford jegyzi, aki saját maga nevezte be írását a The Bookseller című magazin Diagram díjára. A hülyeség globális, így a verseny elég szoros volt, lássuk, milyen címeket utasított maga mögé a győztes, aki a szavazatok 24,8 százalékával tett szert a megtisztelő díjra; Jonathan Allan Reading from Behind: A Cultural History of the Anus (Hátulról olvasva: a végbélnyílás kultúrtörténete) című tudományos munka 24,3 százalékot szerzett. A Transvestite Vampire Biker Nuns from Outer Space (Transzvesztita biciklis vámpírapácák a világűrből), vagy a Soviet Bus Stops (Szovjet buszmegállók) is versenyben volt, de végül nem tudtak nyerni. A díjjal nem jár pénz, csak egy üveg "tűrhető" vörösbor.

D252B9FA-D6C4-4A3D-B5BE-ADB0B38A24F8

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki vette a fáradságot és rám szavazott. Egy jó cím nem csupán a közönségnek mondja el, miről szól a könyv, hanem néha magának a szerzőnek is

nyilatkozta Alan Stafford. A cím a könyv egyik központi jelenetére utal, amikor az egyiptomi homoktáncos főhősei magukra vonják a náci vezetők haragját azzal, hogy előadás közben kirívóan felfedik szőrös lábaikat.

Horace Bent, a The Bookseller munkatársa szerint az idei volt a Diagram díj történetének legszorosabb versenye. Alan Stafford könyve azért tökéletes győztes, mert két fontos trendet kapcsolt össze: a szavazók rajongását a meztelenségért és a Harmadik Birodalmat, mindkét témakör több nyertest adott már a díj történetében.

A díjat 1978-ban alapították az akkori Frankfurti Könyvvásáron, 2000 óta a közönség szavazza meg a győztest. Az elismerés feltétele, hogy a mű tartalma komoly legyen.

Az első nyertes cím a Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice (A meztelen egerekről folytatott második nemzetközi tanácskozás jegyzőkönyvei) volt.